Δικογραφία, η οποία στρέφεται σε βάρος του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από μήνυση που κατέθεσε μία επιζήσασα του δυστυχήματος των Τεμπών, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη μήνυση γίνεται λόγος για παράβαση καθήκοντος, πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στη σύγκρουση του επιβατικού Intercity με την εμπορική αμαξοστοιχία το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
Τι θα κάνει η αντιπολίτευση
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι αυτή που θα δραστηριοποιηθεί περισσότερο στο νομικό σκέλος, καθώς θα ζητήσει την άρση ασυλίας του κ. Καραμανλή.
Η διαδικασία, από εδώ και πέρα, έχει ως εξής: Η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται στο να ζητήσει την άρση ασυλίας του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του πρώτου – σε σταυρούς – βουλευτές Σερρών κατά τη διάρκεια των εκλογών της 21ης Μαΐου, θα συζητηθεί στη Βουλή και θα γίνει η ψηφοφορία.
Ο κ. Καραμανλής, από δικής του πλευράς, δεν έχει κάνει κάποια δήλωση σχετικά με τη δικογραφία, αλλά και τη διαδικασία που ενδέχεται να ακολουθηθεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες.
Οι υπόλοιπες τρεις ποινικές δικογραφίες για τους άλλους 5 υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την περίοδο 2019-2023 είναι οι εξής:
-Κατά του πρώην Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για παράβαση καθήκοντος έπειτα από μήνυση πολίτη επειδή δεν δόθηκε αναρρωτική άδεια στη σύζυγό του,
-Κατά του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και του πρώην Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για παράβαση καθήκοντος έπειτα από μήνυση του ΠΑΚΟΕ για την ύπαρξη εντερόκοκκων άνω του επιτρεπομένου ορίου σε νερά παραλίας της Βουλιαγμένης,
-Κατά των πρώην Υπουργών Αυγενάκη, Σκυλακάκη και Βεσυρόπουλου από την Κίνηση Ελευθέρων Ποδοσφαιριστών για τη χρηματοδότηση των ΠΑΕ μέσω στοιχήματος.
Να σημειωθεί ότι οι δικογραφίες διαβιβάστηκαν στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο 3126/2003 περί ευθύνης υπουργών.