ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Σέριφος: Η απόδειξη ότι είμαστε στην χώρα που καίγονται ακόμα και τα βράχια...

Ο Κ.Μητσοτάκης μιλά για κοινή αναβάθμιση της αεράμυνας στην ΕΕ: «Αλλιώς στέλνουμε λάθος μήνυμα»

Ελπίζει σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Ο Κ.Μητσοτάκης μιλά για κοινή αναβάθμιση της αεράμυνας στην ΕΕ: «Αλλιώς στέλνουμε λάθος μήνυμα»

Την ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθιξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα στη Σύνοδο Κορυφής και σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό τον τομέα, να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους.

 «Οτιδήποτε λιγότερο» τόνισε, «στέλνει το λάθος μήνυμα».

Νωρίτερα, στις δηλώσεις που έκανε πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της ΕΕ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των τριών “πολιτικών οικογενειών”, του ΕΛΚ, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων, να προτείνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Αντόνιο Κόστα για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Κάγια Κάλας για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

 «Ευελπιστώ ότι οι επιλογές θα γίνουν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ακολουθήσει η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι σημαντικό η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός Ιουλίου ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 «Το επόμενο σημαντικό ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει θα είναι η στρατηγική ατζέντα για την επόμενη πενταετία, για τα σημαντικά ζητήματα πολιτικής τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν την ΕΕ. Και εκεί χαίρομαι διότι όλες οι σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο αυτό.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στα ζητήματα μετανάστευσης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στην ανάγκη για περισσότερη αμυντική συνεργασία με εξεύρεση ενδεχομένως και δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουνε με την ανταγωνιστικότητα αλλά και σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων μας και των αλιέων μας. Ένα κείμενο το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό για την ευρωπαϊκή επιτροπή για την επόμενη πενταετία» υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης: «Θα συζητήσουμε πιο αναλυτικά και τα θέματα της κοινής αμυντικής συνεργασίας όπου θα έχω την ευκαιρία να επαναφέρω την κοινή πρόταση την οποία έχω διατυπώσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας ως ενός έργου «φάρου» θα έλεγα, το οποίο μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία σε μια εποχή όπου όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την κοινή της άμυνα».

Απαντώντας σε ερώτηση στα αγγλικά, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι συζήτηση για τις ηγετικές θέσεις στην ΕΕ θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Όπως ξέρετε οι τρεις βασικές πολιτικές οικογένειες έχουν τις προτάσεις τους οι οποίες χρειάζεται να γίνουν αποδέκτες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και νομίζω ότι αναγνωρίζεται ότι θα έχουμε όφελος ως Ευρώπη αν φτάσουμε σε μια συμφωνία πιο νωρίς. Είναι επίσης σημαντικό ότι θα συζητήσουμε για τη στρατηγική ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι αυτές οι συζητήσεις είναι σχετικά με τις πολιτικές για τις οποίες οι Ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται, για το μεταναστευτικό, για περισσότερη αμυντική συνεργασία, για τις σημαντικές προτεραιότητες στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τις προτάσεις των τριών πολιτικών οικογενειών για τις ηγετικές θέσεις στην ΕΕ ανέφερε απαντώντας σε επόμενη ερώτηση επίσης στα αγγλικά, ότι εκφράζουν την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών. «Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μας να αποκλείσουμε τον οποιοδήποτε. Έχω μεγάλο σεβασμό προσωπικά για την κα Μελόνι. Η Ιταλία είναι πολύ σημαντική χώρα στην ΕΕ» ανέφερε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.