(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 30/11. 21.59): Πόσο μπορεί να αντέξει η Ελλάδα τον «πόλεμο» που της κήρυξε η Βρετανία με την ομιλία στην Βουλή του πρωθυπουργού Ρ.Σούνακ και τις πρωτοφανείς βαριές εκφράσεις που απηύθυνε μέσα στο βρετανικό Κοινοβούλιο κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε το αδιανόητο για αρχηγό σύμμαχου κράτους:
«Μπορεί να έχει συνηθίσει να μην κρατά τον λόγο του αλλά εμείς δεν το ανεχόμαστε αυτό»;
Γιατί όλα αυτά που έχουν συμβεί το τελευταίο τριήμερο, για όποιον δεν το έχει καταλάβει προοιωνίζουν εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις για τα εθνικά συμφέροντα, τουλάχιστον μέχρι την διενέργεια των βρετανικών εκλογών το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς πλέον ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ.Σούνακ δείχνει να έχει πάρει σε προσωπικό επίπεδο την κόντρα του με τον Κ.Μητσοτάκη, με άμεσο αποτέλεσμα ήδη να τινάξει στον αέρα το “roadshow” (την παρουσίαση επενδυτικών ευκαιριών της ελληνικής οικονομίας σε μεγάλα διεθνή funds) για το οποίο βρέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Λονδίνο.
Αυτό που βίωσαν οι πιθανοί ξένοι επενδυτές ήταν μια απίστευτη δημόσια σύγκρουση μεταξύ του Κ.Μητσοτάκη και της βρετανικής κυβέρνησης για μια υπόθεση που ξεκίνησε πριν 222 χρόνια (το 1801 με την αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν) και μια ανταλλαγή κατηγοριών που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν.
Και οι ξένοι δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται τα πράγματα όπως οι (περισσότεροι) Έλληνες.
Με αποτέλεσμα οι μεν ελληνικές εταιρείες που παρουσιάστηκαν «να τραβάνε τα μαλλιά τους» γιατί σχεδόν όλοι οι ξένοι ακύρωσαν τα ραντεβού τους σίγουρα με προτροπή της βρετανικής κυβέρνησης που διαμήνυσε ότι «Δεν θέλουμε να φιλοξενήσουμε ποτέ ξανά εκδήλωση με αυτόν (σ.σ.: τον Κ.Μητσοτάκη) πρωθυπουργό».
Οι ελληνικές εταιρείες που έμειναν άπρακτες είναι οι ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, AustriaCard, Autohellas, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy, Coca Cola, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ TEPNA, ΟΠΑΠ, OTE, HelleniQ Energy, Ideal, Intrakat, Intralot, Lamda, Motor Oil, MYTILINEOS, Εθνική Τράπεζα, Noval, Optima, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, TEPNA Ενεργειακή και Τιτάν.
Και οι επενδυτές από «τα 100 ισχυρά funds του πλανήτη που διαχειρίζονται περίπου 30 τρισ. δολάρια και οι περισσότεροι από 200 διαχειριστές» που διαφήμιζε η κυβέρνηση, έφυγαν προβληματισμένοι από την όλη εξέλιξη και ακυρώνοντας τα περισσότερα ραντεβού με τις ελληνικές εταιρείες.
Όμως μπορεί η ελληνική οικονομία να έχει συνηθίσει στην επενδυτική ανυπαρξία (μόνο γη και γενικά ακίνητη περιουσία αγοράζουν οι ξένοι στην Ελλάδα), αλλά τα πιο σοβαρά ζητήματα από το όλο επεισόδιο έχει να κάνουν με την τουρκο-βρετανική συνεργασία: Το Λονδίνο πιέζει αφόρητα το Βερολίνο να δεχθεί την πώληση των 40 Eurofighter Tranch 4, καθώς μέσα από αυτό περνά η πώληση των 355 επιβατικών Airbus στη Τουρκία, η οποία λόγω της γερμανικής στάσης «μη άμεσης αποδοχής» πώλησης των Eurofighter «πάγωσε» την αγορά των αεροσκαφών της Airbus!
Η οποία ήταν να ανακοινωθεί στο Dubai Air Show 2023, αλλά αυτό δεν έγινε αφού το Βερολίνο ακόμα δεν έχει δεχθεί την πώληση των μαχητικών.
Να σημειώσουμε ότι τα ίδια κράτη (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία) που είναι στην κατασκευαστική κοινοπραξία των Eurofighter είναι και στην κοινοπραξία της Airbus, συν την Γαλλία.
Η πώληση των 355 Airbus θα δώσει στην βρετανική εταιρεία κατασκευής των κινητήρων των αεροσκαφών, την Rolls Royce, το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της εταιρείας με την κατασκευή πάνω από 800 κινητήρων (πολλά από τα αεροσκάφη θα είναι τετρακινητήρια, ενώ υπάρχουν και εφεδρικοί κινητήρες), εκτός από τους 80+ κινητήρες των Eurofighter!
Αυτό και μόνο αρκεί για να δούμε τι ακριβώς παίζεται πίσω από τα «μάρμαρα» όπως αποκαλούν υποτιμητικά οι Βρετανοί τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το πως θα εξελιχθεί η βρετανική στάση απέναντι στην Ελλάδα στην χειρότερη κρίση μετά την συμφωνία της Ζυρίχης για την Κύπρο.
Ας δούμε την απίστευτα προσβλητική τοποθέτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρ.Σούνακ στην Βουλή, αλλά και την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου των Εργατικών Κέιρ Στάρμιρ που μίλησε για απόπειρα «ταπείνωσης» του Κ.Μητσοτάκη. Όλα αυτά, μέσα στην βρετανική Βουλή: