
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στο Ισραήλ για να συναντήσει τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να μην έχει πρόβλημα με το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εναντίον του κ. Νετανιάχου.
Το ραντεβού έχει προγραμματιστεί για τις 18:00, ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ίσαακ Χέρτσογκ.
Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι στρατηγικές και έχουν πλέον βάθος και περιεχόμενο, κάτι που φαίνεται σε μια σειρά τομέων.
Πρόσφατα στην Αθήνα βρέθηκε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σααρ, ο οποίος συζήτησε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο για το project του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης, το GSI, με τους Ισραηλινούς να επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους.
Το αυτό υπογράμμισε και σε συνέντευξή του προ ημερών ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα Νόαμ Κατζ.
Επίσης, θα συζητηθούν και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία.
Όμως, η «ταμπακιέρα», σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι δύο πλευρές έχουν να κάνουν και σημαντικές συζητήσεις και για αμυντικά projects, όπως φερ ειπείν για τον anti-drone θόλο που θέλει η Ελλάδα να είναι επιχειρησιακός ως το 2027.
Σημειωτέον, την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη Βουλή τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας σε βάθος 12ετίας, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα εξειδικεύσει τα ελληνικά σχέδια σε κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Υποθέσεων.
Γι αυτό ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς σε αυτό το πλαίσιο που προαναφέρθηκε εξετάζονται δυνατότητες εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και οι προοπτικές συμπαραγωγής με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα.
Επιστρέφοντας, πάντως, στην ελληνοϊσραηλινή συνεργασία, η προσέγγιση Αθήνας-Ιερουσαλήμ είναι κρίσιμη και για έναν ακόμη λόγο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε μια εποχή γεωπολιτικών μεταβολών και απρόβλεπτων κινήσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, το Ισραήλ παραμένει ο στενότερος σύμμαχος της Ουάσινγκτον, ενώ και η προσωπική σχέση Τραμπ-Νετανιάχου είναι στενή.
Η σχέση με το Ισραήλ συνεπώς προσπαθεί να είναι το «πάσο» για τον Λευκό Οίκο, κατά την ελληνική ανάγνωση.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να συζητηθεί και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ Κύπρου, κατα την οποία και διατυπώθηκε η κοινή βούληση για την ενεργοποίηση του σχήματος 3+1 και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Στον απόηχο της τετραμερούς στο Παρίσι και με τον νέο πρόεδρο του Λιβάνου, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει για την τήρηση της εκεχειρίας στον Νότιο Λίβανο, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη για την απελευθέρωση των ομήρων και την παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. Αναμένεται, επίσης, να επαναλάβει την στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ειρήνευσης στη Γάζα και την έναρξη μιας ευρύτερης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε σε λύση δύο κρατών με πλήρη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δεν κατέστη εφικτή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για λόγους που οφείλονται στον προγραμματισμό αμφοτέρων.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.