ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Οι δύο «καυτές πατάτες» που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Δημόσιο χρέος και τράπεζες

Το χρέος έφτασε σε αστρονομικά επίπεδα και στις τράπεζες «πετάχτηκαν» 50 δισ. ευρώ των φορολογουμένων

Οι δύο «καυτές πατάτες» που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Δημόσιο χρέος και τράπεζες

Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει θέσει ως κύριο στόχο της την οικονομία και αυτό δεν το έκανε τυχαία καθώς υπάρχουν δύο πολύ σοβαρές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα.

Πρόκειται για την διαχείριση του δημοσίου χρέους που εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στα 403,5 δισεκ. με προοπτική 410 δισεκ. ευρώ αλλά και την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών από τις οποίες το ελληνικό κράτος θα χάσει 50 δισεκ. ευρώ… τα οποία δανείστηκε με το δεύτερο και το τρίτο μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά τον λόγο χρέους – ΑΕΠ πρόκειται για μία μαγική εικόνα καθώς η μη αύξηση του οφείλεται καθαρά τους παρακάτω παράγοντες:

Η Ελλάδα θα έχει ονομαστικό ΑΕΠ περίπου 220 δισεκ. το 2023, που σημαίνει μια αύξηση 3,5% σε πραγματικούς όρους.

Η Ελλάδα υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης με επιπλέον 18 δισεκ. που απομένουν αφού 418 μεγάλες εταιρίες θα λάβουν αυτά τα 18 δισεκ… αλλά συνολικά 700.000 εταιρίες δεν πήραν τίποτε από το Ταμείο Ανάκαμψης…

Η Ελλάδα υποστηρίζεται από την πολιτική της ΕΚΤ αφού ενώ δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα… με πρόσχημα την πανδημία… που την ξέχασαν όλοι τώρα… η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικού χρέους καταπατώντας τις βασικές αρχές της… αλλά το έπραξε για λόγους σταθερότητας της ευρωζώνης…

Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα και 400 νέα funds θα έρθουν στην Ελλάδα.

Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται όσο παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός και το ΑΕΠ γράφει αυξήσεις πάνω από 3%.

Το κακό με την Ελλάδα είναι όμως ότι δεν υπάρχει παραγωγικό μοντέλο που να αποδίδει, βασικά δεν υπάρχει καν παραγωγικό μοντέλο.

Η αύξηση του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα των κεφαλαίων, και των δανεικών, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από το 2024 και μετά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Βασικά, αν δεν υπάρξει μέχρι τότε κάποια καινούργια πανδημία, ή παγκόσμια οικονομική κρίση, ή πυρηνικός πόλεμος θα πρέπει να τους εφεύρουμε για να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε την ίδια στήριξη από την ΕΕ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί και ότι όλες οι προβλέψεις στην Ελλάδα γίνονται με βάση το γεγονός πως ο τουρισμός αιωνίως… θα πηγαίνει πρίμα.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ισχύσει.

Είναι δύσκολο για τους έλληνες πολίτες να το αποδεχτούν, αλλά μια χώρα που δεν παράγει τίποτε έδωσε 50 δισεκ. σε παροχές.

Ιδιωτικοποίηση τραπεζών

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες με την Eurobank έως 15 Σεπτεμβρίου 2023 και θα ακολουθήσουν Εθνική και Πειραιώς…

Ωστόσο η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα είναι η μεγαλύτερη αποτυχία παγκοσμίως.

Οι τράπεζες λένε και ορθά… εμείς πληρώσαμε στο haircut των ομολόγων το 2013 με το PSI και χάσαμε 30 από τα 40 δισεκ. σε κρατικά ομόλογα.

Οι τράπεζες έχουν δίκιο χωρίς το haircut δεν θα χρεοκοπούσαν τότε… αλλά αργότερα από τα NPEs.

Η διάσωση των ελληνικών τραπεζών έγινε εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, ήταν όλη η διαδικασία πρόχειρη και αποτυχημένη που θα οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή.

Το ΤΧΣ επένδυσε:

στην Εθνική 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια,
στην Eurobank 5,72 δισεκ.,
στην Πειραιώς 6,84 δισεκ. και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos 9,84 δισεκ. και στην Alpha bank 3,96 δισεκ.

Επίσης το ΤΧΣ κάλυψε το funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.

Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 3,7 δισεκ. που κατέληξε στην Eurobank, στην Proton Bank 562 εκατ που κατέληξε στην Eurobank, στην FBBank 456 εκατ που κατέληξε στην Εθνική τράπεζα και πλήθος συνεταιριστικών τραπεζών.

Το άθροισμα όλων αυτών 54 δισεκ. ευρώ…

Εκείνη την περίοδο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατείχε:

το 81,7% της Alpha bank,
το 95,2% της Eurobank
το 84,4% της Εθνικής τράπεζας
το 81% της Πειραιώς

Το ΤΧΣ κατέχει πλέον στις ελληνικές τράπεζες τα εξής ποσοστά:
το 1,4% της Eurobank που αξίζει 75 εκατ
το 40,34% της Εθνικής που αξίζει 2,01 δισεκ.
το 27% της Πειραιώς που αξίζει 920 εκατ ευρώ
το 9% της Alpha bank που αξίζει 310 εκατ.
Το άθροισμα όλων αυτών 3,31 δισεκ. ευρώ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε συνολικά 54 δισεκ. και η αξία αυτών είναι 3,31 δισεκ. ή υποαξία -94%…

Το ΤΧΣ θα χάσει σχεδόν 50 δισεκ. ευρώ.

Στις ΗΠΑ το 2009 όταν κρατικοποιήθηκε η Citigroup και άλλες τράπεζες και εταιρίες… το αμερικανικό δημόσιο… όταν ξεκίνησε να πουλάει από το 2010 και 2011 μετοχές εξήλθε με σημαντικό κέρδος συνολικά από όλες τις κρατικοποιημένες εταιρίες κέρδισε 41 δισεκ. δολάρια.

Στην Ελλάδα όμως θα υπάρξει ζημιά 50 δισεκ. ευρώ  για τα οποία δανειστήκαμε 3 φορές – με 3 μνημόνια – και θα αποπληρωθούν «μέχρι τέλους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.