Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απεφάνθη χθες με μεγάλη πλειοψηφία (56-9) ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds ανοίγοντας τον δρόμο σε μαζικούς πλειστηριασμούς των λεγόμενων “κόκκινων” οφειλετών που σε πρώτη φάση υπολογίζονται σε… 150.000!
H δημοσίευση της απόφασης να αναμένεται εντός του επόμενου μήνα αλλά αυτό που προκάλεσε έκπληξη είναι το γιατί ο Άρειος Πάγος κινήθηκε με πρωτοφανείς ταχύτητες (ούτε οι servicers το περίμεναν αυτό και φυσικά ούτε και οι δανειολήπτες) για να δώσει επί της ουσίας τα σπίτια χιλιάδων Ελλήνων στα funds.
Mε λίγα λόγια θα σταματήσουν οι αναστολές που «πατούσαν» στο θέμα της νομιμοποίησης των servicers.
Εκτιμάται ότι την επόμενη τριετία αναμένεται να βγουν σε πλειστηριασμό, κυρίως από τους servicers, 150.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα μισά θα είναι οικιστικά και τα άλλα μισά επαγγελματικά.
Από αυτούς τους πλειστηριασμούς επιτυχείς θα είναι το 30%, δηλαδή σε ετήσια βάση περί τα 15.000 ακίνητα, οικιστικά και επαγγελματικά θα αλλάξουν ιδιοκτήτη.
Πάντως η απόφαση του Αρείου Πάγου εν μέσω προεκλογικής περιόδου με αντιπολίτευση και δανειολήπτες να ζητούν μετ’ επιτάσεως την προστασία της πρώτης κατοικίας, κατά τα πρότυπα του νόμου Κατσέλη αλλά και τη λήψη μέτρων στήριξης για τους δανειολήπτες που σήμερα μπορεί να μην κινδυνεύουν με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ωστόσο πλήττονται και από την αύξηση των επιτοκίων, μόνο καλό δεν θα κάνει από εκλογική σκοπιά, στην κυβέρνηση.
Με δεδομένο ότι τα κριτήρια ευαλωτότητας είναι χαμηλά, τα επιτόκια θα αυξηθούν κι άλλο, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια δεν υποχωρούν και η κοινωνία είναι εξαντλημένη καθώς βιώνει, από το 2010 και ένθεν, τη μια κρίση μετά την άλλη, είναι σίγουρο πως εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα χάσουν τα ακίνητά τους.
Ακίνητα τα οποία σημειώνεται οκτώ στις δέκα περιπτώσεις περνούν σε ξένους.
Πολλοί θεωρούν πως ο Άρειος Πάγος προχώρησε σε αυτή την επιλογή για να… ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα η οποία θεωρείται βασική προϋπόθεση που να δείχνει εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ωστόσο τα «οφέλη» που ενδεχομένως θα προκύψουν από την απόφαση του Αρείου Πάγου, δύσκολα θα αντισταθμίσουν το «κόστος».
Το στεγαστικό ζήτημα – εκτός από τα δόσεις των δανείων την άγουσα έχουν πάρει εδώ και πολλούς μήνες και τα ενοίκια – όπως και η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους θα είναι δύο ακόμα ζητήματα στα ο ποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευχέρεια να «σφυροκοπάει» την κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές.
Βλέπετε τα σκάνδαλα πολλοί Έλληνες μπορούν να τα ξεχάσουν ή και να μην ασχοληθούν καν, αλλά το να τους πάρουν τα σπίτια με υπαιτιότητα μάλιστα αυτών που τους ψήφισαν, είναι κάτι μη αποδεκτό.
Για την ακρίβεια θα τους εξοργίσει.