Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά, αλλά και στα τρέχοντα πολιτικά και γεωπολιτικά επίδικα, παρέμβαση με πολλούς αποδέκτες έκανε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παραλαμβάνοντας το βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), παρουσία σύσσωμου του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και εκπροσώπων της Νέας Αριστεράς.

Στη σύντομη, αλλά μεστή τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «οι αγώνες για ειρήνη δεν είναι μακρινοί. Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται και μετά το κλείσιμο των καμερών. Μια γενιά που απέναντι στον κυνισμό, αρνείται να παρασυρθεί από την τοξικότητα, θέλει ουσία, όχι εικόνα, αναζητά όραμα και ρεαλισμό».

 «Οφείλουμε να απευθυνθούμε σε αυτή τη γενιά με ειλικρίνεια, όραμα και πράξεις. Όχι με φθηνά εντυπωσιακά λόγια, αλλά με σοβαρότητα και αλήθεια» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος εμμέσως στις εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «είναι σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας, να μη λησμονούμε από που ερχόμαστε, γιατί αλλιώς θα χάσουμε τελείως την πυξίδα για το πού θα πάμε», ενώ υπογράμμισε ότι «η σύγχρονη μάχη για την ειρήνη είναι πιο αναγκαία από ποτέ, με διεκδικητικό, προοδευτικό, ευρωπαϊκό και πατριωτικό ρεαλισμό».

Τοποθετούμενος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ο μόνος δρόμος για τη Βόρεια Μακεδονία είναι ο σεβασμός στη Συμφωνία από τη νέα της ηγεσία. Να μην επιτρέψουμε να γίνουν τα Βαλκάνια ανεξέλεγκτο πεδίο ανταγωνισμού δυνάμεων. Η Ελλάδα οφείλει να επιστρέψει σε μια εξωτερική πολιτική ειρήνης και σταθερότητας, όχι σε ρόλο “προκεχωρημένου φυλακίου”».

«Είναι αμήχανο να βραβεύεσαι για την ειρήνη εν μέσω πολέμων» παρατήρησε και συνέχισε: «Αλλά τώρα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο αγώνας για την ειρήνη δεν είναι παρωχημένος, είναι προϋπόθεση για το μέλλον. Η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει κατάπαυση πυρός σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, και να επιβάλει κυρώσεις αν οι επιχειρήσεις συνεχιστούν».

Στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η Κύπρος απαιτεί δίκαιη λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Δυσμενείς εξελίξεις θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

«Το θεωρώ ντροπή για την Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις να χαρίζουμε τον αγώνα για ειρήνη και τη σταθερότητα στον Τραμπ, στον Όρμπαν και στον τυχοδιωκτισμό της Ακροδεξιάς» κατέληξε.

Παρόντες, κατά την τελετή βράβευσης του Αλέξη Τσίπρα ήταν τόσο ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, όσο και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, αλλά νυν και πρώην υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανάμεσά τους οι: Ευάγγελος Αποστολάκης, Ρένα Δούρου, Πόπη Τσαπανίδου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ράνια Σβίγκου, Μίλτος Ζαμπάρας, Γιάννης Μπαλάφας, Χρήστος Γιαννούλης, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, Διονύσης Καλαματιανός, Νίκος Παππάς, Συμεών Κεδίκογλου, Γιώργος Ψυχογιός, Κυριακή Μάλαμα, Χάρης Μαμουλάκης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μαντζουράνης, Γιώργος Βασιλειάδης, Γιώργος Λιάνης, Κώστας Γαβρόγλου, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Καραμέρος, Παυσανίας Παπαγεωργίου, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Ζαχαριάδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Στέφανος Τζουμάκας, αλλά και οι Νίκος Μπίστης και Μαρία Γιαννακάκη από τη Νέα Αριστερά.

Να σημειωθεί, δε, ότι, κατά την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στην Τεχνόπολη, τρεις υποστηρικτές του κόμματος ΝΙΚΗ άνοιξαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω ένταση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!