Η χώρα φλέγεται, υπάρχουν μεγάλες καταστροφές περιουσιών και δασικών εκτάσεων και ακόμα δεν έχει διανυθεί το μισό καλοκαίρι και όλα αυτά ενώ διανύουμε την δεύτερη συνεχόμενη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και άρα οι ευθύνες για ότι συμβαίνει είναι αποκλειστικά δικές της.
Θα πει κάποιος πως δεν υπάρχει ουσιαστικά αξιωματική αντιπολίτευση και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κινδυνεύει όπως όλα δείχνουν για μια περίοδο τουλάχιστον οκτώ χρόνων.
Όμως οχτώ χρόνια είναι πολλά και ακόμα περισσότερα θα μπορούσαν να συμβούν σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα, που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την πολιτική κατάσταση.
Συνήθως, οι κυβερνήσεις που πέφτουν είναι αυτές οι οποίες θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνουν στην εξουσία.
Οι λόγοι είναι απλοί: Κάνουν πολλά λάθη, γίνονται απρόσεκτες και συνήθως αλαζονικές.
Αυτά που συνέβησαν τις τέσσερις τελευταίες ημέρες με τις πυρκαγιές την αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γιατί ότι έχει γίνει ή δεν έχει γίνει, στην πυρόσβεση χρεώνεται αποκλειστικά σε αυτή, αφού ήταν κυβέρνηση και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
Αν ήταν η πρώτη κυβερνητική θητεία, κανείς δεν θα έλεγε τίποτα, όλα θα χρεωνόντουσαν στις προηγούμενες διακυβερνήσεις.
Δικαιολογίες όπως φταίει η «κλιματική αλλαγή» και οι «ακραίες καιρικές συνθήκες» δεν ευσταθούν, δεν πείθουν και εξοργίζουν και όσους έχασαν τις περιουσίες τους και παραλίγο και τις ζωές τους.
Την αλήθεια για την-μη-αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα από το 2007, όταν και σημειώθηκαν οι φονικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και κάηκαν 1.500 σπίτια, αποκάλυψε ο εκδότης και διευθυντής του pronews.gr Τάσος Γκουριώτης, στην εκπομπή Western του Π.Παναγιωτόπουλου, και η οποία είναι ότι από το 2007 μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτε στον τομέα της πυρόσβεσης!
Έτσι λοιπόν, μέχρι σήμερα δεν έχει προστεθεί στον εναέριο στόλο της χώρας ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος (τα Αir Traktor απλά αντικατέστησαν τα PZL).
Αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι να ενοικιάζονται πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και όταν λέμε για αεροσκάφη εννοούμε τα παντελώς ακατάλληλα Αir Traktor, τα οποία είναι σαν τα πολωνικά PZL, που είχαν αγοραστεί στη δεκαετία του ΄80.
Η μόνη διαφορά των αεροσκαφών αυτών είναι πως διαθέτουν 30% μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα παλιά πολωνικά αεροσκάφη.
Γιατί το νούμερο 1 μέτρο καταστολής των πυρκαγιών είναι το σβήσιμό τους μέσα στα πρώτα λεπτά αφού εκδηλωθούν.
Πριν όμως από την ΔΕΘ θα πρέπει να περάσουν κάποια δύσκολα νομοσχέδια όπως οι αξιολογήσεις στο δημόσιο και ο νέος εργασιακός νόμος με πολλά αγκάθια.
Εάν υπάρξουν κι άλλες καταστροφές όπως αυτές των τελευταίων ημερών ή κάποιες τραγωδίες με ανθρώπινα θύματα, τότε το κλίμα μπορεί να αρχίσει να γίνεται άσχημο για τη Νέα Δημοκρατία.
Οι λόγοι για τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε με τόσο μεγάλη ευκολία δεν είναι γιατί ο κόσμος που ψήφισε Νέα Δημοκρατία αγαπάει συγκεκριμένα και ειδικά τη Νέα Δημοκρατία.
Στην ουσία καταψήφισε τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αν και είναι πιθανό να έχει γίνει κυρίως το δεύτερο.
Είναι οι πρώτες εκλογές που έχουν γίνει παγκοσμίως κάτσω ποιες αντί να κριθεί κυβέρνηση κρίθηκε η αντιπολίτευση.
Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο ο κόσμος επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία είναι γιατί θεωρούσε πως θα προσφέρει στην χώρα σταθερότητα, υποδομές και βαθιές τομές στο κράτος και στους θεσμούς.
Άλλωστε αυτό ευαγγελίζονταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Ότι θα είναι ένας μεγάλος μεταρρυθμιστής.
Φυσικά, στα πρώτα τέσσερα χρόνια οι μεταρρυθμίσεις μάλλον δεν έγιναν ή αν έγιναν δεν τις κατάλαβε κανείς.
Σε ό,τι αφορά την σταθερότητα, μετά το έγκλημα των Τεμπών και τις συνεχείς πυρκαγιές φέτος και τα προηγούμενα καλοκαίρια, αυτό το αφήγημα αρχίζει να κλονίζεται.
Για ποια σταθερότητα και ασφάλεια μιλάμε όταν κανείς δεν είναι σίγουρος πως αύριο θα έχει ακόμα σπίτι και περιουσία.
Η Νέα Δημοκρατία έχει να αντιμετωπίσει μέσα σε επόμενους 10 μήνες δύο εκλογικές αναμετρήσεις: Τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.
Είναι νωρίς για να πει κάποιος ότι κινδυνεύει να υποστεί κάποιο είδους ήττα, ή να χάσει κάποιο μεγάλο δήμο, αλλά αν συνεχίσει προς την ίδια αρνητική κατεύθυνση, δεν αποκλείεται ο κόσμος να θέλει να της στείλει κάποιο μήνυμα.
Άλλωστε πρόκειται για εκλογές που όλοι μπορούν να ψηφίσουν πιο χαλαρά.
Μία ήττα σε κάποιον μεγάλο δήμο θα ήταν κάτι ηχηρό και «θορυβώδες».