Μετά το Βατοπαίδι, άλλος ένας μύθος δήθεν “σκανδάλου” που είχε στηθεί για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων από τα ταμεία των δημοσιογράφων ΤΣΠΕΑΘ, νυν ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και επικουρικής ασφάλισης υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών ΤΕΑΥΦΕ, κατέρρευσε με την έκδοση απαλλακτικής απόφασης σήμερα από το το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση αγοράς δομημένου ομολόγου καθώς και όσων ενεπλάκησαν στις αγοραπωλησίες αυτές πριν περίπου δέκα χρόνια.
Καταδίκασε ωστόσο τον δημοσιογράφο, πρώην πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ, Δημήτρη Καπράνο, καθώς και τον πρώην διευθυντή του νοσοκομείου «Μεταξά» Νίκο Δεσποτόπουλο για υπόθεση δωροδοκίας που σχετίζεται με την επίμαχη αγορά ομολόγου από το ταμείο των δημοσιογράφων.
Δηλαδή δέχθηκε ότι δωροδοκήθηκαν, για να δώσουν έγκριση και τα κεφάλαια των οργανισμών τους να διατεθούν στην δόμηση των συγκεκριμένων ομολόγων, αλλά από το τελικό αποτέλεσμα της έκδοσης του δομημένου ομολόγου και τις χρηματιστηριακές πράξεις δεν υπήρξε καμία ζημία, των Ταμείων, αντίθετα υπήρξε κέρδος και δεν απειλήθηκε ζημιά τους!
Το δικαστήριο, με αυτό το σκεπτικό, αθώωσε από τις βασικές κατηγορίες τον πρώην πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ, Δημήτρη Καπράνο, καθώς και όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, πρώην στελέχη του ΤΕΑΦΥΕ και στελέχη των χρηματιστηριακών εταιριών που ενεπλάκησαν στις αγοραπωλησίες, Γιώργο Παπαμαρκάκη, Δ. Παστελάκο, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλο, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρη.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και η δικογραφία αφορά κατηγορίες που σχετίζονται με την ζημία, που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπέστη το ΤΣΠΕΑΘ τον Ιούλιο του 2006 από την επένδυση σε δομημένο ομόλογο ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Επίσης αφορά και την ζημιά που φέρεται να προκλήθηκε στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), το οποίο διέθεσε συνολικά 185 εκατ. ευρώ σε δύο δομημένα ομόλογα.
Η απόφαση του δικαστηρίου ωστόσο, ως προς τον κ. Καπράνο και τον κ. Δεσποτόπουλο σχετικά με ποσό που είχε εντοπιστεί σε ελβετικό λογαριασμό του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ, ήταν καταδικαστική.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον καθένα, με αναστολή στον Δημ. Καπράνο και στον πρώην πρόεδρο του νοσοκομείου «Μεταξά» Νίκο Δεσποτόπουλο, για νομιμοποίηση εσόδων από δωροληψία, που σύμφωνα με το δικαστήριο έχει παραγραφεί. Η καταδίκη του κ. Δεσποτόπουλου αφορά την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, που διέπραξε ο δημοσιογράφος.
Σύμφωνα με την άποψη της εισαγγελέως Έδρας που υιοθέτησε το δικαστήριο, η δωροληψία που αποδίδεται στον κ. Καπράνο τελέστηκε, άπαξ, το 2006 και τότε ήταν πλημμεληματικού βαθμού και επομένως το αδίκημα έχει ήδη παραγραφεί λόγω παρέλευσης 5ετίας.
Η καταδίκη των δύο αφορά χρηματικά ποσά που εντοπίστηκαν από κινήσεις εμβασμάτων σε λογαριασμό του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ στο εξωτερικό, σε ημερομηνίες που συνδέονται με την αγορά του ομολόγου.
Η εμπλοκή του κ. Δεσποτόπουλου, σύμφωνα με την δικογραφία, συνίσταται στο ότι διέθεσε τραπεζικό του λογαριασμό στον φίλο του κ. Καπράνο, προκειμένου να διακινηθεί χρηματικό ποσό που ο τότε πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ φέρεται να έλαβε ως δώρο για την αγορά του ομολόγου.
Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ο Δημήτρης Καπράνος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με την σημερινή απόφαση που δέχεται ότι δεν υπάρχει ζημία στο Ταμείο, πέφτει ένας ακόμα μύθος των σκανδάλων που οδήγησαν στην ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή».
Επίσης, οι δικηγόροι του κ. Καπράνου Αλέξης Στεφανάκης και Χρόνης Περιβολάρης, δήλωσαν ότι «η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη του πελάτη μας ο οποίος αντιμετώπιζε τέσσερα κακουργήματα με την απειλή ισόβιας κάθειρξης και απέδειξε ότι όλα ήταν ένα ψέμα. Μετά τους τόνους μελάνης και δημοσιευμάτων που έχουν χυθεί για το συγκεκριμένο ομόλογο του Ταμείου των Δημοσιογράφων, σήμερα 11 χρόνια μετά την αγορά του, το δήθεν σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων κατέληξε στην επιβολή πλημμεληματικής ποινής, φυλακίσεως 4 ετών. Ευελπιστούμε ότι και αυτή η ποινή θα καταπέσει στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο. Η συνέχεια στο Πενταμελές Εφετείο».