«Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή κράτησε ξεκάθαρη στάση για την Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας τους κινδύνους ως προς το περιεχόμενο της πρότασης που εμφάνιζε τη Συμφωνία ως οριστική λύση», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.
Προσέθεσε, μάλιστα, πως «ήταν ήδη σαφές – και ο κ. Μητσοτάκης το γνώριζε – ότι ήταν προγραμματική θέση της νέας κυβέρνησης της γείτονος χώρας η διαφωνία της με τη Συμφωνία των Πρεσπών», ενώ υποστήρισε πως «αυτή τη στιγμή, η χώρα μας βρίσκεται σε μία δύσκολη και αμήχανη θέση, καθώς υπάρχουν ταυτόχρονα τρία καυτά ζητήματα στην εξωτερική μας πολιτική».
«Σε αμήχανη θέση η Ελλάδα, λόγω κυβέρνησης»
Όπως εξήγησε ο Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στον Real Fm, το πρώτο είναι το θέμα με τη Βόρεια Μακεδονία και τη στάση της νέας της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Δεύτερον, το θέμα που έχει προκύψει με την Αλβανία με την καταπάτηση ανθρωπίνων ελευθεριών και την υφαρπαγή περιουσιών, με τον πρωθυπουργό της κ. Ράμα να αλωνίζει στη χώρα μας πραγματοποιώντας συγκέντρωση στη καρδιά της Αθήνας και αναβιώνοντας το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας», ανέφερε επίσης.
«Από τη μία, ο Ερντογάν λέει ότι δεν υπάρχει μία αλλά πολλές διαφορές και εγείρει θέμα κυριαρχίας και, από την άλλη, ο Γεραπετρίτης προαναγγέλλει συνυποσχετικό μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας για την ‘διευθέτηση’ της οριοθετήσεως του Αιγαίου»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ως τρίτο «καυτό ζήτημα» στην εξωτερική μας πολιτική, «το μεγάλο και σημαντικό θέμα που είναι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, για το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί διαρκώς να εφησυχάσει την κοινή γνώμη παρουσιάζοντας τη συμφωνία των Αθηνών ως παράγοντα σταθερής πορείας» και παρατήρησε ότι «τις ίδιες διαβεβαιώσεις όμως ακούγαμε από τον πρωθυπουργό μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο για την αμυντική θωράκιση της χώρας απέναντι στην Τουρκία, όμως είδαμε τελικά τα αποτελέσματα».
Το ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε, «υποστήριξε με τη ψήφο του την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών δυνάμεων της χώρας, γιατί η διπλωματία είναι η προτιμητέα οδός», τόνισε, όμως, πως «και ο συσχετισμός ισχύος παίζει σημαντικό ρόλο».
«Θολή η εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στον Ερντογάν»
«Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Από τη μία, ο κ. Ερντογάν λέει ότι δεν υπάρχει μία αλλά πολλές διαφορές και εγείρει θέμα κυριαρχίας και, από την άλλη, ο κ. Γεραπετρίτης προαναγγέλλει συνυποσχετικό μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας για την ‘διευθέτηση’ της οριοθετήσεως του Αιγαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης.
Τόνισε, μάλιστα, ότι «πρόκειται για μία δήλωση που έχει μείνει αδιευκρίνιστη και αναπάντητη, ενισχύοντας τη θολή εικόνα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη απέναντι στον κ. Ερντογάν, ο οποίος εγείρει διαρκώς ανιστόρητα αιτήματα και διεκδικήσεις».
«Τριπλάσιος ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα από την ευρωζώνη»
Αναφερθείς στο ζήτημα της ακρίβειας και στα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει μία καθαρή επιλογή στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές: «Να μιλήσει πολιτικά και να καταθέσει προτάσεις τόσο για τις ευρωπαϊκές προκλήσεις όσο και για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών».
«Βάζουμε την πολιτική απέναντι στην παραπολιτική και το lifestyle», σημείωσε, κάνοντας μία έμμεση αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο δεν κατονόμασε. Και προσέθεσε πως τα τελευταία δύο χρόνια, «οι πολίτες ακούνε πολλές υποσχέσεις, αλλά κάθε μήνα οι δαπάνες αυξάνονται για τα ίδια είδη διαβίωσης. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε την ακρίβεια ως ένα παρωδικό φαινόμενο και προσπάθησε να την αντιμετωπίσει με υποσχέσεις, εξαγγελίες και επικοινωνία, όμως η κατάσταση σήμερα γίνεται ολοένα και χειρότερη. με τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Ελλάδα να είναι τριπλάσιος από την ευρωζώνη».
«Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει από το 2022 τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής. Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο σύστησε μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού. Το εφάρμοσαν στην Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία και οι τιμές μειώθηκαν. Η Ελλάδα δεν το εφάρμοσε, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα να μειώνεται λιγότερο από ό,τι στην ευρωζώνη. Όσο οι πολίτες βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, ο ΦΠΑ παραμένει υψηλός και η κυβέρνηση αντλεί υπερέσοδα», ανέφερε καταληκτικά ο Μιχάλης Κατρίνης.