Ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα είπε για εκείνον και το σχέδιο «Δήμητρα» στη διακαναλική συνέντευξή του.

«Θλίβομαι που ένας άνθρωπος με τον οποίον, έστω και για λίγους μήνες, δώσαμε έναν ωραίο, κοινό αγώνα υπέρ του λαού μας έχει πέσει τόσο χαμηλά», είπε ο Γ.Βαρουφάκης.

Θέτει, ταυτοχρόνως, το διπλό εκλογικό στόχο, να αποκαθηλωθεί η κυβέρνηση αφενός, να τεθούν εμπόδια σε «μια κυβέρνηση με υποτιθέμενο «προοδευτικό» πρόσημο να συνεχίσει την εφαρμογή των ολιγαρχικών πολιτικών».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κλείνει, εξ άλλου, το παράθυρο της συνεργασίας και στις δεύτερες κάλπες, ενώ κατηγορεί Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ότι έχουν απεμπολήσει τις ιδεολογίες τους καιρό τώρα. Μέσω της συνέντευξής του, τέλος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη παραθέτει συνοπτικά τις βασικές προτάσεις του προγράμματός του για όλα τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, καθώς, όμως, και για το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας.

Θεωρείτε ότι η παταγώδης αποτυχία των δημοσκοπήσεων ως προς την πρόβλεψη του αποτελέσματος των τουρκικών εκλογών μπορεί να επαναληφθεί και στις ελληνικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή;

  • Όχι (9%, 1.434 Votes)
  • Ναι (78%, 11.894 Votes)
  • Ίσως όχι (1%, 217 Votes)
  • Ίσως ναι (9%, 1.380 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (2%, 245 Votes)

Σύνολο ψήφων: 15.170

Loading ...

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνη Βαρουφάκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ.: Κατά τη διάρκεια της διακαναλικής του συνέντευξης, πριν λίγο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σας κατηγόρησε ότι, μέσω του σχεδίου «Δήμητρα», επαναφέρετε το φόβο στους πολίτες. Δεν απέκλεισε δε, να ήσασταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Τι απαντάτε, κύριε Βαρουφάκη; 

Απ.: Τίποτα. Θλίβομαι που ένας άνθρωπος με τον οποίον, έστω και για λίγους μήνες, δώσαμε έναν ωραίο, κοινό αγώνα υπέρ του λαού μας έχει πέσει τόσο χαμηλά.

Ερ.: Με ποιο εκλογικό αποτέλεσμα, με ποιο τρόπο «μπορούν όλα να είναι αλλιώς» το βράδυ της 21ης Μαΐου, όπως είναι και το κεντρικό σας σύνθημα, κύριε Βαρουφάκη;

Απ.: Με εκείνο που αποκαθηλώνει την «Μητσοτάκης ΑΕ» αλλά, παράλληλα, εμποδίζει μια κυβέρνηση με υποτιθέμενο «προοδευτικό» πρόσημο να συνεχίσει την εφαρμογή των ολιγαρχικών πολιτικών. Ένα αποτέλεσμα που θα αποτελέσει εφαλτήριο για την προοπτική που ενέπνευσε το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη», μιας νέας μεγάλης αγωνιστικής Αριστεράς που, σύντομα, θα διεκδικήσει την εξουσία ώστε να την αποδώσει στην πλειοψηφία. Στην πλειοψηφία την οποία λεηλατούν η ολιγαρχία και το μεγάλο κεφάλαιο με την αρωγή των τριών μνημονιακών κομμάτων που υποδύονται ιδεολογίες (Φιλελευθερισμό, Σοσιαλδημοκρατία, Αριστερά) τις οποίες έχουν απεμπολήσει καιρό τώρα.

Ερ.: Σε τηλεοπτική συνέντευξή σας, πριν από λίγες ημέρες, δηλώνατε για τα σενάρια συνεργασιών ότι ο πολιτικός φορέας του οποίου ηγείσθε δεν θέτει κόκκινες γραμμές ή προαπαιτούμενα. Προσθέτοντας ότι ένα μόνο, όρο θέτετε: την προεκλογική διαδικασία σύγκλισης. Γιατί, τότε, δεν μπορεί να αφορά τις δεύτερες κάλπες;

Απ.: Για πρακτικούς λόγους. Για μια εβδομάδα μετά την επόμενη Κυριακή, το πολιτικό προσωπικό θα είναι «χαμένο» μέσα στον κουρνιαχτό των «τριήμερων». Αμέσως μετά θα ξαναρχίσει η προεκλογική καμπάνια που, πολύ απλά, δεν αφήνει περιθώριο για νηφάλιο διάλογο – πόσο μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα είναι εγκλωβισμένα σε ένα πόλεμο αλληλο-εξόντωσης. Σε αυτό το κλίμα προεκλογικός διάλογος με στόχο την προγραμματική σύγκλιση είναι αδύνατος. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη καλούσε σε διάλογο πριν ενάμιση χρόνο. Δυστυχώς, αρνούμενη αυτό τον διάλογο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά γύρισε την πλάτη στις δυνατότητες συνεργασίας που έφερε η απλή αναλογική.

Ερ.: Το σχέδιο «Δήμητρα» κέρδισε μεγάλη δημοσιότητα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ποια άλλα σχέδια, αντίστοιχης σημασίας, έχετε εκπονήσει στο ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη;

Απ.: Επιγραμματικά, αναφέρω πέντε σχέδια στα οποία βασίζεται, πέραν του «Δήμητρα», το κυβερνητικό μας πρόγραμμα των πρώτων 100 Ημερών:

1. Τον «Οδυσσέα», με τον οποίο θα αντικαταστήσουμε τον «Ηρακλή» – δηλαδή τη δημόσια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων που είναι ο μόνος τρόπος πραγματικής προστασίας βασικής κατοικίας, μαγαζιών και αγροτικής γης καθώς θα καταργήσει τις αγοραπωλησίες, μεταξύ αρπακτικών ταμείων, των κόκκινων δανείων τα οποία εμπεριέχουν (ως εχέγγυα) κύριες κατοικίες, μαγαζιά και αγροτικής γης.

2. Την κατάργηση του «Χρηματιστήριου Ενέργειας» και την αντικατάστασή του, σε πρώτη φάση, από πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που δεν θα ξεπερνά κατά 5% το μέσο κόστος παραγωγής και διανομής του ενώ, σε δεύτερη φάση, θα δρομολογήσουμε την επανασύσταση της Ενιαίας ΔΕΗ με τη μεγάλη διαφορά – από το κρατικιστικό παρελθόν της – πως η διοίκηση θα διορίζεται από, και θα λογοδοτεί σε, Διαβουλευτικό Συμβούλιο αποτελούμενο από κληρωτούς (στην πλειοψηφία) και διορισμένους από τη Βουλή ειδικούς και πολίτες.

3. Την κατάργηση του αποικιακού «Υπερταμείου» και την μεταφορά της δημόσιας περιουσίας (που σήμερα περιέχει), υπό τη μορφή κεφαλαιακής βάσης, στις νέες «δίδυμες» δημόσιες τράπεζες – τη Νέα Αναπτυξιακή και τη Νέα Αγροτική Τράπεζα – που, επιτέλους, θα χορηγούν με παραγωγικά δάνεια την μικρομεσαία επιχείρηση και τους αγρότες.

4. Το σχέδιο ελάφρυνσης των μικρομεσαίων από τη φορομπηχτική φορολόγηση. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον ΦΠΑ, ο συντελεστής 24% θα κατέβει στο 15%, ο συντελεστής 13% στο 6%, πολλά βασικά είδη στο 0%. Επί πλέον, θα καταργηθούν όλες οι προπληρωμές φόρων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ ο φορολογικός συντελεστής των μικρών θα πέσει το 10% και των μεσαίων (μεγέθους από 10 ως 500 εργαζόμενους) στο 20%. Όσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 500 εργαζόμενων), ο συντελεστής φόρου θα ανέβει στο 30%.

5. Κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας για όλους τους κλάδους και συλλογικές συμβάσεις για κάθε κλάδο.

Eρ.: Η «Δήμητρα», ο «Οδυσσέας» και οι άλλες τομές που προτείνετε επαρκούν; Για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου τι απαιτείται να γίνει;

Απ.: Δεν αρκούν, αν και είναι σημαντικά προαπαιτούμενα για να γίνει η ελληνική οικονομία βιώσιμη. Το σχέδιό μας για την παραγωγική αναδιάρθρωση και την Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση της χώρας την παρουσίασα στη ΔΕΘ πριν δυό χρόνια. Βασίζεται στην εγχώρια παραγωγή τεχνολογιών πράσινης ενέργειας σε περιοχές που πλήττονται από την αποβιομηχάνιση (π.χ. μπαταρίες υψηλής τεχνολογίας στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας και θαλάσσιων αλουμινένιων ανεμογεννητριών στην Μεγαλόπολη, το Βόλο, την Πτολεμαΐδα) και, παράλληλα, στη μετατροπή της Β. Ελλάδας (από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη) σε κέντρο παραγωγής και διανομής πράσινου υδρογόνου (το οποίο θα αναδειχθεί στο ντίζελ του μέλλοντος).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρωτογενής τομέας συνδέεται με το ζήτημα της διατροφικής επάρκειας. Σχέδιο για την καλλιέργεια ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα, αύξηση της βιολογικής καλλιέργειας, εκπαίδευση των αγροτών, ενίσχυση συνεργατικών εγχειρημάτων που χτυπάνε τους μεσάζοντες και μειώνουν τα κόστη παραγωγής, σύνδεση με τη μεταποίηση, και κυρίως ίδρυση αναπτυξιακής αγροτικής τράπεζας που θα δώσει την απαραίτητη ρευστότητα.