Ακόμη και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τη νέα «χαλάρωση» των μέτρων για τον κορωνοϊό.
Ανάμεσα στα νέα μέτρα τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν είναι η κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης στους εξωτερικούς χώρους, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 2 Μαΐου, μια εβδομάδα μετά το Πάσχα.
Σήμερα Τρίτη (5/4) στις 2:00 το μεσημέρι, συνεδριάζει εκτάκτως -αντί για την Τετάρτη- η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Νωρίτερα πραγματοποιεί τηλεδιάσκεψη και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με θέμα την έγκριση της τέταρτης δόσης εμβολίου στους ηλικιωμένους στη χώρα μας.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων και στις δύο Επιτροπές βρίσκεται η κατάργηση όλων των περιορισμών της πανδημίας, αλλά ταυτοχρόνως να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.
Έτσι, δεν αποκλείεται -ίσως και εντός της εβδομάδας- οι «ειδικοί» να δώσουν «πράσινο φως» για το άνοιγμα της πλατφόρμας του εμβολιασμού με τέταρτη δόση στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, που αποτελούν την επικρατέστερη ηλικιακή ομάδα των δικαιούχων.
Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής των επιδημιολόγων (να θυμίσουμε πως στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν ενέκρινε τη χαλάρωση των περιορισμών πριν από την Κυριακή του Πάσχα), καταλήγει αυτές τις ημέρες στις λεπτομέρειες του σχεδίου για την οριστική χαλάρωσης των μέτρων.
Όταν ολοκληρωθούν οι επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Τουρισμού κ.α, θα καταρτιστεί ο τελικός οδικός χάρτης της άρσης των περιορισμών και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.
Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτό να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την πρωινή σύσκεψη της Τρίτης (5/4) στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ποια μέτρα αναμένεται να καταργήσει η κυβέρνηση
Η κατάργηση όλων των μέτρων θεωρήθηκε επιβεβλημένη, εν πολλοίς και λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου.
Ενόψει της έλευσης ξένων επισκεπτών, οι κανόνες που επικρατούν στη χώρα μας για την πανδημία θα πρέπει να συμβαδίζουν με αυτούς των υπόλοιπων χωρών.
Μια Ελλάδα «κλειστή» επίσης, δεν μπορεί να διεκδικήσει μεγάλη μερίδα από την τουριστική «πίτα» που αναμένεται να αρχίσει να «μοιράζεται» το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο «χορός» της σταδιακής άρσης των περιορισμών ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες με την ανακοίνωση της κατάργησης του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που θα αρχίσει να ισχύει από τις 15 Απριλίου.
Τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης (προσωρινά)
Επόμενο βήμα, η τελική κατάργηση της υποχρεωτικής επίδειξης των πιστοποιητικών σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ίσως και από τις 2 Μαΐου.
Η ελεύθερη είσοδος όλων (εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων) χωρίς την επίδειξη του πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ θα εφαρμοστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανοιχτούς χώρους, όπως είναι τα θερινά σινεμά και θέατρα, τα ανοιχτά θεάματα και τους θερινούς χώρους εστίασης.
Το περιοριστικό αυτό μέτρο της επίδειξης των πιστοποιητικών, αναμένεται να πάψει να ισχύει και για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και λιανεμπόριο.
Αξίζει να σημειωθεί, πως τα πιστοποιητικά δεν αποκλείεται να επανέλθουν από το ερχόμενο φθινόπωρο, είτε εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν νέο κύμα έξαρσης του κορονοϊού, είτε εάν χρειαστεί να κάνουμε νέες δόσεις εμβολίου.
Τι θα γίνει με τα test
Στην ίδια δέσμη χαλάρωσης των μέτρων, περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση με στόχο την τελική κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ (PCR, rapid, self test) σε εργασιακούς χώρους.
Η οριστική κατάργηση αφορά και στα υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ που γίνονται σήμερα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Είναι πολύ πιθανόν μάλιστα, οι μαθητές και οι ανεμβολίαστοι καθηγητές να επιστρέψουν στα θρανία μετά τις διακοπές του Πάσχα στις 2 Μαϊου χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ και να δηλώσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr.
Τα υποχρεωτικά self test στα σχολεία, ήδη από αυτήν την εβδομάδα μειώθηκαν από 2 σε 1.
Τα υποχρεωτικά τεστ δεν θα καταργηθούν τελείως για την πρόσβαση στους υγειονομικές δομές και τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Όσον αφορά τα δύο εβδομαδιαία rapid test που κάνουν οι εργαζόμενοι το πιο πιθανό είναι να μειωθούν σε ένα την εβδομάδα.
Τελευταίο μέτρο που θα αρθεί είναι η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους (εμπορικά καταστήματα και εστίαση) και καθόλου ίσως στα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.