ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δεν ανακτήθηκαν δεδομένα από την κυβερνοεπίθεση – Πάνω από 400 «χτυπήματα»

Τα μέτρα που ελήφθησαν

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δεν ανακτήθηκαν δεδομένα από την κυβερνοεπίθεση – Πάνω από 400 «χτυπήματα»

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πάνω από 400 κυβερνοεπιθέσεις  δέχθηκε το Kτηματολόγιο τα τελευταία 24ωρα.

Η τελευταία κυβερνοεπίθεση καταγράφηκε, μάλιστα, στις 5 σήμερα τα ξημερώματα αλλά απετράπη.

Ωστόσο από το υπουργείο ΨΗΠΤΕ διαβεβαιώνουν ότι αν και επιχειρήθηκε, «δεν επετεύχθη εισβολή κακόβουλου χρήστη στην Database».

Διευκρινίζεται, δε, ότι πληροφορίες για «απόκτηση πρόσβασης στη Βάση Δεδομένων» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, «κάτι που επιβεβαιώνεται, τόσο από το Security Operation Center του αναδόχου, όσο και από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς που διαχειρίζονται την επίθεση, μεταξύ άλλων την Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ».

Όπως διαπιστώθηκε αυτό που συνέβη ήταν η παραβίαση ενός εκ των αντιγράφων ασφαλείας (backup) «αλλά απέτυχε η απόπειρα για εξαγωγή δεδομένων (data exfiltration) προς server του εξωτερικού». Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το Κτηματολόγιο παράγει καθημερινά αντίγραφα της βάσης δεδομένων.

Παράλληλα υπήρξε παραβίαση υπολογιστών υπαλλήλων του Κτηματολογίου από τα εξήχθησαν μέχρι στιγμής δεδομένα συνολικού όγκου 1,2 GB από το συνολικό όγκο 200 TB που διαθέτει το Κτηματολόγιο, δηλαδή 0,00059%.

«Το είδος των αρχείων που υπεκλάπησαν μέχρι στιγμής δεν αφορά προσωπικά στοιχεία πολιτών, αλλά τυπικά διαχειριστικά έγγραφα υπηρεσιών που δεν επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου» διευκρινίζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, επίσης, δεν έχει διαπιστωθεί λογισμικό ransomware, και οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν μειώνουν δραστικά αυτόν τον κίνδυνο.

Τα μέτρα που ελήφθησαν

Σε επίπεδο μέτρων αρχικά ζητήθηκε από το σύνολο των υπαλλήλων του Κτηματολογίου να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης και να εφαρμόσουν (όσοι δεν το είχαν κάνει ήδη) πρωτόκολλο 2FA (2 factor authentication – ταυτοποίηση δύο σημείων).

Παράλληλα διεκόπη κάθε πρόσβαση μέσω VPN ώστε να αποκλειστούν κακόβουλοι χρήστες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως διαβεβαιώνουν, τέλος, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «με πολύ μεγάλη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, οι ψηφιακές υπηρεσίες λειτούργησαν και λειτουργούν αδιάκοπα ώστε να μην επηρρεαστούν οι συναλλαγές».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.