Καλή η παρέλαση. Και τα συνθήματα που ακούστηκαν, ακόμα καλύτερα...

Νομική προσφυγή για το επώνυμο των «Ντε Γκρες»- Ο καθηγητής Λαζαράτος αμφισβητεί την απόδοση του

«Η συγκεκριμένη ονομασία δημιουργεί έμμεσες διακρίσεις και θέτει ζητήματα νομιμότητας»λέει μεταξύ άλλων ο καθηγητής

Νομική προσφυγή για το επώνυμο των «Ντε Γκρες»- Ο καθηγητής Λαζαράτος αμφισβητεί την απόδοση του

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 00:00):

Ο Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πάνος Λαζαράτος, υπέβαλε αίτηση θεραπείας σχετικά με την απόδοση του επωνύμου “Ντε Γκρες” στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη ονομασία δημιουργεί έμμεσες διακρίσεις και θέτει ζητήματα νομιμότητας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το επώνυμο “Ντε Γκρες” έχει αποδοθεί με κενό ανάμεσα στις δύο λέξεις, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη μιας επιπλέον λέξης η οποία νοητά αναφέρεται στη βασιλική τους ιδιότητα.

Αυτό, όπως εξηγεί, συνιστά ένα γλωσσικό φαινόμενο γνωστό ως “σχήμα κατεξοχήν”.

Κατά την άποψή του, η χρήση του συγκεκριμένου επωνύμου μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές ανισότητες, καθώς επιτρέπει στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας να προβάλλουν την καταγωγή και το παρελθοντικό τους καθεστώς, ενδεχομένως επηρεάζοντας τη μεταχείρισή τους από το κράτος και την κοινωνία.

Ο καθηγητής Λαζαράτος επισημαίνει επίσης ότι η απονομή του συγκεκριμένου επωνύμου καθιστά παράνομη και την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις του νόμου.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η εγγραφή τους στα δημοτολόγια του Δήμου Αθηναίων και κατ’ επέκταση στους εκλογικούς καταλόγους συνιστά ζήτημα έννομου συμφέροντος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας απαιτείται η πλήρωση τριών βασικών όρων:

  1. Η ανεπιφύλακτη αποδοχή και σεβασμός του Συντάγματος, του πολιτεύματος της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 1974.
  2. Η ρητή και ανεπιφύλακτη παραίτηση από κάθε είδους διεκδικήσεις που σχετίζονται με την προηγούμενη πολιτειακή τους θέση ή τίτλους.
  3. Η καταχώρησή τους στα μητρώα αρρένων ή τα δημοτολόγια με πλήρη νομικά στοιχεία ταυτότητας.

Ο καθηγητής τονίζει ότι η μη τήρηση αυτών των προϋποθέσεων καθιστά παράνομη την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.