Όλα ξεκίνησαν όταν το ιταλικό πλοίο είχε προγραμματίσει τη διεξαγωγή της έρευνας εντός της ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) όπως είχε οριοθετηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο σε μία περιοχή που η Τουρκία ισχυρίζεται πως έχει δικαιώματα με αποτέλεσμα στο σημείο να φτάσουν τουρκικά πολεμικά πλοία.
Ο υπουργός εξωτερικών, Γ.Γεραπετρίτης, μίλησε σχετικά με τα όσα έγιναν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο την περασμένη Δευτέρα (22.07.2024), όταν πολεμικά πλοία της γείτονας χώρας έφτασαν στο σημείο που γινόταν έρευνα για την υποθαλάσσια τοποθέτηση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης και της Κύπρου.
Ο Γ.Γεραπετρίτης εξήγησε πως δεν υπήρξε κίνδυνος για επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς η ένταση αποκλιμακώθηκε σε λιγότερο από 36 ώρες.
Το ερευνητικό πλοίο συνέχισε την έρευνα του, η οποία κράτησε 5 ώρες.
Ο υπουργός εξωτερικών δήλωσε πως η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις και θα πρέπει να συζητήσει για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Η δήλωση του Γ.Γεραπετρίτη
«Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τη Δευτέρα 22.07.2024 κατά τη διαδικασία θαλάσσιας έρευνας για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου έδωσαν αφορμή για πλειοδοσία ανακρίβειας στον δημόσιο λόγο.
Το ιταλικό πλοίο είχε προγραμματίσει τη διεξαγωγή της έρευνας, μεταξύ άλλων, εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως έχει οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Στην ίδια θαλάσσια περιοχή επικαλείται δικαιώματα η Τουρκία με βάση το νομικά άκυρο και ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο.
Εξ αυτού του λόγου, τουρκικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν στην ευρύτερη περιοχή. Δεν προέκυψε σε κανένα στάδιο κίνδυνος θερμού επεισοδίου εξαιτίας της ταυτόχρονης ύπαρξης δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας.
Λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχουν εγκατασταθεί για την αποσυμπίεση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών και σε λιγότερο από 36 ώρες το ερευνητικό πλοίο προχώρησε στην έρευνα του, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του.
Η έρευνα αυτή σε διεθνή ύδατα ελληνικής ΑΟΖ διήρκεσε περί τις 5 ώρες.
Καμία από τις δύο χώρες δεν αφίσταται από τις οικείες βασικές θέσεις, ούτε θα μπορούσαμε ευλόγως να το αναμένουμε αυτό. Άλλωστε προβλέπεται ρητά και στη Διακήρυξη των Αθηνών ότι δεν θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις τους.
Η Ελλάδα ούτε αναγνώρισε με οποιονδήποτε τρόπο ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις, πράττουμε δε έναντι αυτών ό,τι είναι αναγκαίο, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, όμως, έχει αξία η άμεση επικοινωνία που προλαμβάνει την τροπή των εντάσεων σε πραγματικές κρίσεις, όπως, άλλωστε, συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, με τεράστιο κίνδυνο για την ειρήνη. Και, ασφαλώς, αναδεικνύεται η αξία να προχωρήσουμε σε συζήτηση για πλήρη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Με πυξίδα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, σκοπός μας είναι η μακρά και βιώσιμη ειρήνη. Σήμερα που η Ελλάδα απολαύει σε όλα τα επίπεδα μείζονος ισχύος.»