ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Το πιο αστείο στις «δημοσκοπήσεις» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ερωτώνται και οι νεοδημοκράτες αν «πρέπει να είναι υποψήφιος;»!
prodeals.gr

Θ.Σκυλακάκης: «Οι αγρότες να επιλέξουν το πρόγραμμα ΓΑΙΑ»

Τα μέτρα για την ανακούφιση των καταναλωτών εξειδικεύει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ.Σκυλακάκης

Θ.Σκυλακάκης: «Οι αγρότες να επιλέξουν το πρόγραμμα ΓΑΙΑ»

Οι επιδοτήσεις δεν θα είναι οριζόντιες και θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων το τελευταίο διάστημα τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας εξειδικεύει  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Θ.Σκυλακάκης.

Η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω μιας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη που έχουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Το έκτακτο τέλος που θα επιβληθεί για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ανακοίνωσε χθες βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να διατεθεί για την ανακούφιση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα από τα υπερκέρδη θα καλύψουν τις επιβαρύνσεις στους καταναλωτές των πράσινων και πιθανώς και των κίτρινων τιμολογίων μέχρι ενός ορίου π.χ για τιμή άνω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν μέχρι αυτή την τιμή και εφόσον το κόστος ανέβει πάνω από το συγκεκριμένο όριο, θα επιδοτηθούν από την πολιτεία μέσα από τον κουμπαρά των υπερκερδών.

Οι επιδοτήσεις δεν θα είναι οριζόντιες και θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Αρχικά, ως προς το πώς διαμορφώνονται οι τιμές του ρεύματος, ο κ. Σκυλακάκης είπε:

«Διαμορφώνονται από το κόστος του ρεύματος και τη ζήτηση. Στηρίζεται στην ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά. Δεν υπάρχει περίπτωση αν ανήκεις στην Ευρώπη να έχεις μονοπώλιο στην αγορά του ρεύματος. Τα κράτη-μέλη μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις. Όσες περισσότερες ΑΠΕ μπαίνουν στο σύστημα οδηγούν στην πτώση των τιμών. Όσο βάζουμε νέες ΑΠΕ, οι τιμές πιέζονται προς τα κάτω».

Και πρόσθεσε:

«Οι τιμές επηρεάζονται και από τις διακυμάνσεις του καιρού. Έχουμε χειρότερη παραγωγικότητα όταν υπάρχει καύσωνας. Το ίδιο συμβαίνει όταν έχουμε άνυδρος χειμώνας, όπως φέτος. Ο ζεστός χειμώνας ισοδυναμεί με χαμηλή ζήτηση το χειμώνα και το ζεστό καλοκαίρι με υψηλή ζήτηση».

Για τα χρωματιστά τιμολόγια είπε, ότι οι πολίτες ξέρουν ποιες είναι οι τιμές και μπορούν να συγκρίνουν μεταξύ των παρόχων.

«Το ότι θα διαλέξω ένα τιμολόγιο δεν σημαίνει ότι κάνω λάθος αν μπω σε οποιοδήποτε. Εξαρτάται από το ενεργειακό προφίλ, δηλαδή τις καταναλώσεις, αλλά και από τη διάθεση που έχω να αναλάβω ρίσκο».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί, επισημαίνοντας πως «κάναμε έκτακτη ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων, το οποίο δεν υπήρχε. Δώσαμε στοχευμένες επιδοτήσεις και φέραμε κοινωνικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες».

Τα νέα μέτρα για το ρεύμα αναλυτικά

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «αποφασίσαμε στις αυξημένες τιμές ρεύματος να αντιδράσουμε με τρεις κινήσεις»:

  • Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο.
  • Επιδότηση νοικοκυριών που θα αφορά τον Αύγουστο του 2024. Στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.
  • Πρόσθετη πρόνοια για εφαρμογή μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρεβλώσεων.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε «στις 17 πρώτες ημέρες του Ιουλίου η μεγαβατώρα ήταν αυξημένη κατά 38% σε σχέση με τον Ιούνιο και σύμφωνα με τις προβλέψεις τον Αύγουστο αναμένεται να αυξηθεί η πίεση στους καταναλωτές της ηλεκτρικής ενέργειας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.