Με τρεις δωρεάν εκδόσεις κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα το νέο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ με αφιέρωμα στην Πολεμική Αεροπορία και:

– Ένα συλλεκτικό τεύχος του αυτοκινητιστικού περιοδικού DRIVE με δεκάδες παρουσιάσεις και test των νέων μοντέλων αυτοκινήτων

– Δύο συλλεκτικά τεύχη του μεγαλύτερου περιοδικού ιστορίας στην Ελλάδα, «Πόλεμος και Ιστορία» με τίτλο: «1974 – Ο φάκελος της Κύπρου» ή «Απελευθερωτικοί αγώνες στην Β.Ήπειρο».

– Ένα βιβλίο τσέπης με τίτλο «Οι άνθρωποι που έβλεπαν το μέλλον – Οι προρρήσεις σε Δύση και Ανατολή».

Στη νέα έκδοση ξεχωρίζει η μεγάλη μελέτη-ανάλυση για τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας σε μία ενδεχόμενη «θερμή» σύγκρουση με τη Τουρκία στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και πώς αυτή θα κρίνει το αποτέλεσμα, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό αδυνατεί λόγω ανυπαρξίας αντιαεροπορικών όπλων αεράμυνας περιοχής να αντιμετωπίσει την τουρκική Αεροπορία.

– ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: Γιατί η Πολεμική Αεροπορία θα κρίνει το αποτέλεσμα

Η Πολεμική Αεροπορία είναι ο μοναδικός Κλάδος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που εξακολουθεί να έχει στρατηγική σημασία σε μία σύγκρουση με την Τουρκία, λόγω της συνεχιζόμενης απαξίωσης του Πολεμικού Ναυτικού και της αδυναμίας του να εκτελέσει αποστολές αεράμυνας/απαγόρευσης περιοχής.

Παρά το γεγονός ότι η ΠΑ εξακολουθεί να μην διαθέτει αεροσκάφη-τάνκερ τα οποία θα έλυναν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ακτίνας δράσης, ειδικά των Mirage 2000-5 Mk2 και η τουρκική Αεροπορία έχει μια σειρά πλεονεκτημάτων ειδικά, στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης λόγω εγγύτητας βάσεων και μπορεί να «τραβήξει» την ΠΑ στις εσχατιές της Μεσογείου σε μία κρίση και εκεί να εκμεταλλευθεί το στρατηγικό πλεονέκτημά της για να κερδίσει αυτό που θέλει.

– SU-30SM ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ: Ρωσικά Flanker απέναντι σε τουρκικά Fighting Faclon

Το Su-30SM που προμηθεύτηκε πρόσφατα η Αρμενία έρχεται στο προσκήνιο της δημοσιότητα εξαιτίας της πρόσφατης ένοπλης αντιπαράθεσης με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και την στάση της Τουρκίας η οποία τάχθηκε ανοικτά υπέρ του τελευταίου.

Το αεροσκάφος μια εξέλιξη του ινδικού Su-30MKI, είναι το αντιπροσωπευτικό δείγμα της ρωσικής τεχνολογίας σήμερα στον εναέριο αγώνα με ένα πανίσχυρο ραντάρ. Πόσο μπορεί να βοηθήσει την Αρμενία στο να εξασφαλίσει αεροπορική υπεροχή;

– LEGION POD: Ένα υπέρυθρο «μάτι» για τις ανάγκες της Πολεμικής Aεροπορίας

Η αμερικανική Αεροπορία είναι πολύ κοντά στο να αναπτύξει επιχειρησιακά το νέο ατρακτίδιο Legion Pod με το οποίο θα είναι σε θέση να αποκαλύπτει εντελώς παθητικά αεροσκάφη stealth αλλά και συμβατικά μαχητικά. Αυτό σημαίνει πολλά και για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της ΠΑ.

– ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ: Είναι η απόσυρση των KC-10 της USAF η «χρυσή» ευκαιρία για την ΠΑ;

Ο εναέριος ανεφοδιασμός αποτελούσε πάντα ένα ξεχωριστό κεφάλαιο των αεροπορικών επιχειρήσεων. Η δυνατότητα ενός μαχητικού αεροσκάφους να ανεφοδιάζεται στον αέρα προκειμένου να βρεθεί πάνω από τον αντικειμενικό στόχο και να επιστρέψει πίσω στη βάση του, είναι πρωταρχική για την επιτυχία μιας αποστολής. Στην περίπτωση της ΠΑ αντιμετωπίζει ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν προκλήσεις μακράς εμβέλειας, όπως είναι η Κύπρος και η ανατολική Μεσόγειος. Παρά το γεγονός όμως ότι η ανάγκη για εναέριο ανεφοδιασμό είναι υπαρκτή, η ΠΑ δεν απέκτησε ποτέ τέτοια αεροσκάφη.

– P-3HN ORIOΝ: Το πρόγραμμα εισήλθε στην τελική του ευθεία

Στις 17 Μαΐου 2019 το πρώτο αεροσκάφος P-3B που έχει υποστεί δομική ανακατασκευή στην ΕΑΒ παραδόθηκε στο ΠΝ με 20 μήνες καθυστέρηση, από τον αρχικό προγραμματισμό.

Το ΑΦΝΣ γνωστό ως «αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης», αποτέλεσε το πρώτο βήμα για το πρόγραμμα αναβάθμισης των 4+1 αεροσκαφών της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού.

Το πρόγραμμα αφορά ουσιαστικά την ριζική αναβάθμιση των 4 αεροσκαφών P-3B, καθώς εκτός από την δομική ανακατασκευή, που έχει υποστεί ήδη το P-4B της ενδιάμεσης λύσης, τα υπόλοιπα αεροσκάφη, θα φέρουν νέα ηλεκτρονικά συστήματα, ραντάρ, υπολογιστές και όπλα προκειμένου να πραγματοποιούν τις αποστολές τους κατά υποβρυχίων αλλά και σκαφών επιφανείας σε όλο το φάσμα των σύγχρονων επιχειρήσεων ναυτικού πολέμου.

– F-16C/D BLOCK 30: Τα πρώτα F-16 της ΠΑ έχουν πολλά ακόμα «να δώσουν» – Γιατί είναι επιτακτικός ο εκσυγχρονισμός τους

Με δεδομένο το έλλειμμα στο ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος με την Τουρκία, την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της THK και την πλήρη αδυναμία υλοποίησης προγράμματος Νέου Μαχητικού, η ΠΑ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι χωρίς να έχει καμία πολυτέλεια απώλειας περαιτέρω χρόνου. Παράλληλα οι διαρκείς προσπάθειες της ΠΑ να πωλήσει τα F-16 block 30 σε διάφορες χώρες (κυρίως Κροατία) ευτυχώς δεν ευοδώθηκαν και έτσι 30 και πλέον πολύτιμα μαχητικά παραμένουν στην διάθεση της 330Μ.

– ΒΛΗΜΑΤΑ ΒΥΘΟΥ-ΑΕΡΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ Τype 214TN – Τι κίνδυνο αντιπροσωπεύουν για τα A/Y ελικόπτερα & ΑΦΝΣ

Τα υποβρύχια αρχικά ήταν απόλυτα συνυφασμένα με την επίθεση κατά σκαφών επιφανείας, χρησιμοποιώντας το βασικό τους όπλο αυτό της τορπίλης. Στη συνέχεια υπήρξε το μεγάλο «άλμα» με την τοποθέτηση στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων και αργότερα πυραύλων cruise που μπορούσαν να κτυπήσουν στόχους στην αντίπαλη ενδοχώρα. Αυτό όμως που δεν υπήρχε ως όπλο των υποβρυχίων ήταν ο αντιαεροπορικός εξοπλισμός, με τον οποίο τα υποβρύχια θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν τους εναέριους κυνηγούς τους, τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και αεροσκάφη.

– ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΕΡΟΣ-ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ: Ανεπαρκές το οπλοστάσιο – Αναγκαστικές οι νέες προμήθειες

H Πολεμική Αεροπορία προσπαθεί να παραμείνει αξιόμαχη, εν μέσω πλήρους απουσίας εξοπλιστικών προγραμμάτων με μόνο πρόγραμμα αυτό της αναβάθμισης 85 μαχητικών F-16 το οποίο όμως εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Παράλληλα κρίσιμα προγράμματα όπως υποστήριξη μαχητικών και επαναπιστοποίηση όπλων παρουσιάζουν ανεξήγητες και περίεργες καθυστερήσεις παρά τις κρίσιμες ώρες στα ελληνοτουρκικά. Επιπρόσθετα, η δυνατότητα της ΠΑ να πλήξει στόχους σε μια σύρραξη με την Τουρκία δεν εξαρτάται μόνο από τα αεροσκάφη, αλλά και από τα όπλα τα ίδια, καθώς και από το απόθεμά τους.

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

– ΣΥΡΤΗ: Οι «κόκκινες» γραμμές της Αιγύπτου και ο κίνδυνος γενικευμένης σύγκρουσης στην Λιβύη

Παρά το γεγονός της έντασης με την Ελλάδα, στην περιοχή του Καστελορίζου, καθώς η Τουρκία έχει εξαγγείλει NAVTEX με την οποία έχει ανακοινώσει την πιθανή διεξαγωγή ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η κατάσταση στην Λιβύη εξακολουθεί να είναι τεταμένη.

ΙΣΤΟΡΙΑ

– ΚΥΠΡΟΣ: Ιούλιος 1974: Ο ήρωας κυβερνήτης του Α/Γ «Λέσβος» Ε.Χανδρινός

Η εμπλοκή του αρματαγωγού «Λέσβος» L-172 στις μάχες της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου του 1974 στην Κύπρο, ήταν μάλλον εκούσια. Το σκάφος είχε βρεθεί στην Αμμόχωστο, μια ημέρα πριν την εισβολή, προκειμένου να μεταφέρει εκεί τους αντικαταστάτες των απολυθέντων που υπηρετούσαν ΕΛΔΥΚ. Τότε ήταν που το σκάφος του ΠΝ βρέθηκε στη δίνη των γεγονότων διαδραματίζοντας ένα κρισιμότατο ρόλο που η αλληλουχία των γεγονότων που ακολούθησε κατέληξε στην βύθιση ενός τουρκικού αντιτορπιλικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!