Στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μιλήσει στις 27 Ιουνίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Η παρουσία του στην Επιτροπή έρχεται μετά την άμεση αποδοχή του σχετικού αιτήματός του από τον πρόεδρο της LIBE Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκουιλάρ. Ο κ. Μηταράκης είχε ζητήσει να απευθυνθεί στα μέλη της επιτροπής για να ενημερώσει για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ.
Στην επιστολή του, ο κ. Μηταράκης παρουσίασε τις τουρκικές προκλήσεις ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ακόμη και με εμπρηστικές, αναθεωρητικές και νομικά αβάσιμες δηλώσεις σχετικά με το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά γίνεται μάρτυρας της αύξησης της πίεσης στα χερσαία σύνορα του Έβρου αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, επισημαίνει.
Νέα μέθοδος από τους λαθροδιακινητές
Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρεται στην αλλαγή μεθοδολογίας από τα δίκτυα των διακινητών, που έχουν βρει νέο τρόπο να παρακάμπτουν τους συνοριακούς ελέγχους με την ανοχή ή τη στήριξη των τουρκικών αρχών.
Όπως υποστηρίζει στην επιστολή του, οι διακινητές εγκαταλείπουν ομάδες μεταναστών σε νησίδες που δημιουργούνται από την εποχική χαμηλή ροή του ποταμού Έβρου. Οι μετανάστες ενημερώνουν τις ΜΚΟ, οι οποίες με τη σειρά τους ειδοποιούν τις ελληνικές αρχές για την ακριβή τοποθεσία τους, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.
Επιπλέον, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές συμμορφώνονται πάντα με τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης της Γενεύης και το κεκτημένο της ΕΕ, προσθέτοντας πως «έχουμε δράσει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και σώσαμε από τις νησίδες στον Έβρο 196 άτομα μόνο τον περασμένο μήνα. Όλοι ήταν καλά στην υγεία τους και κανείς δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Οι άνδρες και οι γυναίκες της ελληνικής συνοριακής αστυνομίας πραγματοποιούν, σε καθημερινή βάση, ένα ηράκλειο έργο κάτω από εξαιρετικά σκληρές συνθήκες, πάντα σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει σώσει εκατοντάδες ζωές στη θάλασσα όπως έπραξε το προηγούμενο διάστημα σε δύο σοβαρά περιστατικά σε Μύκονο και Ρόδο».
Εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού
Ειδική μνεία γίνεται στο ζήτημα της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης ως μια εξαιρετικά περίπλοκη πρόκληση, με στόχο την κατάχρηση των ευρωπαϊκών υψηλών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και συμπληρώνει πως:
«Η αντιμετώπισή του απαιτεί ενότητα μεταξύ μας. Οι αντίπαλοί μας είναι πάντα έτοιμοι να σπείρουν διχασμό και να διαδώσουν ψέματα. Για να τους αντιμετωπίσουμε και ταυτόχρονα να εγγυηθούμε ότι παραμένουμε ένα ασφαλές καταφύγιο για τους ανθρώπους που διαφεύγουν διώξεων, πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας, ελέγχοντας πάντα τα γεγονότα. Η Επιτροπή LIBE έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει, και να εμποδίσει μηχανισμούς προπαγάνδας και παραπληροφόρησης».
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά»
Τέλος, ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε κοινές στρατηγικές που να βασίζονται στην ισορροπία μεταξύ των αρχών της ευθύνης και αλληλεγγύης για όλους, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας των αναγνωρισμένων προσφύγων εντός της ΕΕ, όπως κάναμε με επιτυχία για τους εκτοπισμένους από την Ουκρανία.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Ευρώπη να θεωρηθεί ότι ανέχεται σιωπηλά δύο μέτρα και δύο σταθμά στη διεθνή προστασία. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για την οικοδόμηση ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού χώρου προστασίας», τονίζει.