Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για τις προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα του για το ιδιωτικό χρέος.
«Το ΠΑΣΟΚ, ήδη από το 2019, κατέθεσε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων τόσο για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, όσο και για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, γιατί διέβλεψε από νωρίς τους κινδύνους, οι οποίοι σήμερα αποτελούν πραγματικότητα για εκατομμύρια πολίτες στη χώρα» είπε στο One Channel.
Οι τροπολογίες αφορούν:
• την επαναφορά του, ψηφισμένου επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, «νόμου Κατσέλη» (Ν.3869/2010), με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια,
• την αγορά του δανείου από τον δανειολήπτη, προτού αυτό αγοραστεί από τα funds ερήμην του και με την απειλή κατασχέσεων,
• την προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση, τουλάχιστον σε ποσοστό 50%, ως μοναδικού μέσου επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους,
• την εξάντληση του αριθμού πολλών και μικρών δόσεων (έως και 240), για τη ρύθμιση δανείων, μετά από αξιολόγηση από τραπεζικό διαμεσολαβητή.
• τη βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο,
Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη «το ΠΑΣΟΚ καταθέτει στο τρέχον νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και έναν κανονισμό δεοντολογίας για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων (funds), έτσι ώστε να μπει, επιτέλους, τάξη στην ασυδοσία των συγκεκριμένων εταιρειών που απειλούν με πλειστηριασμούς -ακόμη και της κύριας κατοικίας- δανειολήπτες που υπήρξαν προς στιγμή άτυχοι η οικονομικά αδύναμοι.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε την εξάντληση από πλευράς των funds κάθε περιθωρίου διαπραγμάτευσης με τους δανειολήπτες, όπως και την αιτιολόγηση της άρνησης σε ενδεχόμενη πρόταση ρύθμισης από πλευράς του δανειολήπτη, προκειμένου να αποτραπούν αδικαιολόγητες κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.
Τέλος, καταθέτουμε και τροπολογία που αφορά τους χιλιάδες ανά την επικράτεια εγγυητές δανείων, των οποίων οι οφειλέτες είτε πτώχευσαν, είτε ρύθμισαν τα δάνειά τους με ευνοϊκότερους όρους, με αποτέλεσμα να καλούνται οι εγγυητές να καταβάλουν είτε ολόκληρο, είτε μέρος του οφειλόμενου ποσού».
Οι δημοσιονομικές συνέπειες
Σε σχέση με τις δημοσιονομικές συνέπειες των παραπάνω ρυθμίσεων ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τόνισε:
«Τα ζητήματα της πιο μακροπρόθεσμης ρύθμισης των δανείων, της προστασίας της Α’ κατοικίας ή του κώδικα δεοντολογίας των funds δεν επιφέρουν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος για τη χώρα, ιδίως από τη στιγμή που η Ελλάδα με βάση τα λεγόμενα τόσο του νυν, όσο και του πρώην πρωθυπουργού βρίσκεται “εκτός μνημονίων”.
Οι προτάσεις μας αφορούν θέματα που χρειάζονται ξεκάθαρη πολιτική απόφαση και συνάμα καταδεικνύουν τις προτεραιότητες του κάθε κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, η οποία δε μας έχει πείσει μέχρι σήμερα ότι βρίσκεται πάντοτε στην πλευρά των πολιτών.
Σε σχέση δε, με τα χρέη των πολιτών σε ΕΦΚΑ και εφορία, το ΠΑΣΟΚ δεν προτείνει καμία ρύθμιση που να διαταράσσει την κουλτούρα των πληρωμών τόσο για τους πολίτες, όσο και για την αγορά. Αντιθέτως, προτείνει 120 δόσεις καθώς και ένα “κούρεμα” της τάξης του 30% για όλους όσοι αποδεικνύονται συνεπείς, από τη στιγμή που ο εξωδικαστικός μηχανισμός της ΝΔ για τα χρέη στο δημόσιο έχει μέχρι σήμερα αποτύχει.
Υπάρχει λοιπόν και αυτός ο τρόπος αξιοποίησης του πλεονάσματος των 850 εκ. ευρώ, το οποίο οι κ.κ. Σταϊκούρας και Μητσοτάκης αξιοποιούν μόνο στο στενό πλαίσιο των προεκλογικών τους σκοπιμοτήτων και όχι με βάση τις υπαρκτές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες».