Ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι σε μία ημέρα θα είναι διαθέσιμα στο Myhealth app του ασθενούς, τα αποτελέσματα των εξετάσεων από δημόσια νοσοκομεία.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων για τις ιώσεις ομαλοποιήθηκε.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, περιέγραψε αρχικά τις νέες υπηρεσίες που εντάχθηκαν στην εφαρμογή myhealth app. «Πλέον όποιος κάνει μία εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο, την επόμενη ημέρα θα παίρνει τα αποτελέσματα μέσω της εφαρμογής Myhealth χωρίς να χρειάζεται να προσέλθει αυτοπροσώπως για να τα παραλάβει», όπως εξήγησε.
Αναφερόμενος στις ψηφιακές εξετάσεις, ο κ. Πλεύρης είπε ότι έχουν ενταχθεί στο σύστημα 431, που αποτελούν το 90% του συνόλου που γίνονται και σε πρώτη πιλοτική φάση στο σύστημα βρίσκονται 55 νοσοκομεία.
«Μέσα στο επόμενο δίμηνο -τρίμηνο θα είναι όλα τα νοσοκομεία και το σημαντικό είναι ότι στην πορεία θα είναι και μεταξύ τους διασυνδεδεμένα τα νοσοκομεία, που σημαίνει ότι όταν κάποιος πάει σε ένα νοσοκομείο θα μπορούν να δουν άμεσα τι εξετάσεις έχει κάνει και γενικώς τον ιατρικό του φάκελο», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Πλεύρης για Myhealth: Τα οφέλη για τους ασθενείς
Το νέο αυτό σύστημα, όπως εξήγησε, έχει τρία σημαντικά πλεονεκτήματα:
«Το πρώτο είναι ότι ο ίδιος ο ασθενής ξέρει τι εξετάσεις κάνει κι έτσι εξυπηρετείται γρήγορα. Το δεύτερο είναι ότι ο γιατρός έχει άμεση πρόσβαση, άρα κερδίζουμε χρόνο και το τρίτο είναι ότι έτσι μπορείς να παρακολουθήσεις και γενικότερα την κατανάλωση που γίνεται στον τομέα της υγείας, είτε αυτό είναι υπερσυνταγογράφηση, είτε πολυφαρμακία».
Η διαδικασία αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη φάση του ιατρικού φακέλου, που τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπολογίζουν πως μέσα σε ένα χρόνο θα ολοκληρωθεί.
Στο σύστημα θα ενταχθούν σταδιακά, όλα τα Διαγνωστικά Κέντρα και όλες οι Ιδιωτικές Κλινικές, ενώ ήδη αυτή τη στιγμή, έχουν μπει κάποιες πρώτες ιδιωτικές εταιρείες.
Πλεύρης: Ομαλοποιήθηκε το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων για τις ιώσεις
Ερωτώμενος για τις ελλείψεις φαρμάκων, ο Θάνος Πλεύρης, σημείωσε πως στο βαθμό που αυτές συνδέονται με τις εποχικές λοιμώξεις, έχουν ομαλοποιηθεί στο 100%.
Παραμένει ένα πρόβλημα σε φάρμακα τα οποία ήταν ήδη σε έλλειψη για αρκετό καιρό, λόγω παραγωγής, οπότε σε αυτά τα φάρμακα υπάρχει μία δυσκολία, ανέφερε.
Σχετικά με τα νοσοκομεία και το σχέδιο εξάλειψης των ράντζων, τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία με τις ιδιωτικές δομές και με στρατιωτικά νοσοκομεία.
Στα περισσότερα, τόνισε το πρόβλημα των ράντζων έχει ομαλοποιηθεί, υπό ποια έννοια, όχι ότι δεν υπάρχουν, αλλά ότι έχουν μειωθεί σε βαθμό που την επόμενη μέρα απορροφούνται. Εκτός από το νοσοκομείο «Αττικόν», το οποίο παραμένει ακόμα σε μια μεγάλη πίεση και εξετάζονται επιπλέον μέτρα, όπως είπε.
Ήδη από τα 110 ράντζα που υπήρχαν έχουν μειωθεί στα μισά. «Τα μισά σημαίνει ότι μέσα σε δέκα με δώδεκα ώρες εξυπηρετούνται και απορροφούνται», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
Στον «Ευαγγελισμό», το πρόβλημα επιλύθηκε με τη συμβολή του ΝΙΜΤΣ και αυτή τη στιγμή κλείνει συνεχώς εφημερίες χωρίς ράντζα.
«Πιστεύουμε ότι μόλις μπει πλήρως η συνεργασία με τις ιδιωτικές δομές, γιατί αυτή τη στιγμή έχει μπει στο 30% με 35%, θα έχουμε εξάλειψη του φαινομένου», κατέληξε.