Οι ΗΠΑ επικηρύσσουν τον δημιουργό του Predator T.Dilian και όποιον εμπλέκεται με την Intellexa SA και η πρώτη που ανησυχεί είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία και είχε αγοράσει το παράνομο λογισμικό δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό, αλλά έδωσε και άδεια εξαγωγής του σε αυταρχικά καθεστώτα, στην Ουκρανία, στην Μαδαγασκάρη και στο Σουδάν.
Αυτή τη στιγμή, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ίδια κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις κατά του ιδρυτή της Intellexa, της κατασκευάστριας εταιρείας κατασκοπευτικού λογισμικού, του Tal Dilian, και της συνεργάτιδάς του Sara Aleksandra Fayssal Hamou.
Ανακοινώνοντας τις κυρώσεις, αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Dilian και την Hamou ότι ανέπτυξαν και πουλούσαν λογισμικό υποκλοπής που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει Αμερικανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπαλλήλων των ΗΠΑ, καθώς και πολιτικούς και δημοσιογράφους, ενέργειες που επέτρεψαν να γίνουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.
Η κίνηση ήταν η πρώτη στο είδος της.
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε στοχεύσει εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού αλλά όχι τα άτομα που τις κατέχουν, βάζοντάς τις σε «μαύρες λίστες» και επιβάλλοντας κυρώσεις που εμποδίζουν οποιοδήποτε άτομο ή εταιρεία των ΗΠΑ να χρηματοδοτεί ή να συναλλάσσεται μαζί τους.
Αλλά από εδώ και πέρα, όλα αλλάζουν.
Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι κάποιος πούλησε λογισμικό υποκλοπών σε δικτάτορες και αυταρχικούς ή ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό χρησιμοποιήθηκε εναντίον λάθος στόχων, θα στραφεί απευθείας στους ανθρώπους που διευθύνουν αυτές τις εταιρείες.
Φυσικά οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να ασχοληθούν και με τους αντιπρόσωπους του λογισμικού υποκλοπών Predator, το Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνος οι οποίοι μαζί με τον T.Dilian δεν έκαναν ούτε καν τον κόπο να καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Να σημειωθεί επίσης ότι τους κεντρικούς υπολογιστές της «αμαρτωλής» εταιρείας Intellexa που είχε «στήσει» το μεγαλύτερο παγκόσμιο ιδιωτικό δίκτυο παρακολούθησης παντός είδους επικοινωνιών (φωνητικών, data, εφαρμογών κ.λ.π.), υπέκλεψαν άγνωστοι «εισβολείς»!
Αυτό σημαίνει, ότι το σύνολο του περιεχομένου των υποκλοπών που διέπραξαν οι Φ.Μπίτζιος και Γ.Λαβράνος, έχουν περιέλθει στα χέρια ξένων μυστικών υπηρεσιών (με εξαίρεση τις υπηρεσίες του Ισραήλ οι οποίες θεωρούμε από την αρχή είναι άμεσοι κοινωνοί πληροφοριών δεδομένης της «καταγωγής» του ιδιοκτήτη του Predator: Είναι ο Ισραηλινός T.Dilian).
Και άνθρωποι που εργάζονταν στην βιομηχανία του spyware εξέφρασαν έντονη ανησυχία.
«Ουάου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε ένας πρώην επικεφαλής μιας εταιρείας κατασκευής spyware που πουλούσε σε κυβερνήσεις.
Το άτομο αυτό μίλησε στο Τechcrunch, υπό τον όρο της ανωνυμίας και είπε ότι ανησυχούσε, αν και ταυτόχρονα ήταν σίγουρος ότι η πρώην εταιρεία του ακολούθησε τους κανονισμούς και έκανε τα πράγματα με τον σωστό τρόπο, σε αντίθεση με τον Dilian, τον ιδρυτή της Intellexa.
«Πούλησε σε όποιον ήταν διατεθειμένος να πληρώσει», είπε.
Πρόσθεσε επίσης ότι – κατά τη γνώμη του – ο Ντίλιαν έκανε λάθος όταν προσπάθησε να παρακάμψει τους περιορισμούς που είχε επιβάλει προηγουμένως στην εταιρεία του η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Το 2023, η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε τις εταιρείες του Ντίλιαν Intellexa και Cytrox σε μια λίστα αποκλεισμού που ονομάζεται «λίστα οντοτήτων» με άλλα λόγια πρόκειται για μία «μαύρη λίστα».
Μόλις μια εταιρεία συμπεριληφθεί σε αυτήν τη λίστα, επιχειρήσεις και άτομα από τις ΗΠΑ δεν θα εξάγουν προϊόντα στην εταιρεία που είναι αποκλεισμένη.
«Νομίζω ότι αυτό ήταν που εξόργισε τους Αμερικανούς».
Ένα άλλο άτομο που εργαζόταν επίσης στη βιομηχανία spyware είπε ότι ο Dilian «κινείται σαν ελέφαντας σε ένα κατάστημα κρυστάλλων», υπονοώντας ότι οι δραστηριότητες του Dilian δεν ήταν κρυφές, αλλά μάλλον θρασύδειλες.
«Σε αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο των πωλητών spyware πρέπει να είσαι εξαιρετικά ισορροπημένος και προσεκτικός…αλλά δεν τον ένοιαζε», είπε η συγκεκριμένη πηγή.
Την ίδια στιγμή, είπε ότι είναι χαρούμενος που έφυγε από τη βιομηχανία, γιατί οι καιροί έχουν αλλάξει.
Σύμφωνα με ένα τρίτο άτομο που εργάζεται στη βιομηχανία spyware, οι κυρώσεις κατά του Dilian και του επιχειρηματικού του συνεργάτη, της Hamou θα πρέπει να κάνουν ολόκληρη την αγορά να έχει μια στιγμή προβληματισμού.
«Αν έπρεπε να επιστρέψω για να εργαστώ ενεργά σε αυτόν τον κλάδο και δεν μπορούσα να βρω έναν αποκλειστικό πελάτη που να είναι εξαιρετικά αξιόπιστος, [οι κυρώσεις] θα ήταν κίνδυνος».
«Μια εταιρεία, όσο σοβαρή κι αν είναι, δεν μπορεί ποτέ να είναι 100% σίγουρη για το πώς ενεργούν οι πελάτες της και τις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να τους εμπλέκουν».
Πριν από τις κυρώσεις αυτής της εβδομάδας, η τελευταία ενέργεια που έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά των κατασκευαστών spyware ήταν να ανακοινώσει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσε να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και περιορισμούς έκδοσης βίζας για άτομα που εμπλέκονται στη διευκόλυνση ή την ενεργοποίηση καταχρήσεων με λογισμικό υποκλοπής.
Πριν από αυτό, το 2021, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρόσθεσε στη λίστα αποκλεισμού το NSO Group, έναν κατασκευαστή spyware με έδρα το Ισραήλ, τα εργαλεία του οποίου έχουν τεκμηριωθεί ότι έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών, αντιφρονούντων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες όπως η Ουγγαρία, το Μεξικό. , Πολωνία, Σαουδική Αραβία και Ισπανία.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2023, η Cytrox και η Intellexa μπήκαν επίσης στην ίδια λίστα με το NSO Group.
Ένα είναι σίγουρο ότι οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να «τελειώνουν» με τον Τal Dilian.
Ένας Tal Dilian, o oποίος είχε συλληφθεί στην Κύπρο για κατασκοπεία αλλά αμέσως αφέθηκε ελεύθερος.
Να υπενθυμιστεί τι είχε συμβεί.
Ένα βαν, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό ηλεκτρονικής παρακολούθησης είχε κατασχεθεί από τη κυπριακή αστυνομία.
Το θέμα με το βαν, παρουσιάστηκε από το παγκοσμίου φήμης δημοσιογραφικό πρακτορείο Forbes, το οποίο συνομίλησε και με τον ιδιοκτήτη του, δηλαδή τον Ισραηλινό πρώην μυστικό πράκτορα Tal Dilian, ο οποίος ειδικεύεται πλέον στον ιδιωτικό τομέα προσφέροντας υπηρεσίες κατασκοπείας σε κράτη και άλλους φορείς.
Ο Ισραηλινός Tal Dilian, που παρουσιάζεται ως Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Circles η οποία εμφανίζεται ως θυγατρική της Franscisco Partners και δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Βουλγαρία, εκτελώντας κρατικά συμβόλαια παρακολούθησης, εξηγεί μάλιστα στην κάμερα ότι το βαν και ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του, μπορεί να παρακολουθεί κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές από απόσταση 500 μέτρων!
Κύρια ασχολία, όπως τουλάχιστον εμφανίζεται της Circles είναι οι τηλεφωνικές υποκλοπές κινητών τηλεφώνων μέσω της μεθόδου hacking SS7 (Signaling System 7).
Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος!