Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη σε αθλητική ιστοσελίδα και δήλωσε ότι «δεν γίνεται να υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις στα γήπεδα».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «έχουμε όλοι τραυματιστεί πολλαπλά από εικόνες του παρελθόντος με εικόνες πολύ σκληρής βίας. Το είδαμε με την δολοφονία Λυγγερίδη και φιλάθλων τα τελευταία χρόνια».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μνήμες που έχει από μεγάλα αθλητικά γεγονότα και πρόσωπα, όπως ο Νίκος Αναστόπουλος και ο Δημήτρης Σαραβάκος, μίλησε για την αγάπη του για το ποδόσφαιρο ως παιδί και το NBA, αλλά και την Εθνική Ελλάδας του 1987.
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι για τον Νίκο Γκάλη, που θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος όλων, είχε κάνει κοπάνα προκειμένου να τον δει από κοντά στο «Αλεξάνδρειο». Για τον Παναγιώτη Γιαννάκη είπε ότι «άλλαξε τους κανόνες», ενώ μίλησε και για τη σχέση που είχε με τον Γιάννη Ιωαννίδη.
Αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο το comeback του μπασκετικού Παναθηναϊκού, το Final-4 της Euroleague, όπως και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Τέλος, σχολίασε το πρωτάθλημα της Super League 2023-24 που κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική, το VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο που «έχει αλλάξει πολλά πράγματα», τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος που θα γίνει χωρίς κόσμο, αλλά και τον αγαπημένο του Ολυμπιακό, ο οποίος του θυμίζει την Εθνική Ελλάδας του Euro 2004 με την παρουσία του στον τελικό του Conference League.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Χαίρομαι που σας κάνω ποδαρικό και θα είμαι γουρλής. Δεν ξέρω είπε πως ξεκίνησε η φιλολογία περί γκαντεμιάς. Από τον πατέρα μου είχε ξεκινήσει και κάποια στιγμή συμπαρέσυρε κι εμένα», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τη φήμη που τον ακολουθεί.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι «είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό. Έχουμε για πρώτη φορά την ελπίδα για 2 ελληνικές ομάδες στον τελικό της Euroleague και για πρώτη φορά ελληνική ομάδα σε τελικό ευρωπαικής διοργάνωσης. Είχαμε και ένα πρωτάθλημα για το οποίο χαίρομαι γιατί ολοκληρώθηκε με διαφορετικές συνθήκες από αυτές με τις οποίες ξεκίνησα. Η εικόνα που αποκόμισα στα πλει οφ ήταν περισσότερο με εικόνα ευρωπαϊκών γηπέδων».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε την «απόλυτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για να βάλει σε τάξη την βία στα γήπεδα. Τα μέτρα που πήραμε για κάμερες στα γήπεδα, το ηλεκτρονικό εξατομικευμένο εισιτήριο, τις αυτοματοποιημένες ποινές για τις οποίες επέμενα προσωπικά που δεν πιστεύω ότι είναι εισπήδηση στο αυτοδιοίκητο», ενώ σημείωσε ότι «είχαμε πολύ καλές διαιτησίες, το VAR έχει αλλάξει πολλά πράγματα. Κάποια στιγμή πρέπει να δημιουργήσουμε νέα γενιά Ελλήνων διαιτητών αλλά ως μεταβατική λύση οι διαιτητές από το εξωτερικό έλυσαν το πρόβλημα της διαιτησίας».
«Δεν γίνεται να υπάρχουν συμμορίες στα γήπεδα. Εκεί η ΕΛ.ΑΣ., με απόλυτη διακριτικότητα στην έρευνα, έχει δώσει υλικό στη δικαιοσύνη. Τις εποχές που οι δήθεν φίλαθλοι προκαλούσαν πρόβλημα τις έχουμε αφήσει για να μπορέσουμε το 2024-2025 να γίνεται στο ποδόσφαιρο ό,τι και στο μπάσκετ, να πηγαίνεις στο γήπεδο με το παιδί σου χωρίς να φοβάσαι. Δεν θα κάνω πίσω, θα φτάσουμε όπου πρέπει να φτάσουμε», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Κύπελλο Ελλάδας κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ με κόσμο»
Όσον αφορά τον ΠΑΟΚ είπε ότι «η Πολιτεία έχει κάνει ό,τι της έχει ζητήθει για το ζήτημα της χρήσης γης γύρω από την Τούμπα, απομένει στον επενδυτή να κάνει πλέον κίνηση» ενώ για το ΣΕΦ είπε ότι «θέλουμε να κάνουμε με τη διοίκηση του Ολυμπιακού ό,τι κάναμε με το ΟΑΚΑ και τον Παναθηναϊκό» ενώ επανέλαβε ότι «η πρότασή μας είναι ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδος να γίνεται κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ και με φιλάθλους όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Βούλησή μας είναι να γίνει αυτό από το 2025»
Ερωτηθείς για τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αποκάλυψε ότι «έπαιζε βόλει στα Χανιά» προσθέτοντας ότι «δεν βλέπαμε μαζί αθλητικά. Είχαμε μεγάλη ηλικιακή διαφορά, δεν τους ενδιέφερε ο αθλητισμός». Όσον αφορά, δε, τα ανερχόμενα σπορ είπε ότι «το τένις ανεβαίνει με δύο παίχτες στο τοπ-10 και ανερχόμενα ταλέντα, ο στίβος, η κολύμβηση, το πόλο. Έχουμε πολλές διακρίσεις να προσβλέπουμε πέρα από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Στη Φλώρινα συνάντησα μια 15χρονη πρωταθλήτρια στην ξιφασκία».
Στη συνέχεια μίλησε για:
Τον Νίκο Αναστόπουλο: «Νομίζω ότι ήταν ο ορισμός του γκολτζή. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Αυτό ξεχωρίζει όλους τους μεγάλους στράικερ. Και για τον Γκερτ Μίλερ έλεγαν ότι δεν ήταν μεγάλος μπαλαδόρος αλλά τη μπάλα στο πλεχτό την έστελνε. Το ότι κάποιος στηρίζει μια ομάδα, δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει την αντίπαλη ομάδα αν χάσει όταν είναι καλύτερη και να στηρίζει πάντα τις ελληνικές ομάδες όταν αγωνίζονται στο εξωτερικό».
Τον Δημήτρη Σαραβάκο: Παιχταράς. «Να δούμε και τη φωτογραφία αυτού που έδινε τις πάσες, του Ζάετς».
Την Εθνική ομάδα μπάσκετ του 1987: «Εκεί ήμουν, μέσα, 19 ετών. Καθόμουν σε μια θέση κοντά στο παρκέ εκεί που ο Καμπούρης εκτέλεσε τις βολές. Για μένα είναι κορυφαία στιγμή γιατί μας άλλαξε πίστα. Ήταν ένα ονειρεμένο καλοκαίρι για εμάς τους μπασκετικούς».
Τον Παναγιώτη Γιαννάκη: «Είναι ενας σπουδαίος άνθρωπος με πειθαρχία. Για την εποχή του άλλαξε τις κανόνες για το πώς έπαιζε και το σώμα του».
Τον Νίκο Γκάλη: «Ήταν το κάτι άλλο. Έχω κάνει κοπάνα από το σχολείο για να πάω στο Αλεξάνδρειο για να τον δω. Ήξερες τι θα έκανε αλλά δεν μπορούσες να τον σταματήσεις. Άλλαξε τη ροή του ελληνικού αθλητισμού όχι μόνο το μπάσκετ. Ο Γκάλης ήταν το τελείως διαφορετικό».
Τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Για τον Γιάννη εγώ τον ξέρω. Δεν θα μιλήσω για τον Γιάννη ως αθλητή έχει κάνει πράγματα εκπληκτικά. Όσο καλός αθλητής είναι τόσο μετρημένος είναι στην προσωπική του ζωή και να βελτιώνεται συνεχώς. Οικογενειάρχης και Έλληνας που αγαπάει βαθιά την Ελλάδα. Δύο φορές MVP, πρωταθλητής στο NBA. Αν είσαι αθλητής ξέρεις τι σημαίνει πόνος και οΓιάννης έβαλε το κορμί του πάνω από την ομάδα και δεν το κάνουν όλοι. Μακάρι να το έχουμε μαζί μας στο Προολυμπιακό».