Να ανακαλέσει την αναφορά του για τη νεκρή Μαρία στον Έβρο καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο τομεάρχης Παιδείας και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.
Ειδικότερα ο Νίκος Φίλης, σε δήλωσή του για την αναφορά του πρωθυπουργού στην πρωτολογία του κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές ότι «υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή την χώρα που σιγοντάρουν ψέματα ότι δήθεν Έλληνες άφησαν ένα μωρό να πεθάνει στο έδαφος της Ελλάδος και μάλιστα να το βαφτίζουν και Μαρία τις ημέρες της Παναγίας; Ντροπή. Ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα», κάνει λόγο για πολιτικό και ηθικό θέμα που εγείρεται χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη αναφορά του κ. Μητσοτάκη δείγμα απανθρωπιάς.
Ο κ. Φίλης τονίζει ότι προσβάλλεται η μνήμη του νεκρού προσφυγόπουλου επισημαίνοντας ότι όντως το όνομά του ήταν «Μαρία».
Την ξεβάφτισε
«Έφτασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να κηλιδώνει τη μνήμη του παιδιού και ως αυτόκλητος μεταθανάτιος νονός του το «ξεβάφτισε» από Μαρία. Ποιο όνομα της έδωσε δεν μας είπε. Με αποτέλεσμα καταγγελίες από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την HumanRights360, που σε ανακοίνωσή τους αναρωτιούνται: «Σε ποιο Κράτος Δικαίου ο πρωθυπουργός αμφισβητεί το όνομα ενός παιδιού;» αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.
Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Φίλη έχει ως εξής:
«Κατά την αξιοθρήνητη εμφάνισή του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης πέραν των άλλων ντροπιαστικών αναφορών και ψευδολογιών, υπέπεσε στο βαρύτατο ατόπημα, να αμφισβητήσει το όνομα της μικρής Μαρίας που έχασε τη ζωή της στον Έβρο. Η αναφορά του αυτή εγείρει πέρα από πολιτικό και ηθικό θέμα. Είναι δείγμα απανθρωπιάς!
Φρικτό γεγονός
»Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτησή μας θέσαμε εγκαίρως το ζήτημα και ζητήσαμε να διασωθούν οι πρόσφυγες από τη νησίδα του Έβρου, να ανασυρθεί και να ταφεί όπως αρμόζει το σώμα του νεκρού παιδιού. Απαιτήσαμε να εφαρμοστεί η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην οποία υπήρχαν τα ονόματα των 38 προσφύγων που κινδύνευε η ζωή τους, έχοντας γίνει «μπαλάκι» των απάνθρωπων πολιτικών Τουρκίας και Ελλάδας. Ανάμεσά τους, στην 36η σειρά του καταλόγου, βρίσκονταν το όνομα του μικρού παιδιού (Maria ALALI).
»Οι αμφισβητήσεις περί του θανάτου της (υπήρξαν και τέτοιες δυστυχώς από κυβερνητικά φερέφωνα) διαψεύστηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκη ο οποίος κατά την επίσκεψή του στον Έβρο υποχρεώθηκε να ομολογήσει το φρικτό γεγονός.
Αυτόκλητος μεταθανάτιος νονός
»Τώρα έφτασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να κηλιδώνει τη μνήμη του παιδιού και ως αυτόκλητος μεταθανάτιος νονός του το «ξεβάφτισε» από Μαρία. Ποιο όνομα της έδωσε δεν μας είπε. Με αποτέλεσμα καταγγελίες από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την HumanRights360, που σε ανακοίνωσή τους αναρωτιούνται: «Σε ποιο Κράτος Δικαίου ο πρωθυπουργός αμφισβητεί το όνομα ενός παιδιού;». Αλλά και νέα επικριτικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, όπως αυτά του Spiegel.
»Είπε συγκεκριμένα στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης: «Δεν γίνεται να υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή την χώρα που να σιγοντάρουν με ψέματα και ότι η Ελλάδα άφησε ένα μωρό να πεθάνει και το βάφτισαν και Μαρία την ημέρα της Παναγίας. Ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα».
Ντροπή! Να ανακαλέσει
»Πράγματι, ντροπή να λέτε τέτοια πράγματα κύριε πρωθυπουργέ. Με τρόπο μάλιστα, που και τη μνήμη του νεκρού παιδιού προσβάλουν και αφήνουν ανοιχτό το ζήτημα αν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παραδέχεται ή αμφισβητεί το θάνατό του, σε αντίθεση με την επίσημη δήλωση του αρμόδιου υπουργού του.
»Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν σε αυτή την ανήκουστη αναφορά ο κ. Μητσοτάκης παρασύρθηκε από κακούς συνεργάτες και λαθεμένη πληροφόρηση ή εξ ιδίας πρωτοβουλίας, μέσα στο γενικό πανικό, την ασυναρτησία και την τοξικότητα που εξέπεμψε στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση ζητώ από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει».