Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης και απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση, τόνισε πώς ο δημοσιονομικός χώρος με τα σημερινά δεδομένα έχει εξαντληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε εξαντλήσει το δημοσιονομικό χώρο για το 2022, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα», «αν τα πράγματα πάνε καλυτέρα θα το δούμε στην πορεία», «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα δημοσιονομικά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός εξήγησε, ότι η κυβέρνηση έβαλε ένα τεράστιο ποσό, «κυριολεκτικά ό,τι μπορούσαμε» για να αποκλιμακώσει ένα κομμάτι του πληθωρισμού που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και κυρίως διότι το πρόκειται για αγαθό απόλυτης ανάγκης, που δεν μπορεί να είναι σε ανεξέλεγκτη τιμή.
Εν αναμονή της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι το σημαντικό είναι πως φέτος είναι 35% μειωμένος σε σχέση με τα 2018, κάτι που για τα δημόσια ταμεία μεταφράζεται σε 380 εκατ. ευρώ.
«Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση του ΕΝΦΙΑ, που ήταν στραγγαλιστική για πάρα πολλούς ανθρώπους, πια εξομαλύνεται. 35% κάτω, είναι πολύ μεγάλη μείωση για έναν φόρο και από εκεί και πέρα με την καλύτερη πορεία της αγοράς των ακινήτων, ελπίζω να αρχίσουν και οι επενδύσεις στα ακίνητα, γιατί μια αγορά δουλεύει όχι μόνο όταν αυξάνονται οι αξίες αλλά και όταν αυξάνονται τα σπίτια που μπαίνουν στην αγορά», τόνισε.
Ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να έχουμε μια «βουλιμική στάση» στην αγορά ακινήτων και πως ο ΕΝΦΙΑ «ήταν μια μεγάλη ανωμαλία» που προκάλεσε έλλειψη επενδύσεων στην αγορά.
«Έχουμε κυριολεκτικά εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και καταστήματα στα οποία δεν έγινε καμία επένδυση και έγιναν ακατάλληλα ή σχεδόν ακατάλληλα για χρήση. Και τώρα υπάρχει ένα μεγάλο κύμα ανακαινίσεων πολλά από μικρές ιδιωτικές επενδύσεις, που σταδιακά όσο μπαίνει στην αγορά θα την ομαλοποιήσει».
Για τον πληθωρισμό ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να μην γίνει ανατροφοδοτούμενος, καθώς η αιτία του σήμερα είναι εν μέρει η πανδημία, η διαταραχή των αλυσίδων προσφοράς που ακόμα δεν έχει τελειώσει στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Εκτίμησε ότι εάν υπάρξει ομαλοποίηση στην υπόθεση του πολέμου, «ή τουλάχιστον δε συμβούν τα χειρότερα», τότε η βασική κινητήριος δύναμη του πληθωρισμού, που είναι οι τιμές των καυσίμων μπορούν να αρχίσουν κάποια στιγμή να αποκλιμακώνονται.
Για τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τόνισε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκλιμακωθούν εφόσον υπάρξει ομαλοποίηση.