Σαν «βόμβα» έχουν σκάσει οι καταγγελίες του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος υποστήριξε ότι «ανώτατος κυβερνητικός» προσπάθησε να τον δωροδοκήσει, ώστε να εμποδίσει την κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές 2023.
Ο Χ.Τζανερίκος είχε υποστηρίξει αρχικά ότι είχε βρεθεί με τον υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ στη συνέχεια κατήγγειλε προσπάθεια δωροδοκίας του από ένα ακόμη πιο ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης.
Αμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία «έδειχνε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Μητσοτάκης τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί;».
Μια ανακοίνωση που ουδέποτε διαψεύστηκε από το Μαξίμου, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι ανώτερα στελέχη στην κυβέρνηση από τον Γ.Γεραπετρίτη είναι ελάχιστα, ίσως και μόνο ο ίδιος ο Κ.Μητσοτάκης.
Περισσότερο λάδι στη «φωτιά» ρίχνει το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Κόντρα», το οποίο υποστηρίζει ότι όντως ο Κ.Μητσοτάκης ήταν ο «ανώτατος κυβερνητικός» που τηλεφώνησε στον Χ.Τζανερίκο.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από τα κόμματα – ίσως λόγω ημέρας – με τις εξελίξεις από εβδομάδα να ανεμένονται ραγδαίες.
Φυσικά μετά από όλα αυτά γεννάται το ερώτημα, αν ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης έχει ποινικές ευθύνες και γιατί δεν έχει παρέμβει η Δικαιοσύνη.
Πώς ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις
Να θυμίσουμε ότι ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος με ανοικτή επιστολή του (δημόσια δηλαδή) κατήγγειλε την κυβέρνηση για ωμή και αντισυνταγματική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη με την τροπολογία Βορίδη, βάσει της οποίας άλλαξε ο τρόπος λήψης των αποφάσεων από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου που έχει και την αρμοδιότητα του ελέγχου της νομιμότητας των υποψηφιοτήτων κομμάτων και προσώπων.
Ο κ. Τζανερίκος ήταν καταπέλτης για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στην επιστολή του: «Με βάση την τροπολογία – προσθήκη του ΥΠΕΣ, με την οποία τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 32 του π. δ. 26/2012, εισάγεται η πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Πρωτοφανής, καθόσον αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου».
Με δύο λόγια, ο Μ. Βορίδης παραβιάζει ακόμα και τον δικό τους Νόμο του 2022 που προβλέπει ρητά ότι «…Κάθε τμήμα συγκροτείται από τον Πρόεδρο και τέσσερις (4) αρεοπαγίτες…».
Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να κατηγορήσει τον κ. Τζανερίκο για παραβίαση του ρόλου του, όποτε ήρθαν οι αποκαλύψεις.