Η ανακοίνωση του Ηλία Κασιδιάρη, ότι θα συμμετέχει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ως «ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών με τον συνασπισμό Ανεξαρτήτων Υποψηφίων υπό την επωνυμία ΕΛΛΗΝΕΣ», επικαλούμενος άρθρο του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις.
Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος με δήλωσή του είπε ότι δεν νοείται συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων σε όλη τη χώρα και έκανε λόγο για προσπάθεια «να καταστρατηγηθούν οι απαγορευτικές ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου».
Αναλυτικά η δήλωση Αλιβιζάτου:
«Δεν νοείται συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων σε όλη τη χώρα. Πρόκειται, στην πραγματικότητα για πολιτικό κόμμα. Είναι μια προφανής προσπάθεια να καταστρατηγηθούν οι απαγορευτικές ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου».
Νωρίτερα, ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε αναφέρει ότι στηρίζει τη δήλωση της υποψηφιότητας του «στις προβλέψεις του εκλογικού νόμου και στην γνωμοδότηση Αλιβιζάτου», αναφερόμενος σε ένα άρθρο του καθηγητή στην εφημερίδα «Τα Νέα», που δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου 2023, με τίτλο: «Εχουσι γνώσιν οι φύλακες;».
Σε εκείνο το άθρο ο κ.Αλιβιζάτος έγραφε τα εξής:
«Με τη γνωστή τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο (άρθρο 102 ν. 5019/2023), η Βουλή απαγορεύει την ανακήρυξη από τον Αρειο Πάγο συνδυασμών ΚΟΜΜΑΤΩΝ με υποψηφίους που έχουν καταδικαστεί μεταξύ άλλων για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση (άρθρα 187 και 187 Α ΠΚ). Έτσι, αποκλείεται η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη.
Τουναντίον, η ίδια τροπολογία δεν αποκλείει την κάθοδο του Κασιδιάρη και των φίλων του ως ανεξαρτήτων, με «συνασπισμό ανεξαρτήτων υποψηφίων».
Και τούτο διότι η ως άνω απαγόρευση προβλέπεται μόνο για κόμματα και όχι για ανεξάρτητους υποψηφίους.
Τούτο σημαίνει ότι αν ο Κασιδιάρης και οι φίλοι του εμφανισθούν ως «συνασπισμός ανεξαρτήτων» και όχι ως κόμμα και συγκεντρώσουν πάνω από το 3% των ψήφων (κάτι πολύ πιθανόν πλέον), θα μπορούν να μπουν στη Βουλή πλησίστιοι. Το ορίζει ρητά η παράγραφος 1 του άρθρου 99 του εκλογικού νόμου (π.δ. 26/2012).
Το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό. Γιατί δεν χρειάζονται ιδιαίτερες νομικές γνώσεις για να αντιληφθεί κανείς την ύπαρξη αυτού του «παραθύρου». Μπορεί ωστόσο να αποτραπεί με πολύ απλό τρόπο:
προτού διαλυθεί η σημερινή Βουλή να ψηφιστεί τροπολογία με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Οι απαγορεύσεις των περιπτώσεων β) και γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του εκλογικού νόμου (π.δ. 26/2012), όπως τροποποιήθηκαν από το άρθρο 102 ν. 5019/2023 (Α’27), ισχύουν και για συνασπισμούς ανεξαρτήτων υποψηφίων».
Σημειωτέον ότι, για την ψήφιση της τροπολογίας αυτής και την άμεση ισχύ της στις προσεχείς εκλογές, αρκούν οι ψήφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, «έχουσι γνώσιν οι φύλακες». Επομένως, η παράλειψη των αρμόδιων υπουργών να υποβάλουν τροπολογία με το ανωτέρω περιεχόμενο (για την ψήφιση της οποίας αρκούν οι ψήφοι της ΝΔ) δεν θα ήταν μόνον ανεξήγητη: θα φανέρωνε είτε εγκληματική αφέλεια (αφού θα άφηνε στον κ. Κασιδιάρη και τους φίλους του ορθάνοιχτο το ως άνω «παράθυρο»), είτε δόλο για την εξυπηρέτηση ανομολόγητων σκοπών, τους οποίους, αν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης, είναι βέβαιο ότι θα αποδοκίμαζε».
Στις 27 Μαρτίου 2023, ακολούθησε εκτίμηση/άποψη/επεξήγηση για την κατάσταση, του Αντώνη Παντελή, ομότιμου καθηγητή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος στο politisonline.com έγραφε τα εξής, υπό τον τίτλο: «Ας μη μας ανησυχούν οι συνδυασμοί ανεξάρτητων στις επικείμενες εκλογές».
Αναλυτικά τα όσα είχε εξηγήσει ο κ.Παντελής:
Στα Νέα της 24ης-26ης τρέχοντος μηνός δημοσιεύθηκε άρθρο του διακεκριμένου συναδέλφου κυρίου Νίκου Αλιβιζάτου, ομότιμου καθηγητή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο «Έχουσι γνώσιν οι φύλακες;».
Εκεί διαβάζουμε ότι η γνωστή ψηφισμένη τροπολογία με την οποία αποκλείεται η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη «δεν αποκλείει την κάθοδο του Κασιδιάρη και των φίλων του ως ανεξαρτήτων, με ”συνασπισμό ανεξαρτήτων υποψηφίων”.
Και τούτο διότι η ως άνω απαγόρευση προβλέπεται μόνο για κόμματα και όχι για ανεξάρτητους υποψηφίους. Τούτο σημαίνει ότι αν ο Κασιδιάρης και οι φίλοι του εμφανισθούν ως “συνασπισμός ανεξαρτήτων” και όχι ως κόμμα και συγκεντρώσουν πάνω από το 3% των ψήφων (κάτι πολύ πιθανόν πλέον), θα μπορούν να μπουν στη Βουλή πλησίστιοι.[…] -Το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό. Γιατί δεν χρειάζονται ιδιαίτερες νομικές γνώσεις για να αντιληφθεί κανείς την ύπαρξη αυτού του “παραθύρου”». Γι’ αυτό, το άρθρο προτείνει «να ψηφισθεί [νέα] τροπολογία». Στο ίδιο φύλλο παρόμοια υποστηρίζει ο κύριος Χ. Ανθόπουλος, καθηγητής στο ΕΑΠ.
Εν τούτοις, ανεξάρτητοι υποψήφιοι και συνδυασμοί ανεξαρτήτων νοούνται μόνο σε μία εκλογική περιφέρεια και ποτέ σε δύο ή περισσότερες. Οι συνδυασμοί ανεξαρτήτων σε περισσότερες περιφέρειες διατηρούν ο καθένας την ανεξαρτησία του. Για να αποτελούν κόμμα, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να το ιδρύσουν, οπότε η ισχύουσα ρύθμιση τους καταλαμβάνει. Σε καμία περιφέρεια ένας συνδυασμός ανεξαρτήτων δεν μπορεί να φθάσει το 3% στην Επικράτεια.
Στις τελευταίες εκλογές, του 2019, το 3% ήταν 169.479 ψήφοι. Άρα το πρόβλημα είναι μαθηματικώς ανύπαρκτο, όταν μάλιστα η άλλοτε Β΄Περιφέρεια Αθηνών έχει κατατμηθεί. Σημειωτέον ότι, το 2019, η Ελληνική Λύση έλαβε σε όλη την Επικράτεια 209.290 ψήφους.»