ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Νέο σκάνδαλο διαφθοράς στην ΑΑΔΕ: Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ προστάτευε εγκληματική οργάνωση στο λαθρεμπόριο ποτών!

Πρόκειται για λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με παράλληλη εμπλοκή λογιστών και εφοριακού

Νέο σκάνδαλο διαφθοράς στην ΑΑΔΕ: Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ προστάτευε εγκληματική οργάνωση στο λαθρεμπόριο ποτών!

Μετά την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης στην εφορία Χαλκίδας έρχεται νέα αποκάλυψη σοβαρού περιστατικού διαφθοράς που αφορά τις φορολογικές αρχές και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Oικονομικών το οποίο φέρεται να παρεμπόδισε κατόπιν χρηματισμού τις έρευνες.

Πρόκειται για λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με παράλληλη εμπλοκή λογιστών και εφοριακού που υπηρετεί σε διευθυντική θέση στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με αποκάλυψη του Documento.

Με λίγα λόγια πρόκειται για μία ακόμα εγκληματική οργάνωση η οποία όμως έτυχε προστασίας από υψηλόβαθμο στέλεχος προσκείμενο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όλα ξεκίνησαν από μια ανώνυμη καταγγελία και η υπόθεση έχει τεθεί υπόψη των αρμόδιων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, στις οποίες προΐσταται ο Γιώργος Πιτσιλής, ενώ πλέον έχει κοινοποιηθεί στην εισαγγελέα του Αρειου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και στους προϊσταμένους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και Εφετών του Πειραιά.

Η επίμαχη καταγγελία αφορά την ίδρυση συγκεκριμένων εταιρειών-μαϊμού τον Μάρτιο του 2023 έπειτα από παραγγελία «ποινικού» που δραστηριοποιείται στον χώρο της λαθρεμπορίας ποτών.

Στόχος της ίδρυσης των εταιρειών ήταν να «επιμεριστεί» ο τζίρος του κυκλώματος λαθρεμπορίας ποτών, ο οποίος θα ήταν αυξημένος λόγω της τουριστικής σεζόν, ώστε να μη χτυπήσει «καμπανάκι» στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Μόλις ο τζίρος των εταιρειών θα ξεπερνούσε ένα συγκεκριμένο όριο, τότε οι λογιστές θα προχωρούσαν στην εκκαθάριση και διάλυση των εταιρειών ώστε να σβήσουν όλα τα ίχνη τους.

Η καταγγελία περιέχει ΑΦΜ των πέντε εταιρειών που «ανοίχτηκαν» με σκοπό την παραπλάνηση των φορολογικών αρχών.

Η υπόθεση και τα στοιχεία της που καταδείκνυαν τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων είχαν πρωτίστως καταγγελθεί στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙΠΑΕΕ) της ΑΑΔΕ και σε άλλες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, καθώς επίσης και στην Οικονομική Αστυνομία.

Δίχως ωστόσο να προκύψει «αποτέλεσμα».

Ο,τι δεν κατάφερε η αρμόδια ΑΑΔΕ του Γ. Πιτσιλή το έκανε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το οποίο κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Δικαιοσύνης το καλοκαίρι του 2023 με αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία και να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας ο αρμόδιος εισαγγελέας με παραγγελία του στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ζήτησε να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα.

Όπως καταγγέλλεται, όταν η έρευνα άρχισε να αποδίδει και οι εμπλεκόμενοι κινδύνευαν να υποστούν ζημιά ενεπλάκη διευθυντικό στέλεχος του ΥΠΟΙΚ με συνδικαλιστική δράση, το οποίο υπηρετεί σε θέση που «προΐσταται πολιτικά» του ΣΔΟΕ.

Κατά την καταγγελία, το διευθυντικό στέλεχος φέρεται να ανέλαβε αντί χρηματικού αντιτίμου να «παρεμποδίσει» την έρευνα του ΣΔΟΕ ώστε οι εμπλεκόμενοι να πέσουν στα μαλακά!

Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση όχι μόνο δεν εντόπισε καμία παράβαση λαθρεμπορίας και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος η ΑΑΔΕ, αλλά παράλληλα υψηλόβαθμος εφοριακός πληρώθηκε για να «καθαρίσει» τους εμπλεκόμενους ή να περιορίσει τη ζημία τους.

Ποιος είναι λοιπόν ο υψηλόβαθμος εφοριακός που καταγγέλλεται στην ανώνυμη επιστολή;

Τι αναφέρει η επιστολή

Τον Μάρτιο του 2023 πρόσωπο το οποίο δραστηριοποιείται στη λαθρεμπορία ποτών και φέρεται, σύμφωνα με την καταγγελία, να είναι «γνωστό στις αρχές» παρήγγειλε σε λογιστές του Πειραιά και της Αθήνας την ίδρυση πέντε εταιρειών.

Η ίδρυσή τους είχε να κάνει με την «εξυπηρέτηση της πώλησης λαθραίων αλκοολούχων ποτών την τουριστική σεζόν σε διάφορα νησιά», όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος κ.λπ.

Στα νησιά αυτά λειτουργούν κάβες που «εν γνώσει τους συμμετέχουν στην λαθρεμπορία ποτών» και προμηθεύουν «είτε μεγάλες ξενοδοχειακές all inclusive μονάδες είτε café bar».

Η ίδρυση των πέντε εταιρειών δεν ήταν τυχαία.

Όπως υπογραμμίζεται, «σκοπός της ίδρυσής τους ήταν να επιμεριστεί ο τζίρος και να μην εμφανιστεί σε μια μεμονωμένη εταιρεία, γεγονός που ενδεχομένως να κινούσε υποψίες στις φορολογικές αρχές».

Επρόκειτο για τζίρο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ο οποίος πράγματι εάν εμφανιζόταν ξαφνικά από μια νεοσύστατη εταιρεία «χωρίς έδρα, αγορές πρώτες ύλης και υποδομές» θα σήμανε συναγερμό στην ΑΑΔΕ ως «ακραία φορολογική συμφορά».

Στο σχέδιο περιλαμβανόταν όμως και κάτι ακόμη. Όταν καθεμία από αυτές τις εταιρείες θα εμφάνιζε ένα συγκεκριμένο ποσό, τότε η ομάδα των λογιστών θα «πραγματοποιούσε λύση – εκκαθάριση και διακοπή των εργασιών τους».

Με τον τρόπο αυτό θα μειωνόταν ο κίνδυνος να γίνουν αντιληπτοί από την ΑΑΔΕ.

Πράγματι οι λογιστές ίδρυσαν τις εταιρείες. Μάλιστα στην καταγγελία περιλαμβάνονται τα πέντε ΑΦΜ των ισάριθμων εταιρειών.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα επρόκειτο για εταιρείες με μετοχικό κεφάλαιο που κυμαινόταν από 1.000 ευρώ (στις περισσότερες περιπτώσεις) έως και 5.000 ευρώ.

Ως μέτοχοι των εταιρειών εμφανίζονταν πρόσωπα με καταγωγή από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο.

Όλοι τους δήλωναν ως μόνιμη κατοικία την Ελλάδα και συγκεκριμένα διάφορες περιοχές της Αττικής.

Λίγους μήνες μετά την ίδρυση των εταιρειών τέθηκε σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του σχεδίου:

Η διακοπή των εργασιών και η εκκαθάρισή τους. Ωστόσο εκεί τα πράγματα δεν φαίνεται να κύλησαν όπως τα είχαν σχεδιάσει.

Σύμφωνα με την καταγγελία, επειδή οι ιδρυθείσες εταιρείες ήταν μονοπρόσωπες ΕΠΕ, απαιτούνταν η «ύπαρξη συμβολαιογραφικής πράξης λύσης εκκαθάρισης».

Συγκεκριμένα ο συμβολαιογράφος έπρεπε να συντάξει τα έγγραφα με φυσική παρουσία του φερόμενου ως διαχειριστή της κάθε εταιρείας.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα «να συνταχθούν εμφανώς πλαστές συμβολαιογραφικές πράξεις».

Η κομπίνα όμως έγινε αντιληπτή από τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου του Πειραιά.

Aυτό που κίνησε την περιέργεια ήταν ότι τα ίδια αλλοδαπά πρόσωπα εμπλέκονταν και σε άλλες περιπτώσεις ίδρυσης εταιρειών.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαπίστωσαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και με τα έγγραφα που είχαν προσκομίσει.

Με πρωτοβουλία του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ιωάννη Βουτσινά το θέμα τέθηκε προς συζήτηση σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, καθώς επίσης και ενώπιον της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων.

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Πειραιά αποφάσισε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιώς, στην οποία έκανε λόγο για «έκνομες ενέργειες».

Είναι πράγματι εντυπωσιακό πώς οι υπηρεσίες και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά εντόπισαν ό,τι δεν κατάφεραν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ υπό τον Γ. Πιτσιλή.

Μετά τη μηνυτήρια αναφορά σχηματίστηκε δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.

Στο πλαίσιο αυτής δόθηκε παραγγελία προς το ΣΔΟΕ προκειμένου να διερευνήσει το περιεχόμενο των καταγγελιών.

Σύμφωνα με την ανώνυμη καταγγελία, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση και σύντομα άρχισε να εντοπίζει διάφορα ευρήματα, όπως για παράδειγμα τη «μη ύπαρξη έδρας σε κάθε εταιρεία».

Ο «ποινικός» που είχε παραγγείλει την ίδρυση των εταιρειών άρχισε να ανησυχεί καθώς υπήρχε κίνδυνος «να ακυρωθεί η εξόφληση των τιμολογίων για τα προϊόντα που είχαν πωληθεί».

Όπως επισημαίνεται, η εξόφληση πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της έκδοσης μεταχρονολογημένων επιταγών.

Ο «ποινικός» αναζητούσε λοιπόν μια λύση προκειμένου να «περιορίσει τη ζημία που επρόκειτο να διαδραματιστεί» λόγω της έρευνας του ΣΔΟΕ.

Η λύση δεν άργησε να βρεθεί. Επρόκειτο για «διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών» το οποίο μόλις είχε διοριστεί στο υπουργείο και παράλληλα είχε και συνδικαλιστική δραστηριότητα στην Ομοσπονδία Εφοριακών Ελλάδος.

Σύμφωνα με την καταγγελία ο συνδικαλιστής εφοριακός συχνά πυκνά «αρθρογραφεί σε μικρής εμβέλειας έντυπο Τύπο για τα φορολογικά τεκταινόμενα και τις κυβερνητικές αποφάσεις».

Ο συγκεκριμένος εφοριακός φέρεται να βρήκε τη λύση. Από το 2020 και μετά το ΣΔΟΕ «δεν έχει πρόσβαση στα αρχεία της πλατφόρμας myData που αποτελεί εργαλείο ελέγχου μόνο των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ». Επομένως, «στερείται προσβάσεων στην φορολογική συμπεριφορά των ελεγχόμενων επιχειρήσεων».

Την «αδυναμία» αυτή του ΣΔΟΕ φέρεται ότι εκμεταλλεύτηκε ο συγκεκριμένος εφοριακός προκειμένου να «παρεμποδιστεί η έρευνα» αντί «χρηματικής αμοιβής».

«Το κύρος της θέσης του στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και προΐσταται πολιτικά της επιχειρησιακής μονάδας ΣΔΟΕ και με δεδομένη την αδυναμία του ΣΔΟΕ να ελέγξει τη φορολογική συμπεριφορά των εταιρικών ΑΦΜ λόγω μη πρόσβασης στην πλατφόρμα myData, δημιούργησαν ένα ιδανικό περιβάλλον εμπλοκής του – προφανώς έναντι χρηματικής αμοιβής– στη διαδικασία ελέγχου παρεμποδίζοντας την έρευνα ώστε να συνεχιστεί με τον τρόπο που δεν θα θιγούν οι εταιρείες αυτές κυρίως οι αποδέκτες των τιμολογίων στα νησιά ώστε να μην τεθεί ζήτημα εξόφλησής τους» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανώνυμη καταγγελία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.