ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Οι Ευρωεκλογές τελείωσαν και το εξαήμερο έρχεται

Μία ακόμα απόδειξη ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η κυβέρνηση πολιτικές παρά το πρόσφατο εκλογικό «στραπάτσο»

Οι Ευρωεκλογές τελείωσαν και το εξαήμερο έρχεται

Οι Ευρωεκλογές τελείωσαν και οι συνέπειες των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζονται καθώς έρχεται η εξαήμερη εργασία η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου σε συγκεκριμένους τομείς απασχόλησης.

Όπως γίνεται κατανοητό παρά το «στραπάτσο» που υπέστη Η ΝΔ με την απώλεια 1.000.000 ψήφων τίποτε δεν θα αλλάξει στις πολιτικές παρά μόνο τα πρόσωπα που τις ασκούν.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, η εφαρμογή του μέτρου της εξαήμερης εργασίας αφορά σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες, οι οποίες θα αποφασίζουν μονομερώς την απασχόληση εργαζομένων και την 6η ημέρα, με προσαύξηση κατά 40% του ημερομισθίου.

Βέβαια, αυτό είναι προς ώρας γιατί στο μέλλον το μέτρο αυτό απλώς θα… επεκταθεί.

Στο καθεστώς της 6ήμερης εργασίας ανήκουν:

-φορείς του Δημοσίου,

-οι ΔΕΚΟ,

-η βιομηχανία και

-κλάδοι του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, σε περιόδους αυξημένου φόρτου.

Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό.

Οι όροι εφαρμογής της εξαήμερης εργασίας

Ως όροι για την εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, έχουν τεθεί:

– Η υποχρεωτική προ δήλωση της επιπλέον απασχόλησης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

– Η απασχόληση να μην υπερβαίνει τις 8 ώρες

– Την 6η μέρα να μην πραγματοποιείται υπερεργασία ή/και υπερωριακή απασχόληση (καλοσύνη τους).

Με λίγα λόγια ο εργαζόμενος δύσκολα θα μπορέσει να αρνηθεί την έκτη μέρα, αν το δηλώσει η επιχείρηση.

Αν την απορρίψει και κάποιος άλλος τη δεχθεί, τότε αυτομάτως ο ένας θα πέφτει σε δυσμένεια (όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό στην αυτοκρατορική «αυλή» των εργοδοτών) και ο άλλος θα θεωρείται «ευσυνείδητος» (επίσης όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό).

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτό το μέτρο μπορεί να εφαρμοσθεί και στις ΔΕΚΟ,ακόμη κι αν προσωρινά εξαιρέθηκαν.

Φυσικά αυτά γίνονται στην Ελλάδα του Κ.Μητσοτάκη (που θέλει να γίνει ακόμα πιο «αποτελεσματικός») καθώς στην Ευρώπη προετοιμάζονται για 4ήμερη εργασία.

Και μετά έχουν υποτίθεται απορίες, κυβέρνηση και εργοδότες, γιατί όλοι οι Έλληνες την «κάνουν» από την χώρα και δεν επιστρέφουν!

Όσον αφορά την αμοιβή της έκτης μέρας απασχόλησης, θα υπάρξει προσαύξηση ύψους 40%. Ήδη υπήρχε, απλώς τώρα θα αναφέρεται μόνιμα και πλέον και θα μπορούν να υλοποιούνται εξαήμερες συμβάσεις.

Με λίγα λόγια αυτό που αλλάζει είναι ότι η εξαήμερη εργσία… θεσμοθετείται!

Αν η έκτη μέρα εργασίας είναι Κυριακή, τότε η προσαύξηση είναι της τάξεως του 75%.

Εδώ πρέπει να τονιστεί και η υποκρισία της κυβέρνησης για την πάταξη της ανεργίας.

Αν η κυβέρνηση δεν εφάρμοζε το εξαήμερο οι επιχειρήσεις θα αναγκάζονταν να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους.

Τώρα όμως απλώς μετατρέπουν σε «Φιλιππινέζες» τους υπάρχοντες και όλα καλά…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτά συμβαίνουν όταν οι πολιτικοί μιας χώρας έχουν μάθει να ζουν με εισοδήματα πολλών χιλιάδων ευρώ το μήνα χωρίς ουσιαστική εργασία και καλούνται να «ρυθμίσουν» τις ζωές ανθρώπων με 800 ευρώ το μήνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.