Την ώρα που ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός ούτε ο αριθμός των νεκρών, ο οποίος αυξάνεται διαρκώς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποσχέθηκε μια νέα «πίτα» για μοίρασμα σε κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ δεν υπάρχει ακόμη ούτε απολογισμός των ζημιών ούτε σχέδιο για αντιπλημμυρικά έργα.
«Θα πρέπει τώρα να επιστρατεύσουμε ουσιαστικά όλες τις κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, όλες τις μεγάλες, να μοιράσουμε τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν και γρήγορα να κινηθούμε», είπε ο πρωθυπουργός δείχνοντας ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι πώς θα ικανοποιήσει τις εταιρείες παρά πώς θα λύσει υπαρκτά προβλήματα και πολύ περισσότερο πώς θα προνοήσει για τις καταστροφές ακούγοντας τους επιστήμονες, που προειδοποιούσαν για την καταιγίδα ή την Κομισιόν που κινεί νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας επειδή δεν συμμορφώθηκε σε οδηγία για αντιπλημμυρικά έργα.
Αντί να ζητήσει συγγνώμη για τις υποσχέσεις που έδωσε μετά το πέρασμα του της κακοκαιρίας «Ιανός» για αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε το αντίθετο. «Η περίπτωση του “Ιανού” ήταν νομίζω ενδεικτική. Δούλεψε καλά το μοντέλο αυτό, με μία μεγάλη κεντρική εργολαβία η οποία έκανε παρέμβαση», είπε ο πρωθυπουργός.
Πώς ακριβώς δούλεψε καλά η κεντρική εργολαβία και υπάρχουν έργα που δεν έχουν τελειώσει ακόμη, δεν το εξήγησε ούτε για τα «αντιπλημμυρικά» που απέτυχαν μίλησε. Όπως αυτά που έγιναν στην γέφυρα του Ξηριά, που εγκαινιάστηκε το 2020, και κατάρρευσε.
Από εκεί και πέρα ο Κ.Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «η ελληνική οικονομία είναι πια αρκετά ισχυρή για να μπορεί να αντέξει μία τέτοια καταστροφή». Δεν είπε, επειδή δεν ξέρει, επειδή κανείς δεν ξέρει, πόσο θα κοστίσει την ελληνική οικονομία η καταστροφή της πιο παραγωγικής αγροτικής περιοχής της χώρας. Ούτε πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι που είδαν όλο το βιος τους, σπίτια, εργαλεία, καλλιέργειες και παραγωγικά ζώα να καταστρέφονται.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόστος της καταστροφής μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ.