Παντού έχουν «ταξιδέψει» οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, με τους New York Times, που βρίσκονται στη χώρα μας και έχουν ξεκινήσει έρευνα να φιλοξενούν ένα εκτενές ρεπορτάζ. 

Σε ρεπορτάζ της, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στο χρονικό των αποκαλύψεων – από την διάψευση των παρακολουθήσεων από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ τον Ιούνιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μέχρι την έκρηξη του σκανδάλου λίγες ημέρες αργότερα. Τονίζουν δε ότι «οι κατηγορίες για κυβερνητική κατασκοπεία έχουν πυροδοτήσει ένα εκτεταμένο σκάνδαλο που συγκλονίζει την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης».

">

«Η Ελλάδα σήμερα είναι γεμάτη συζητήσεις για εκβιασμό, Watergate και ένα μυστικό αστυνομικό κράτος που χρησιμοποιεί ένα διάχυτο, νόμιμο πρόγραμμα παρακολούθησης με περισσότερες από 15.000 παραγγελίες μόνο πέρυσι για να ξεκινήσει, να επεκτείνει ή να διακόψει υποκλοπές σε αυτή τη χώρα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Το Predator, ένα κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής που χρησιμοποιείται για να διεισδύσει στα κινητά τηλέφωνα, έχει γίνει μέρος του ελληνικού λεξιλογίου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι New York Times κάνουν αναφορά στην επιχείρηση διαχείρισης της ζημιάς που ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απολύοντας τον «πιστό» του επικεφαλής της ΕΥΠ, αποδεχόμενος την παραίτηση του ανιψιού του και γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Γρ. Δημητριάδη και απευθύνοντας τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο υποστήριξε «Δεν ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ» για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, «αν και η εθνική υπηρεσία πληροφοριών είναι υπό την επίβλεψή του», όπως επισημαίνουν.

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι το σκάνδαλο θυμίζει τις παλιές σκοτεινές ημέρες της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, ενώ το συνδέει με τις παρακολουθήσεις που αποκαλύπτονται στην Ευρώπη, με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus, του οποίου έχουν γίνει στόχος όπως γράφει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέντρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Πάντως, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα τονίζει ότι οι υπαινιγμοί της κυβέρνησης για «σκοτεινά κέντρα» ισοδυναμούν με ένα απελπισμένο προπέτασμα καπνού για να αποφευχθεί το προφανές ζήτημα – ότι είχε πιαστεί να κατασκοπεύει τους δικούς της πολίτες και τους πολιτικούς αντιπάλους της. 

Οι New York Times σημειώνουν επίσης ότι η έκταση των κυβερνητικών υποκλοπών δεν θα είχε φανεί εάν δεν είχαν προκύψει οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και η προσπάθεια παγίδευσής του κινητού του τηλεφώνου από το κακόβουλο λογισμικό Predator, που κατασκευάζεται από την Cytrox, εταιρεία που λειτουργεί από την Ελλάδα.