ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Mετά την Moody’s και η Fitch αρνείται να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο!

Παραμένει στο ΒΒΒ- καθώς στην ελληνική οικονομία ο ένας προσφέρει υπηρεσίες στον άλλον και κανείς δεν παράγει τίποτα

Mετά την Moody’s και η Fitch αρνείται να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο!

Μετά την Moody’s τον Σεπτέμβριο και η Fitch Ratings, επέλεξε να μην αναβάθμιση το ελληνικό αξιόχρεο, το οποίο και διατήρησε στο ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.

Παραμένει δηλαδή στο ΒΒΒ- καθώς στην ελληνική οικονομία ο ένας προσφέρει υπηρεσίες στον άλλον και κανείς δεν παράγει τίποτα.

Μάλιστα γίνεται σαφή αναφορά στο μέγεθος του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Με λίγα λόγια ούτε αυτός ο αμερικανικός οίκος ενστερνίζεται το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί οικονομικού «θαύματος» και οικονομικής ευμάρειας αλλά για γεωπολιτικούς λόγους έγραψε στην έκθεση είπες το ασαφές «με σταθερές προοπτικές» για να «χρυσώσει» το χάπι προς την κυβέρνηση.

Έτσι, η Fitch με έντεχνο τρόπο αναβάλει την όποια αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο για τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σημειωτέον η έκθεση της Fitch συνιστά την προτελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για το 2024 καθώς αναμένεται αυτή της Scope Ratings, στις 6 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση αναφέρει πως η βαθμολογία της Ελλάδας υποστηρίζεται από επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος και δείκτες διακυβέρνησης σύμφωνα με τη βαθμίδα «BBB», καθώς και από ένα αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής που υποστηρίζεται από την ένταξη στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Η δημοσιονομική και μακροοικονομική αναπροσαρμογή έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, βάσει της βελτίωσης των δεδομένων και της αξιοπιστίας της πολιτικής, όμως το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, παρά τη σταθερή αποκλιμάκωση του.

Μάλιστα, ο οίκος θεωρεί πως η ορθή δημοσιονομική πολιτική θα συνεχιστεί την επόμενη διετία, 2025 και 2026.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει μια ισχυρότερη δημοσιονομική θέση, μετά την πανδημία και το ενεργειακό σοκ, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να εκτιμάται γύρω στο 1% του ΑΕΠ φέτος.

Στο επίπεδο αυτό είναι πιο θετικό από το μέσο όρο της βαθμίδας ΒΒΒ που ορίζεται στο 2,6% και κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, στο 3,1%. Τα έσοδα, θα λάβουν ώθηση από τη βελτιωμένη είσπραξη των φόρων και τον αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο στις δαπάνες, αναφέρει η έκθεση.

Ο οίκος εκτιμά πως το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θα παραμείνει πάνω από το 2% επί το ΑΕΠ, τουλάχιστον μέχρι το 2026.

Βέβαια ο πραγματικός λόγος για τον οποίο παράγεται υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα είναι ο υψηλός ΦΠΑ που βρίσκεται στο 24%, ο οποίος σε συνδυασμό με την συνεχόμενη αύξηση των τιμών των προϊόντων λόγο πληθωρισμού, προσφέρει πολύ μεγάλα έσοδα στο κράτος is βάρος βεβαίως των πολιτών.

Ο συνδυασμός σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων, χαμηλού κόστους δανεισμού, αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ γύρω στο 4%, θα εξασφαλίσει τη συνεχή μείωση του λόγου του χρέους αναφέρει η έκθεση

Μάλιστα η Fitch στην έκθεση της εκφράζει μία «ευχή» ότι το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2028 από 164% στο τέλος του 2023 και τo ταβάνι του 207% που είχε αγγίξει το 2020.

Με λίγα λόγια αυτό που υποστηρίζει ο οίκος είναι ότι αν ποτέ η Ελλάδα πετύχει αυτή την (εξωπραγματική για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας) μείωση του δημόσιου χρέους τότε ίσως θα μπορούσε και να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας!

Ωστόσο, το χρέος εξακολουθεί να είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τη βαθμίδα «BBB» και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που βρίσκεται στο 90%.

Ο αμερικανικός οίκος προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 2,4% το 2025 και εκτιμά πως θα παραμείνει σε ανάλογα επίπεδα με το 2024 και το 2023.

Η ανάπτυξη υποστηρίζεται από τη σταθερή επιτάχυνση των επενδύσεων και τη μετριοπαθή βελτίωση της κατανάλωσης, που υποστηρίζεται από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών και την περαιτέρω πτώση της ανεργίας.

Με λίγα λόγια ολόκληρη η ελληνική οικονομία στηρίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση, δηλαδή στις υπηρεσίες και δεν παράγει τίποτα!

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 9,3% τον Σεπτέμβριο του 2024, το χαμηλότερο από το 2009 και ο πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε γύρω στο 3% τους τελευταίους μήνες.

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει υποστηρίξει τις επενδύσεις στη χώρα.

Ο δείκτης επενδύσεων στο 15,6% προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι χαμηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ και το επίπεδο του ΑΕΠ είναι σχεδόν 20 π.μ. κάτω από το υψηλό ρεκόρ του 2007.

Το τρέχον έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (CAD) ανήλθε σε 6,3% του ΑΕΠ το 2023, σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο του 0,3% που ορίζεται για τη βαθμίδα «BBB».

Το CAD μειώθηκε το 2023 από το 10,3% του ΑΕΠ το 2022, λόγω της πτώσης των τιμών στα commodities, όμως η τάση βελτίωσης του δεν συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του.

Τα έσοδα από τον τουρισμό επιβραδύνθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής, καθώς οι τουρίστες ότι είχαν να δώσουν το έδωσαν και αντιμετωπίζουν πλέον κι αυτοί σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η Fitch αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα τον Σεπτέμβριο, με θετικές προοπτικές.

Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κερδοφορία, υποστηριζόμενες από υψηλότερα επιτόκια, την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και την εκκαθάριση των ισολογισμών τους.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου 19,1% στο τέλος Ιουνίου 2024 πλησιάζει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης του 20,1%.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (τέλος Ιουνίου 2024: 6,4%) θα μειωθεί περαιτέρω το β’ εξάμηνο του 24-2025 λόγω ενός συνδυασμού οργανικών ενεργειών, μικρών πωλήσεων χαρτοφυλακίου και αύξησης των δανείων, επισημαίνει ο οίκος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.