Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τοποθετήθηκε στη Βουλήγια το θέμα των αρμάτων μάχης και του εκσυγχρονισμού τους και απέκλεισε νέες αγορές αρμάτων, αφήνοντας «θολό» το σκηνικό του προγράμματος εκσυγχονιμού.
«Εξετάζονται συνεχώς οι νέες εξελίξεις στο χώρο των αρμάτων, αλλά τουλάχιστον επί του παρόντος δεν διαφαίνεται η ανάγκη πρόσκτησης γαλλικών αρμάτων μάχης, είτε προς αντικατάσταση των αρμάτων μάχης Μ48Α5 ΜΟLF – Μ60Α3, είτε για επιπρόσθετη ενίσχυση του υπάρχοντος αρματικού δυναμικού».
Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Προμήθεια γαλλικών αρμάτων ή αντικατάσταση πεπαλαιωμένων του Ελληνικού Στρατού με αυτά».
Παράλληλα ανέφερε ότι «το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει σχεδιάσει την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Όπλου Ιππικού-Τεθωρακισμένων με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τον εν λόγω σχεδιασμό, εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά, συνεκτιμώντας τα υφιστάμενα επιχειρησιακά και οικονομικά δεδομένα».
To πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Leopard 2 και Leopard 1 A5 του Όπλου των Τεθωρακισμένων συγκαταλέγεται στα πλέον κομβικά εξοπλιστικά προγράμματα του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). Η δρομολόγηση ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού του κύριου όγκου των ελληνικών αρμάτων προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη για τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό με προφανή επιχειρησιακά οφέλη.
Ο κύριος άξονας του προγράμματος εκσυγχρονισμού αποτελείται από τον εκσυγχρονισμό σε πρώτη φάση των αρμάτων μάχης Leopard 2 Α4 και Leopard 1 A5 (συγκεκριμένα ενός αρχικού αριθμού αρμάτων ώστε το υφιστάμενο δυναμικό των αρμάτων να παραμένει αξιόμαχο για τα επόμενα έτη). Σε δεύτερη φάση αναμένεται να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης Leopard 2 HEL.
Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο ΕΣ ενημερώθηκε με βάση τα όσα ζήτησε σε προγενέστερο χρόνο μέσω επίσημης πρότασης από τη γερμανική KMW. Η πρόταση έρχεται με βάση τα βασικά ζητούμενα από τον ΕΣ τόσο για τον αριθμό όσο και για τις δυνητικές επιλογές εκσυγχρονισμού.
Η πρόταση περιλαμβάνει ολικό εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2 Α4 στο επίπεδο Α7 (τη πλέον σύγχρονη έκδοση) καθώς και σημαντικού αριθμού αρμάτων μάχης (τα οποία υπηρετούν σε Επιλαρχίες Αρμάτων Μάχης του Δ Σώματος Στρατού) Leopard 1 A5 με νέα σκοπευτικά σε αντικατάσταση των υφιστάμενων που κρίνονται ως παρωχημένα.
Να τονιστεί πως η πρόταση για τα Leopard 2 Α4 στο επίπεδο Α7 περιλαμβάνει προαιρετική επιλογή για εγκατάσταση ενεργού συστήματος προστασίας ισραηλινής προέλευσης τύπου Trophy.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σύμβαση εγκατάστασης και ολοκλήρωσης συστημάτων Trophy για τον Γερμανικό Στρατό το κόστος για μόλις 17 άρματα ανήλθε στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Εύλογα λοιπόν συμπεραίνουμε πως για 183 άρματα μάχης Leopard 2 Α4 με βάση τις παραπάνω τιμές απαιτούνται περί τα 450 εκατομμύρια ευρώ.
Μέγιστη προτεραιότητα για τα Leopard 1 A5 αποτελεί η αντικατάσταση των σημερινών σκοπευτικών που κρίνονται ως παρωχημένα με ξεπερασμένες δυνατότητες.
Η ίδια πρόταση περιλαμβάνει επταετή σύμβαση τεχνικής υποστήριξης για τα παραπάνω άρματα μάχης καθώς και δημιουργία υποδομής πέμπτου κλιμακίου ώστε ο ΕΣ να είναι σε θέση να εξασφαλίζει πλήρη τεχνική υποστήριξη των αρμάτων μάχης διασφαλίζοντας υψηλές διαθεσιμότητες των αρμάτων.
Η πρόταση περιλαμβάνει ολικό εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2 Α4 στο επίπεδο Α7 (τη πλέον σύγχρονη έκδοση) καθώς και σημαντικού αριθμού αρμάτων μάχης (τα οποία υπηρετούν σε Επιλαρχίες Αρμάτων Μάχης του Δ Σώματος Στρατού) Leopard 1 A5 με νέα σκοπευτικά σε αντικατάσταση των υφιστάμενων που κρίνονται ως παρωχημένα.
Τα παραπάνω αξίζουν 2 δισ. ευρώ; Θα δείξει…