Στις ενέργειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τομέα της πολιτικής προστασίας αναφέρθηκε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του κατά την παρουσίαση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Στην ομιλία του o κ. Μητσοτάκης τόνισε αρχικά ότι η κλιματική κρίση είναι ήδη παρούσα, το ζήσαμε στη Ρόδο και στη Δαδιά, αλλά με τις κακοκαιρίες «Ντάνιελ και «Ελίας», πρωτοφανή φαινόμενα σε ένταση. Ακραία φαινόμενα που δηλώνουν ότι τίποτα δεν θα είναι όπως χτες.
Χρέος μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει ότι «για εμάς ιερή προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Το «ΑΙΓΙΣ», ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση υποδομών και τεχνικού εξοπλισμού αλλά και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Θέλω να απευθύνω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους αφανείς ήρωες της πρώτης γραμμής, αυτούς που σβήνουν πυρκαγιές, που σώζουν ζωές, που παρεμβαίνουν με αυτοθυσία και προλαμβάνουν τα χειρότερα.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος οι αρχές, καθώς ο σχετικά άνυδρος χειμώνας που προηγήθηκε δυσχεραίνει την κατάσταση. Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε καλύτερο για να μας βρει το καλοκαίρι προετοιμασμένους.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίζονται γρήγορα, λίγες ξεφεύγουν, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε ότι έχουν γίνει και πιο αυστηρές οι ποινές.
Κανένα περιθώριο για αδράνεια και αδιαφορία, τόνισε ακόμη για να επισημάνει ότι πλέον είναι και βαρύτερα τα πρόστιμα.
Αναφέρθηκε ακόμη στο εθνικό συντονιστικό κέντρο που, όταν θα ολοκληρωθεί, θα έχει τον πλήρη έλεγχο και πρόσβαση σε πληροφορίες από πολλές πηγές. Εκτεταμένη θα είναι η χρήση της τεχνολογίας, ακόμη και της τεχνητής νοημοσύνης για μοντέλα πρόβλεψης πυρκαγιών και πλημμυρών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Δεν θα ακούσετε ποτέ από εμένα ότι «είμαστε πανέτοιμοι», αντίθετα θα λέμε ότι «κάνουμε το καλύτερο», είπε στη συνέχεια.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, έφερε το παράδειγμα του Ντουμπάι και των πρόσφατων πλημμυρών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και του Καναδά, που αντιμετώπισε μεγάλες δασικές πυρκαγιές.
Η Ελλάδα του 2024 δεν θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα του 2019, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην κατάσταση των φορέων της πολιτικής προστασίας. Σήμερα, συνέχισε χουμε ένα φορέα με τη στιβαρότητα και την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται.
Τόνισε ακόμη, πέρα από μια αναφορά στην προμήθεια των νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών ότι τα Canadair που έχουμε σήμερα στον στόλο των πυροσβεστικών ότι πετούν εδώ και 50 χρόνια. Υποκλίνομαι σε όσους φροντίζουν να είναι λειτουργικά και να πετούν ασφαλή, είπε.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στις ευρωεκλογες θα κριθεί και ποια θα είναι η πολιτική δύναμη που είναι ικανή να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για την Ελλάδα. Θα κριθεί αν η χώρα μας θα παραμείνει σε τροχιά προόδου, μακριά από πειράματα και περιπέτειες.
Υποχρέωσή μας είναι να δώσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας τα καλύτερα μέσα για να φέρετε σε πέρας το έργο σας με ασφάλεια, είπε κλείνοντας.
Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ»
Στην αρχή μιας ενδεχομένως πρωτοφανούς αντιπυρικής περιόδου, οι έξτρα πόροι για την Πολιτική Προστασία είναι εκ των ων ουκ άνευ για την κυβέρνηση και στην εκδήλωση αναμένεται να ανακοινωθεί η πλήρης δρομολόγηση όλων των έργων του προγράμματος εντός του θέρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους 9 μήνες, επί θητείας του κ. Κικίλια, το ΑΙΓΙΣ που είχε σχεδιαστεί, ξεκίνησε να εφαρμόζεται πλήρως και έχουν ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμοί ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Άλλα 320 εκατ. διαγωνισμών θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος Μαΐου και το πολύ ως το τέλος Ιουλίου το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται από το 2025, με πρώτες εκκρεμότητες νέα συντονιστικά αεροπλάνα και κινητά κέντρα επιχειρήσεων στις 13 περιφέρειες της χώρας. Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει τον Οκτώβριο (Alpha) ότι το ΑΙΓΙΣ θα είναι το απόλυτο κριτήριο για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καθώς ο υπουργός «δεν έχει ως κύριο μέλημα να πηγαίνει ο ίδιος να σβήνει φωτιές ή να αντιμετωπίζει στο πεδίο ο ίδιος τις επιπτώσεις μιας μεγάλης πλημμύρας», αλλά « ο κύριος ρόλος του είναι να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο πλήρους αναπροσαρμογής της Πολιτικής Προστασίας στις νέες απαιτήσεις των καιρών».