Για την είσοδο των «Σπαρτιατών» στην Βουλή και για τις δηλώσεις του προέδρου τους Βασίλη Στίγκα, το βράδυ των εκλογών, με τις οποίες ευχαρίστησε τον Ηλία Κασιδιάρη για την στήριξη που έδωσε στο κόμμα για να μπει στη Βουλή, ρωτήθηκε ο νέος υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ο οποίος δήλωσε ότι, «αυτά όλα έχουν πέσει στην αντίληψή μας και είναι υπό αξιολόγηση», αρνούμενος να κάνει περαιτέρω σχόλια.

Ερωτηθείς για το αν το νομοσχέδιο για το «μπλόκο» στο κόμμα «Έλληνες» του Η.Κασιδιάρη είχε αποτέλεσμα, απάντησε ότι, «σε νομικό επίπεδο δεν υπήρξε καμία αδυναμία, εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο που είχε το κοινοβούλιο να παρέμβει και ο Κασιδιάρης δεν έχει συμμετάσχει στις εκλογές».

Αν και δεν διευκρίνισε ο υπουργός τι ακριβώς εννοούσε με την αξιολόγηση των όσων είπε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», ωστόσο είναι σαφές ότι υπονοεί πώς ερευνάται αν υπάρχει ζήτημα με το εθνικό κόμμα και αν αυτο μπορεί με κάποιο τρόπο να το χρησιμοποιήσει υπέρ της η ΝΔ (και όχι μόνο η ΝΔ).

Η δήλωση αυτή δεν είναι τυχαία καθώς έρχεται αμέσως μετά τις χθεσινές δηλώσεις του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Κώστα Χρυσόγονου ο οποίος αναφέρθηκε στην είσοδο των «Σπαρτιατών» στη Βουλή και στην επίσημη στήριξη που έλαβαν από τον Ηλία Κασιδιάρη και έδωσε το «στίγμα» ότι θα μπορούσαν να κηρυχθούν… έκπτωτοι.

Ο Κώστας Χρυσόγονος υποστήριξε ότι «είναι φανερό ότι υπάρχει ζήτημα υποκρυπτόμενης ηγεσίας, αλλά αυτό θα το κρίνει ανεπηρέαστα κι ανεξάρτητα το Ανώτατο δικαστήριο».

«Μπορεί να διαταχθεί η έκπτωση όλων των βουλευτών του κόμματος των “Σπαρτιατών” και οι έδρες αυτές να κατανεμηθούν στα κόμματα που είναι εντός της Βουλής, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική δύναμη που έχει το καθένα», συμπλήρωσε ο συνταγματολόγος.

">

Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση για το τι συμβολίζει για την κοινωνία η είσοδος στη Βουλή, του κόμματος είπε ότι «υπάρχει μία μερίδα της ελληνικής κοινωνίας που στα χρόνια της κρίσης φτωχοποιήθηκε με τρόπο δραματικό. Κάποιοι νοσταλγούν την παλιότερη οικονομική και κοινωνική τους υπόσταση και στρέφονται σε μορφές πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης του παρελθόντος, όπως είχε συμβεί στην περίοδο του Μεσοπολέμου, νομίζοντας με αυτό τον τρόπο θα ανακτήσουν κι οι ίδιοι την χαμένη οικονομική τους ευημερία».

Παράλληλα, τόνισε για την άνοδο των δεξιών κομμάτων που παρατηρήθηκε «φέρει ευθύνη και η πολιτεία, καθώς συστηματικά έχει υποβαθμίσει το μάθημα της πολιτειακής παιδείας».

Με λίγα λόγια η ελεύθερη επιλογή στην ψήφο δεν πρέπει να είναι και τόσο «ελεύθερη», αλλά θα πρέπει να γίνεται σωστή διαπαιδαγώγηση–πλύση εγκεφάλου ώστε οι πολίτες να επιλέγουν αυτό που θέλει το σύστημα.

Με λίγα λόγια θα πρέπει να υπάρχει μία δημοκρατία με συγκεκριμένες επιλογές και οι υπόλοιπες να είναι απαγορευμένες…

Μιλώντας στο MEGA ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος ανέφερε ότι το πρώτο στάδιο, δηλαδή η συμμετοχή στις εκλογές έχει περάσει, ενώ το επόμενο στάδιο είναι το εκλογοδικείο, το Ανώτατο Δικαστήριο που κρίνει πια για τα εκλεγμένα κόμματα.

«Η πρώτη φάση είναι για να μπουν κάποια κόμματα στην εκλογική διαδικασία, αυτό πέρασε. Τώρα έχουμε το εξής ερώτημα, τα κόμματα που έχουν εκλεγεί, έχουν εκλεγεί σωστά; Αυτό, λέει το Σύνταγμα, γίνεται από δύο απόψεις: ως προς τη διενέργεια των εκλογών και ως προς τις νόμιμες προϋποθέσεις της εκλογής», είπε.

«Εάν υπάρξει κάποια τέτοια περίπτωση θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό. Εάν φτάναμε να πούμε ότι είχε πρόβλημα η συμμετοχή του συγκεκριμένου κόμματος, θα φτάναμε να χρειαστεί να γίνει επανάληψη όλων των εκλογών, γιατί θα ζητάγαμε από ένα κόμμα να βγει από τη μέση επειδή συμμετείχε παράνομα κατά κάποιο τρόπο στις εκλογές και θα έπρεπε να γίνει επανάληψη».

«Η διάταξη που έγινε μόνο ένα σκοπό μπορούσε να έχει», ανέφερε σχετικά με τον αποκλεισμό της συμμετοχής του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές από τον Άρειο Πάγο. Ένα δημοκρατικό πολίτευμα δεν μπορεί να προσπαθεί να αποκλείσει ένα κόμμα επειδή δεν του αρέσουν οι ιδέες του. Τι προσπαθεί και τι πέτυχε να κάνει αυτή η διάταξη;

Να μη συμμετέχει στη Βουλή ένα πρόσωπο, γιατί μόνο αυτό μπορούσε να κάνει, που συνδέεται με διάφορα αδικήματα που στρέφονται κατά της Δημοκρατίας. Το ότι ένα άλλο κόμμα που δεν αποτελούνταν από αυτό το πρόσωπο ή δεν το είχε μέλος του και πέρασε από την κρίση του Αρείου Πάγου, που δεν είχε κάποιες αποδείξεις ότι υπήρχε εγκληματική δραστηριότητα από μέλη αυτού του κόμματος είναι κάτι που δεν μπορούσε να αποφευχθεί», κατέληξε.

Η ένσταση στο εκλογοδικείο θα πρέπει να γίνει σύντομα, καθώς ο νόμος αφήνει το περιθώριο 15 ημερών από την επίσημη ανακήρυξη των νέων βουλευτών, ωστόσο η κρίση αναμένεται να γίνει σε βάθος χρόνου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!