«Σκληρά» προσγειώνει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πραγματικότητα η Κομισιόν, η οποία, μέσω της έκθεσής της, «παγώνει» έως το 2025 την αύξηση στους μισθούς που είχε υποσχεθεί η ΝΔ πριν τις εκλογές του Μαΐου, ενώ αναμένεται να το πάει μέχρι και συγκεκριμένα στο τέλος του 2027.
Συγκεκριμένα το στον «πάγο», τουλάχιστον για την επόμενη διετία, μπαίνει κάθε συζήτηση για την αύξηση των κατώτατων αμοιβών μέσα από τις τριετίες μετά την εαρινή Έκθεση της Κομισιόν αλλά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που υπέβαλε η κυβέρνηση λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής.
Αν και τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα µε τα στοιχεία της Ελληνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat αντίστοιχα) η ανεργία υποχώρησε στο 10,9%, µε τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται πλέον σε 508.744 άτομα, η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις της για τη χώρα µας δεν «βλέπει» άμεση αποκλιμάκωση της ανεργίας. Στον αντίποδα, προβλέπει αργή μείωση, μόλις στο 11,8% έως το 2024. Και βέβαια κανείς φορέας δεν υπολογίζει στις μετρήσεις του τους χιλιάδες νέους που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, φαινόμενο που μείωσε άρδην την ανεργία στην Ελλάδα…
Ακόμη πιο συντηρητική είναι η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν, καθώς παρέπεμπε το «ξεπάγωμμμα» των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, στο ακόμη πιο µακρινό 2027. Συγκεκριμένα, εκτιμούσε ότι η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% το 2023 και να αποκλιμακωθεί σε 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026.
Αλλά και στον Προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για το ποσοστό της ανεργίας το 2023 είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 12,7%. Να σημειωθεί ότι προϋπόθεση για να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες είναι το ποσοστό της ανεργίας μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση να πέσει κάτω από 10%.
Μάλιστα, ακόμη και κατά την προεκλογική περίοδο, ο Κωστής Χατζηδάκης, ερωτώμενος για το θέμα, δεν απέκλειε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν στο τέλος του 2023 µε Ιανουάριο του 2024, υπό την προϋπόθεση όμως να έχει πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ακόμη κι αν «ξεπαγώσουν» οι τριετίες, οι αυξήσεις 10% ανά τριετία θα αρχίσουν να μετρούν από εκείνη τη χρονική περίοδο και όχι αναδρομικά από το 2012 που «πάγωσαν».
Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος μισθωτός µε προϋπηρεσία 3 ετών την 1η Ιανουαρίου 2012 και προσαύξηση 10% στον μισθό του, αν δεν είχαν «παγώσει» οι τριετίες θα έπρεπε να πάρει επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2015, κλείνοντας δηλαδή 6 χρόνια δουλειάς και επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2018 όταν έκλεινε 9 χρόνια προϋπηρεσίας, δηλαδή συνολικά αύξηση της τάξης του 30% (10% από την πρώτη τριετία και +20% από τις δύο επόμενες).
Ομως, ήρθε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 6, στο τέλος Φεβρουαρίου 2012, σε εφαρμογή του δεύτερου μνηµονίου και μαζί µε τη δραματική μείωση του κατώτατου μισθού, προβλέφθηκε το «πάγωμα» των τριετιών έως ότου η ανεργία πέσει σε µονοψήφιο ποσοστό.
Μάλιστα, ακόμη κι αν αυτό συμβεί, για παράδειγμα το 2025, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο χρόνος θα «ξεπαγώσει» στο παράδειγµά µας, από το 2015 και μετά. Αν και υπάρχουν εισηγήσεις ώστε να μετρήσουν αναδρομικά οι τριετίες όταν έχουν διανυθεί στον ίδιο εργοδότη, µέχρι τώρα η Ν.∆. δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Όπως δεν έχει ξεκαθαριστεί και το τι θα συμβεί µε τους υψηλότερους µισθούς. Από τη στιγμή που δεν προβλέπεται κάτι ρητά στην κλαδική ή την επιχειρησιακή σύμβαση, εάν δεν υπάρξει ρητή πρόβλεψη σε νέο νόμο, ο εργοδότης μπορεί να θεωρήσει ότι οι τριετίες εμπεριέχονται στον μισθό.
Να θυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Μαΐου είχε δηλώσει ότι ο στόχος του είναι η αύξηση των μισθών κατά 25%, μια υπόσχεση που όπως φαίνεται δεν θα πραγματοποιηθεί.