Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κοτσακάς, αναφερόμενος στις διαγραφές που ανακοίνωσε ο Σ.Κασσελάκης, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ότι η απόφαση αυτή δεν δεσμεύει την Επιτροπή!
Σημείωσε πως η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο και προσέθεσε ότι αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος.
Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε πως η «κρίση του προέδρου του κόμματος πως κάποιος είναι εκτός της γραμμής είναι αξιολογική και δεν δεσμεύει κανέναν».
Με λίγα λόγια, αυτό που εννοεί είναι ότι η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη δεν είναι δεσμευτική και βάση του καταστατικού που επικαλέστηκε και ο διαγραφείς, πρώην υπουργός Δ.Βίτσας.
«Δεν είναι δεδομένη η διαγραφή μου. Θα πρέπει να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Είναι 15 μέλη. Τα δύο τρίτα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής. Θα πάμε στην Κεντρική Επιτροπή και θα πρέπει να επικυρωθεί» είπε σήμερα ο Δ.Βίτσας.
Ισχύει αυτό; Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας αυτό λέει σήμερα.
Τι θα συμβεί σε ένα κόμμα όπου ο πρόεδρος του ζητάει την απομάκρυνση στελεχών τα οποία όχι μόνο δεν ακολουθούν την πολιτική του γραμμή αλλά και τον απαξιώνουν και τον αμφισβητούν καθημερινά;
Η διάσπαση θεωρείται δεδομένη αλλά με ποιους όρους θα γίνει αυτή;
Όπως και να έχει ο «παλιός» ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην έχει κατανοήσει πως η απήχησή του στο εκλογικό σώμα, είναι αυτή που ήταν πάντα, δηλαδή 3%.
Εάν οι αποφάσεις Σ.Κασσελάκη «ακυρωθούν» από την Επιτροπή Δεοντολογίας την οποία ακόμα ελέγχει ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να προχωρήσει ο Σ.Κασσελάκης σε σύγκληση έκτακτου συνεδρίου για να οριστεί νέα Επιτροπή.
Πάντως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Α.Κοτσακάς η διαδικασία των διαγραφών έχει ως εξής:
- Όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον στελέχους ή συντρόφου, οποιουδήποτε που είναι οργανικά ενταγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος, εφόσον υπάρχει καταγγελία
- Ορίζεται ένα Τριμελές Γραφείο (η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από 15 μέλη) το οποίο κάνει την προδιαδικασία. Μιλάει με τον καταγγέλλοντα, μιλάει με τον καταγγελλόμενο. Ο καθένας έχει δυνατότητα να προτείνει δύο-τρεις μάρτυρες αν χρειάζεται.
- Όταν ολοκληρωθεί αυτή η προδιαδικασία, το Τριμελές Γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και για το ύψος της ποινής, την ποινή που πρέπει να επιβληθεί (αν πρέπει να επιβληθεί). Αυτή είναι η διαδικασία».
- Για να εγκριθεί μία ποινή από την Επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή να την εγκρίνουν τα 10 από τα 15 μέλη της, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κοτσακάς, «χρειάζονται τα 2/3 για αυστηρή ποινή».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντώνης Κοτσακάς:
«Στην προκειμένη περίπτωση, καλώς ή κακώς έχουν γίνει κάποιες καταγγελίες. Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουμε», υπογραμμίζοντας ότι αυτό προβλέπεται στο καταστατικό «όταν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή (όχι π.χ. παρατήρηση ή αναφορά) όπως η αναστολή ιδιότητας για κάποιους μήνες ως ένα χρόνο ή διαγραφή».
Ο Αντώνης Κοτσακάς εξήγησε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του κόμματος ενώ η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξελέγη περιφερειακά καθώς κάθε περιφέρεια εξέλεξε τα μέλη που της αντιστοιχούσαν.
«Από το Συνέδριο εκλέχθηκε μόνο η Επιτροπή Δεοντολογίας. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο, θέλω αυτό να είναι σαφές», επεσήμανε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας ανέφερε ακόμα ότι τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα οποία συμμετέχουν τα υπό έλεγχο στελέχη πρέπει και αυτά να γνωμοδοτήσουν.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή, η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία.
«Αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος ή η καταγγελλόμενη».
Διευκρίνισε επίσης ότι η διαδικασία αίρεται στην περίπτωση που αυτοβούλως ο ελεγχόμενος παραιτηθεί, αποχωρήσει από το κόμμα πριν την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.