Η μητέρα του Γιάννη Καλλιάνου, θρηνώντας τον χαμό του συζύγου της, Δημήτρη, μίλησε ανοιχτά για τους γιατρούς αλλά και για τις συνθήκες νοσηλείας του στο νοσοκομείο «Αττικόν».
Η ίδια είπε συγκεκριμένα: «Το πολύ άσχημο ήταν ότι του έκαναν την εγχείρηση στο κρεβάτι και δίπλα ήταν άρρωστος. Μπήκε ο γιατρός μέσα και μου λέει θα του κάνω τώρα την εγχείρηση και του είπα “άρα θα φύγετε”, μου απάντησε “όχι εδώ”. Μετά από 20 λεπτά μου είπαν μπείτε μέσα, είναι καλά.
Ήταν το πόδι του μέσα στο αίμα, δεν υπήρχαν σεντόνια. Βίωσα πολύ άσχημες καταστάσεις. Χάσαμε δέκα μέρες που θα μπορούσε να ζει αυτή τη στιγμή ο άνθρωπος. Δεν πρέπει να βάζουν ταμπέλες σε καθηγητές, όταν μπαίνει μέσα ο καθηγητής και σφυρίζει».
Παράλληλα, η ίδια τόνισε πως είχε δώσει και φακελάκι στον καθηγητή – γιατρό που τον παρακολουθούσε, με το ποσό των 500 ευρώ κάτι που, όπως είπε ο Χρήστος Καλλιάνος, δεν το ζήτησε ο γιατρός αλλά η μητέρα του το έδωσε ως «ευχαριστώ».
«Ο άνθρωπος είχε δύσπνοια κι εμείς ακούγαμε ένα “πάμε καλά”, μέχρι κι εγώ τον πίστεψα, μας έλεγαν “θα βγείτε κάποια στιγμή”» δήλωσε την ίδια ώρα η σύζυγός του Γιάννη Καλλιάνου, Χάρις Δαμιανού.
Γ. Καλλιάνος: “Ζήτησα από τον γιατρό να δώσει πίσω στη μητέρα μου το χρηματικό ποσό και μου απάντησε ‘θα έπρεπε να ντρέπεσαι'”
Αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους την υπόθεση του πατέρα του ο Γιάννης Καλλιάνος.
Τι απαντά ο γιατρός που κατονόμασε ο Γιάννης Καλλιάνος
Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Γιάννης Καλλιάνος κατονόμασε τον θεράποντα ιατρό του πατέρα του.
Ο καθηγητής αγγειοχειρουργικής απάντησε στις κατηγορίες μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων του Μιχάλη Δημητρακόπουλου και Γιάννη Παπαριστείδη.
“Ο εντολέας μας Ι.Κ., Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, εκφράζει την ειλικρινή του λύπη για τον θάνατο του Δημητρίου Καλλιάνου. Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών, όπως επιτάσσει το ιατρικό τους καθήκον και όπως λειτουργούν σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως.
Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων υγείας του αποθανόντος επέβαλε τη συνεργασία καρδιολόγου, πνευμονολόγου, νεφρολόγου, λοιμωξιολόγου και εντατικολόγου. Η επιστημονική άποψη όλων των ανωτέρω ήταν ότι η τυχόν διασωλήνωση του ασθενούς, χωρίς να υπάρχει απόλυτη ένδειξη, θα αποτελούσε εσφαλμένη ιατρική πράξη, καθώς η αποσωλήνωσή του θα ήταν πρακτικώς αδύνατη.
Η εισαγωγή ασθενών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) διέπεται από αυστηρούς ιατρικούς κανόνες, που ισχύουν για όλους τους ανθρώπους, και η σχετική απόφαση λαμβάνεται από όλους τους θεράποντες ιατρούς. Η εισαγωγή στην Μ.Ε.Θ. μη διασωληνωμένου ασθενούς, που δεν πληρούσε τις ιατρικές προϋποθέσεις και συγχρόνως ήταν συγγενής Βουλευτού, θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση.
Κατά τη διάρκεια της 23ης Απριλίου, ο ασθενής παρουσίασε επιδείνωση και αποφασίστηκε η εισαγωγή στη Μ.Ε.Θ. στις 18.30, αφού προηγήθηκε η διασωλήνωσή του. Δυστυχώς η λίαν επιβαρυμένη υγεία του δεν επέτρεψε την αποφυγή του μοιραίου”.