Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί πολύ σύντομα η εφαρμογή Safe Youth, η οποία έχει ως στόχο την προστασία ανηλίκων από παραβατικές συμπεριφορές συνομηλίκων τους.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για εφαρμογή που θα «κατεβαίνει» από το google ή το app store και θα έχει ειδικά προσαρμοσμένος ενημερωτικό υλικό για τρεις ηλικιακές ομάδας. Για 12-15, 15-18 και 18+ , θα υπάρχουν κατηγορίες ενδιαφέροντος για διάφορα θέματα όπως σεξουαλικής κακοποίησης, τροχαίας, παραβατικότητας, ισότητας, ρατσισμού.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω της εφαρμογής ένας έφηβος «θα μπορεί εκτός σχολικού περιβάλλοντος να μπορεί να ειδοποιεί την αστυνομία αν αισθάνεται ότι κινδυνεύει η σωματική του δραστηριότητα», τόνισε και όπως είπε η εφαρμογή αυτή θα τεθεί πολύ σύντομα σε λειτουργία.

Η βία ανηλίκων «Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά πρωτίστως την οικογένεια ως βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών», πρόσθεσε. Έκανε λόγο για δυνατότητες αυστηροποίησης των ποινών στα ζητήματα που αφορούν την παραμέληση ανηλίκων, ενώ τόνισε ότι στο μέλλον θα μας απασχολήσουν και ζητήματα με πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και πως συνδέεται η ψηφιακή με πραγματική βία, ζήτημα για το οποίο εκτίμησε ότι υπάρχει ανάγκη και κανονιστικής παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καταγγελίες μέσω gov.gr

Ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες μέσω του gov, όπου η επιβεβαίωση θα γίνεται με e mail ή με μήνυμα στο κινητό που έχει δηλωθεί, και το βασικότερο θα εμπεριέχει το «Emergency button», ένα εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κινδύνου ζωής.

Εάν επιλεχθεί η επιλογή ενήλικας, τότε θα πηγαίνει προς τα κάτω και θα μπορεί να επιλέγει το ενημερωτικό υλικό που θα βρίσκεται στην εφαρμογή, να ενημερώνεται επίσης για τις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ., για τον 5ψηφιο αριθμό 10201 ενώ θα δίνονται και πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί ένας γονιός να προστατέψει το παιδί του ή να αντιληφθεί ότι είναι θύμα.

Για την σωστή χρήση της εφαρμογής θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Όταν ένα παιδί ενεργοποιήσει το emergency button θα του βγάζει δύο γρήγορα ερωτήματα όπως

1)πού βρίσκεσαι;

(Στο αυτοκίνητο, σε εξωτερικό χώρο , σπίτι , σχολείο , δρόμο)

2) σε τι είδος κίνδυνο βρίσκεσαι;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

(κακοποίηση από συνομήλικους, από μέλος οικογένειας, ληστεία κλπ)