Σε μία αποκάλυψη σοκ προχώρησε ο Μιχάλης Σάλλας πρώην πρόεδρος της Πειραιώς και πρόεδρος της Lyktos κατά την ομιλία στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Ρουμελιώτη «Ο κατακερματισμός του κόσμου», καθώς όπως είπε η Ελλάδα έχασε μεταξύ 2008 με 2022 περίπου 600 δισεκ. ευρώ ενώ για την πράσινη μετάβαση θα απαιτηθούν 456 δισ. έως 2050!
Φυσικά τα 600 δισεκατομμύρια γνωρίζουμε ότι χάθηκαν λόγω των Μνημονίων και της υποδούλωσης της χώρας στους δανειστές για τουλάχιστον 100 χρόνια.
Μαθαίνουμε τώρα ότι θα χρειαστούν άλλα 450 δισεκατομμύρια τα οποία θα χαθούν και αυτά με τη σειρά τους λόγω των «πράσινων» Μνημονίων, αυτή την φορά για να μετασχηματίσει η Ελλάδα τις οικονομικές της δραστηριότητες.
Έθεσε δε το ζήτημα της πράσινης μετάβασης, η οποία, όπως αποκάλυψε, θα απαιτήσει από την Ελλάδα δαπάνες 456 δις ευρώ και 15-16 τρισ. από την ΕΕ συνολικά μέχρι το 2050 χωρίς να υπάρχει καν πρόταση για την αντιμετώπιση του θέματος.
Ο κ. Σάλλας επισήμανε ότι χρειάζονται κεντρικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος της χρηματοδότησης και πρότεινε την έκδοση 30ετών Ομολόγων, 500-600 δισ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα απευθύνονται στην Παγκόσμια αγορά και ιδιαίτερα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η εξυπηρέτηση τους ετησίως θα μπορεί να γίνεται με την έκδοση ομολογιακών δανείων, μη τακτής λήξης (perpetual), κατάλληλα για αποθεματικά ασφαλιστικών εταιρειών.
Ωστόσο, δήλωσε καχύποπτος σε σχέση με το αν η Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και ιδιαίτερα η Γερμανία έτοιμες να αποδεχθούν τέτοιες προτάσεις;
Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση της χώρας, τόνισε ότι ναι μεν έχουμε κοινά προβλήματα με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αλλά η δική μας περίπτωση ξεχωρίζει.
Και αυτό γιατί υστερεί σημαντικά στην Δημόσια Διοίκηση, η οποία λειτουργεί χωρίς οργανωμένη επιστημονική υποστήριξη και περιθωριοποιημένη από το πελατειακό πολιτικό σύστημα.
Ο κ. Σάλλας χαρακτήρισε λυπηρό ότι υποδομές όπως επικοινωνίες, λιμάνια, αεροδρόμια, περνάνε σε διαχείριση και ιδιοκτησία κρατικών εταιρειών άλλων χωρών, ως απόδειξη της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ελληνικού κράτους.
Σχετικά με την ΕΕ ανέφερε ότι λειτουργεί με γραφειοκρατία σοβιετικού τύπου προβλέποντας υποβάθμιση της Γαλλίας και τονίζοντας ότι ακολουθείται επί δεκαετίες αντιαπτυξιακή πολιτική που στηρίζεται στη Γερμανία και επιδιώκει την περιθωριοποίηση των περιφερειακών οικονομιών.