Για όλα τα θέματα της εσωτερικής – παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής σκηνής συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον είχαν όσα ανέφερε όταν ρωτήθηκε στο τέλος, της συζήτησης για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία και τι θα σήμαινε αυτό για την Ελλάδα αλλά και ταυτόχρονα  για την Ευρώπη.

Όλα όσα είπε για τον Πρόεδρο Τράμπ: «Συνεργάστηκα στενά και με τον Πρόεδρο Τραμπ και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και θεωρώ ότι είναι ανάρμοστο για οποιονδήποτε ξένο έναν ηγέτη να παίρνει θέση για μια δημοκρατική διαδικασία. Εμείς στην Ευρώπη θα συνεργαστούμε με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός για Πρόεδρό του. Στους πολίτες δεν αρέσουν τα κηρύγματα. Όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας αλλά πρέπει να τις κρατάμε για τον εαυτό μας».

Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

«Ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ανησυχητικά όχι μόνο για την Ελλάδα και τη ναυτιλία της αλλά και για το παγκόσμιο εμπόριο. Και τώρα, που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, κάθε διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας μπορεί μόνο να περιπλέξει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός από το Νταβός.

«Εμείς, κρατήσαμε μια μετρημένη στάση στην κρίση της Μέσης Ανατολής. Αρχικά υποστηρίξαμε το Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα και ζητήσαμε την απελευθέρωση των ομήρων και κάναμε την διάκριση ανάμεσα στην Χαμάς που είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και τον παλαιστινιακό λαό. Όπως υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ έτσι και των αθώων στην Λωρίδα της Γάζας. Ως χώρα κοντά στην σύρραξη υποστηρίζουμε την διάνοιξη διαδρόμων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και όταν λήξει ο πόλεμος θα συζητήσουμε την πολιτική λύση», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το τι συμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και στην κατάληψη ελληνόκτητου πλοίου από τους Χούτι, τόνισε: «Σε ό,τι αφορά στα ελληνικά πλοία ήμασταν συγκεκριμένοι με τους Έλληνες πλοιοκτήτες για την πιστή εφαρμογή του πλαισίου των κυρώσεων. Και νομίζω ότι το έκαναν».

Στη συνέχεια, μιλώντας για την Τουρκία, σχολίασε πως «πρέπει να ξεπεράσουμε το θέμα της Σουηδίας. Θα ήλπιζα ότι θα καταβληθεί η προσπάθεια που πρέπει. Μετά τους σεισμούς ήμασταν οι πρώτοι που πετάξαμε στις περιοχές που χτυπήθηκαν, σχεδιάσαμε έναν οδικό χάρτη. Πρέπει να χαμηλώσουμε τη ”θερμοκρασία” και την ένταση» ενώ για τα ελληνοτουρκικά τόνισε πως «πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία γιατι πρέπει να σταματήσουμε τις βάρκες στις ακτές. Δεν είμαι όμως, αφελής. Έχουμε δει δραματικές αλλαγές στην τουρκική πολιτική τα τελευταία χρόνια. Αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και να χτίζω πάνω στα θετικά βήματα που έκαναν οι χώρες μας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, συμπλήρωσε πως «έχουμε τέσσερα χρονια μπροστά μας, μια ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Να κάνουμε την Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα. Υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις. Εστιάσαμε στην οικονομία και η Ελλάδα το 2023 ήταν σε καλύτερη θεση από το 2019. Οι πολίτες είναι λογικοί, κοιτάνε ποιο είναι το συμφέρον τους. Είμαστε φιλελευθέροι στην οικονομία μειώνοντας τους φόροους. Ήμασταν παρόντες όποτε χρειάστηκε όπως στην πανδημία. Είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες όπως όταν η Τουρκια προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Ταυτοχρονως είμαστε φιλελεύθεροι και προοδευτικοί σε ό,τι αφορά στην κοινωνική πολιτική» ενώ για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, εξήγησε πως φέρνουμε στο προσκήνιο πολιτικές που δεν ήταν πάντα συνδεδεμένες με ένα κεντροδεξιό κόμμα. Για παράδειγμα, τώρα στην Ελλάδα συζητάμε για την ισότητα στο γάμο. Δεν θα περιμένατε απαραίτητα από ένα κεντροδεξιό κόμμα να υπερασπιστεί αυτή τη μεταρρύθμιση».