ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ο Χ.Δούκας θέλει να κάνει την Αθήνα «πόλη των 15 λεπτών»

Συνάντησε σήμερα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Κάρλος Μορένο, εμπνευστή της «πόλης των 15 λεπτών» 

Ο Χ.Δούκας θέλει να κάνει την Αθήνα «πόλη των 15 λεπτών»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, συνάντησε σήμερα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Κάρλος Μορένο, εμπνευστή της «πόλης των 15 λεπτών» δηλαδή μίας πόλης, όπου οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, εκπαίδευση, πράσινο, ψυχαγωγία) μέσα σε 15 λεπτά, χρησιμοποιώντας τα πόδια ή το ποδήλατο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα θέματα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, της πράσινης μετάβασης των πόλεων και της ελεύθερης πρόσβασης στον δημόσιο χώρο. Ο Κάρλος Μορένο και ο Δήμαρχος Αθηναίων συμφώνησαν να συγκροτηθούν κοινές ομάδες εργασίες προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες ολιστικών παρεμβάσεων σε πιλοτικό επίπεδο, σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας, σε συνεργασία με το δίκτυο C40.

Ο Χάρης Δούκας σημείωσε: «Η μάχη για την κλιματική αλλαγή θα δοθεί στις πόλεις και πρέπει να κερδηθεί. Απαιτείται ένα νέο, πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο σε όλους τους δήμους που θα αλλάξει το παραγωγικό μας μοντέλο, θα το κάνει ανθεκτικό και συμπεριληπτικό. Αυτό απαιτεί αναπροσαρμογή του συνόλου των σχεδιασμών και της δράσης μας. “Η πόλη των 15 λεπτών”, “η βιώσιμη γειτονιά” δεν είναι θεωρητικές έννοιες. Είναι σχέδια που ήδη υλοποιoύνται στο εξωτερικό, από το Παρίσι μέχρι τη Σανγκάη. Χαίρομαι που ο καθηγητής Κάρλος Μορένο είναι σήμερα εδώ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες εφαρμογής τους στην Αθήνα. Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους είναι για εμάς πάντα προτεραιότητα στον σχεδιασμό όλων των αστικών αναπλάσεων».

Φαίνεται ότι και ο Δήμαρχος Αθηναίων ενστερνίζεται τον Bastien Girod, μέλος του Ελβετικού Εθνικού Συμβουλίου, και προστατευόμενος του διαβόητου Κλάους Σβαμπ, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2023, είπε πως υπάρχει ανάγκη για έξυπνες γειτονιές των 15 λεπτών ή όπως τις αποκάλεσε βιώσιμες συνοικίες, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να έχουν αυτοκίνητο!

Με λίγα λόγια αυτό το οποίο διαφημίζει είναι η δημιουργία συνοικιών οι οποίες θα διαθέτουν ότι χρειάζεται ένας άνθρωπος σε ακτίνα 15 λεπτών της ώρας από τον ίδιο, εάν αυτός κινείται με τα πόδια.

Πρόκειται για έναν ιδιότυπο «κατ’οίκον περιορισμό» όπου ο «φυλακισμένος» θα προαυλίζεται στην συνοικία του!

Φυσικά όλο αυτό για να συμβεί πρέπει να υπάρξει πτώση του βιοτικού επιπέδου, περιορισμός στην ελευθερία κινήσεων και φυσικά στο τέλος περιορισμό και στην γενικότερη ελευθερία, γιατί κάποιος που εκφράζεται ελεύθερα κάποια στιγμή θα θίξει στους γύρω του ότι έχει βαρεθεί να πηγαίνει σε αποστάσεις 15 λεπτών από το σπίτι του και θα θέλει να δει και κάτι άλλο…

Αυτό πλασάρεται μαζί με το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής, ότι δηλαδή οι άνθρωποι θα σταματήσουν να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα αφού δεν θα χρησιμοποιούν οχήματα που καταναλώνουν καύσιμα ή ενέργεια και άρα με αυτόν τον τρόπο θα σωθεί ο… πλανήτης.

Υπενθυμίζεται ότι επί της ουσίας πρόκειται για την εφαρμογή των διδαγμάτων που προέκυψαν από τα lockdowns κατά την διάρκεια της πανδημίας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτές δεν είναι οι δικές του απόψεις, είναι οι απόψεις του ιδρυτή του παγκόσμιου οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.