ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, επισήμανε τον κίνδυνο επιβολής μνημονιακών όρων και κανόνων στη χώρα μας.

«Η κυβέρνηση έχει ένα και μόνο στόχο: Να κρατά καλά κρυμμένα τα προβλήματα της οικονομίας μέχρι τις εκλογές. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να βρεθεί ξανά η χώρα μας μπροστά σε σκληρούς μνημονιακούς όρους και κανόνες λόγω της δημοσιονομικής διαχείρισης της κυβέρνησης. Καιρός να ειπωθούν αλήθειες και η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις», επισημαίνει σε δήλωση του ο Μιχάλης Κατρίνης.

Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Κατρίνης τονίζει ότι:

  • Η δημοσιονομική διαχείριση της τριετίας 2020-2022 δημιούργησε σωρευτικό έλλειμμα της τάξεως των 49,2 δισεκ. ευρώ.
  • Το κρατικό χρέος έχει εκτοξευτεί στα 400,3 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2022 (190,4% του ΑΕΠ), 32,3 δισεκ. μεγαλύτερο από το αντίστοιχο στα τέλη του 2011 (λίγο πριν το PSI) και 44,3 δισεκ. μεγαλύτερο από τα 356 δισεκ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2019.
  • Η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για το κρατικό χρέος τον Δεκέμβριο του 2022 εμφανίζει απόκλιση 8,2 δισεκ. σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2022, έναν μόλις μήνα μετά!
  • Καταγράφεται μια τεράστια διαφορά ύψους 45,3 δισεκ. ευρώ μεταξύ του κρατικού και του δημοσίου χρέους στο τέλος του 2022, αφού το δημόσιο χρέος προκύπτει από το κρατικό χρέος με:
  • Την προσθήκη του χρέους των υπολοίπων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης
  • Την αφαίρεση των δανείων των υπολοίπων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς το κράτος (επενδύσεις σε κρατικούς τίτλους)
  • Καταγράφεται αύξηση των κυβερνητικών εγγυήσεων κατά 20 δισεκ. ευρώ την τριετία 2020-2022 (από 9,8 δισεκ. στο τέλος του 2019 σε 29,8 δισεκ. στο τέλος του 2022), που είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει παρατηρηθεί από το 2006!

Ο κ.Κατρίνης ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει τα πραγματικά στοιχεία για τις εκκρεμείς και απλήρωτες καταπτώσεις εγγυήσεων που συνιστούν κρυφό χρέος.

Παράλληλα ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να κατονομάσει τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που είχαν επενδύσει στο τέλος του 2022 πάνω από 45,3 δισεκ. ευρώ σε κρατικούς τίτλους ζητώντας να μάθει:

α) με ποια κριτήρια αποφασίστηκε να επενδύσουν σε κρατικούς τίτλους και με ποιο σκεπτικό προκρίθηκε αυτή η επιλογή έναντι άλλων επενδυτικών επιλογών;

β) αν η απόφαση αυτή εντάσσεται σε κάποια στρατηγική “μείωσης” του δημοσίου χρέους;

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση αγνοεί τις σαφείς προειδοποιήσεις των αγορών, οι οποίες αποτιμούν όλο και χαμηλότερα τα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τη χώρα αλλά και τις προειδοποιήσεις των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. για την επιβολή σκληρών μνημονιακών όρων σε ενδεχόμενη στήριξη που θα ζητήσουν οι υπερχρεωμένες χώρες» αναφέρει ο Μιχάλης Κατρίνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!