Καμία χαλάρωση ή κατάργηση των μέτρων στην εστίαση είπε στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή των «ειδικών» του υπουργείου Υγείας, ωστόσο, το θέμα δεν έχει κλείσει και ακόμα δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι πιθανότατα μετά το Πάσχα θα αρθεί η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Γι’ ακρίβεια –όπως είχε γράψει από τις 10 Φεβρουαρίου το pronews.gr– αναμένεται να επιτραπεί η είσοδος στους ανεμβολίαστους στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, αλλά και να μην χρειάζεται επίδειξη πιστοποιητικών (εμβολιασμού ή τεστ) για να μπει κάποιος στο λιανεμπόριο κτλ.

Ένα από τα θέματα που απασχολεί επίσης αρκετούς είναι το τι θα γίνει με τα υποχρεωτικά rapid test που κάνουν οι ανεμβολίαστοι για να πάνε στην εργασία τους.

Όπως όλα δείχνουν αρχικά θα καταργηθεί το ένα rapid test την εβδομάδα για τους εργαζόμενους, δηλαδή δεν θα απαιτούνται δύο, αλλά ένα, ενώ στη συνέχεια δεν αποκλείεται να καταργηθούν πλήρως τα υποχρεωτικά rapid test. Ένα πλάνο που έχει διαρρεύσει είναι η αντικατάταση των rapid test με self test. 

">

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για μόνιμη άρση, αλλά τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν και δεν αποκλείεται να επιστρέψουν από το φθινόπωρο.

Η εβδομάδα που έρχεται είναι κρίσιμη για τις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν. Η Επιτροπή των ειδικών διαφωνεί με την άρση των μέτρων πριν από το Πάσχα, ωστόσο, δεν αποκλείεται τελικά να μην καταργηθούν τα μέτρα στις 2 Μαΐου, αλλά νωρίτερα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης:

«Επειδή γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση και υπάρχουν και διάφορες διαρροές, διευκρινίζω ότι αφού ολοκληρωθεί άμεσα, ενδεχομένως και την άλλη εβδομάδα, η συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπής, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο αποκλιμάκωσης όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα».

Τι αλλάζει με το πιστοποιητικό

Από εκεί και πέρα άμεσα αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο πιστοποιητικό του εμβολιασμού και της νόσησης.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατόπιν σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εναρμόνιση στον χρόνο διάρκειας των πιστοποιητικών στα κράτη-μέλη αναμένεται και στην Ελλάδα το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τις δύο δόσεις του εμβολίου να ισχύει για εννέα μήνες, από επτά που είναι σήμερα, και το πιστοποιητικό νόσησης για έξι μήνες, από τρεις.