Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ήταν η έκτη συνάντησή τους το τελευταίο έτος και αυτό αποτελεί μία τρομερή πρόοδο στη διμερή σχέση των δύο χωρών.

 «Είχαμε κάποιες προστριβές τα προηγούμενα έτη, είναι χρήσιμο να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και στα ζητήματα που διαφωνούμε να το κάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο, όλα τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα όπως η μετανάστευση» εξήγησε.

Για το μεταναστευτικό, τόνισε μεταξύ άλλων πως «χρειαζόμαστε ένα φράχτη όσο και μία μεγάλη πόρτα ανοιχτή, είναι σημαντικό η ΕΕ να προασπίζει τα εξωτερικά της σύνορα». «Είναι σημαντικό για την ΕΕ να υπερασπιστεί τα εξωτερικά της σύνορα, αλλά και να διαμορφώσει νόμιμες οδούς για μετανάστες με οργανωμένο τρόπο, για ανθρωπιστικούς και οικονομικούς λόγους».

 «Έχουμε ανθρωπιστικές ευαισθησίες, αλλά θέλουμε να στείλουμε και το μήνυμα σε χώρες όπως η Αίγυπτος ότι οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν νόμιμα χωρίς να κάνουν ένα επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο. Η λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τους κανόνες της Σένγκεν. Έχουμε μια ευρωπαϊκή συμφωνία, κανείς δεν είναι απολύτως ικανοποιημένος, αλλά πρέπει να την εφαρμόσουμε» τόνισε.

«Το Λιμενικό στη Σάμο εμφανίστηκε για να σώσει ανθρώπους» είπε για το πρόσφατο περιστατικό με δεκάδες ναυαγούς και τέσσερις νεκρούς. «Διατηρούμε για τους εαυτούς μας το δικαίωμα να ανακόπτουμε την πορεία σκαφών προς τα νησιά. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην μπαίνουν βάρκες στο νερό και μόνο οι τουρκικές αρχές μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό. Θέλουμε οι βάρκες να σταματούν, πριν πέσουν στο νερό. Φυσικά, σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, έχουμε κάνει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, έχουμε καλύτερα κανάλια επικοινωνίας. Δεν θέλουμε να το αφήνουμε στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

Για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ανέφερε πως «υπήρχαν ευκαιρίες για ανακωχή και το Ισραήλ δεν τις αξιοποίησε». «Οι φίλοι πρέπει να λένε τις σκληρές αλήθειες στους φίλους και έχουμε προσαρμόσει και τις ψήφους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναλόγως» συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη πως «η κλιματική κρίση είναι εδώ. Πρέπει να επενδύσουμε στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή. Χρησιμοποιούμε drones, τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές. Τα δάση που χάσαμε ήταν λιγότερα σε σχέση με άλλα καλοκαίρια, στο πιο ζεστό καλοκαίρι των τελευταίων ετών. Το Green Deal δεν μπορεί να λάβει χώρα εις βάρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και της ευημερίας των πολιτών. Ορισμένες αναπροσαρμογές θα ήταν χρήσιμες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Να συμφωνήσουμε ότι είναι σημαντικό για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία τα Γλυπτά να είναι εκεί που ανήκουν. Συζητάμε με καλή πίστη με το Βρετανικό Μουσείο, ίσως η νέα βρετανική κυβέρνηση είναι πιο ανοιχτή σε έναν κοινό διακανονισμό για την επανένωση των Γλυπτών. Έχουμε ισχυρά επιχειρήματα και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε. Περιμέναμε 200 χρόνια, αλλά είναι ψηλά στην προσωπική μου ατζέντα» είπε επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.