ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Όλο το εκλογικό ενδιαφέρον βρίσκεται στα μικρά κόμματα: Πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους – Ποια είναι η δυναμική τους

Ποια χάνουν και ποια κερδίζουν

Όλο το εκλογικό ενδιαφέρον βρίσκεται στα μικρά κόμματα: Πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους – Ποια είναι η δυναμική τους

Λίγες ημέρες απομένουν για τις εκλογές της Κυριακής και όλο το ενδιαφέρον βρίσκεται πλέον στο χώρο των κομμάτων που βρίσκονται κοντά στο όριο εισόδου της Βουλής, δηλαδή το 3%.

Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι όλα αυτά τα κόμματα αλληλοσυνδέονται και οι ψηφοφόροι μεταφέρονται ανάμεσα τους με μία εντελώς χαοτική αλληλεπίδραση που δεν μπορεί να προβλεφθεί η τελική της κατάληξη, ενώ είναι συνεχής και διεξάγεται σε… πραγματικό χρόνο.

Ενδιαφέρον θα έχει στο τέλος και ο τελικός αριθμός των εισερχομένων κομμάτων στην Βουλή. Θα είναι επτακομματική; Θα είναι οκτακομματική; Ή μήπως θα είναι εννιακομματική;

Το πιθανότερο σενάριο είναι το πρώτο. Αρκετές πιθανότητες έχει και το δεύτερο ενώ το τρίτο σενάριο είναι το λιγότερο πιθανό. Υπάρχει βέβαια και το τέταρτο σενάριο της εξακομματικής αλλά αυτό δείχνει να συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και τις δυναμικές των κομμάτων.

Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Σπαρτιάτες και Μέρα25 είναι τα λεγόμενα μικρά κόμματα τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ανάλογα με το χώρο που ανήκουν, είτε της Δεξιάς είτε της Αριστεράς.

Για την πρώτη θέση που κατακτά η Ν.Δ. με ποσοστά που αγγίζουν το 43% δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ούτε εκλογικό ούτε δημοσκοπικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να βρίσκετια στο 18% και να έχει χάσει 2 μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές στις 21 Μαίου αλλά εμφανίζει σημάδια επανασυσπείρωσης, πάντως ούτε εκεί προκαλείται κάποιο δημοσκοπικό ενδιαφέρον.

Το ΠΑΣΟΚ κινείται στο 12% οριακά υψηλότερα και δεν καρπούται την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ κρατάει δυνάμεις του στο 7%. Πάντα επρόκειτο για ένα κόμμα συμπαγές θα λέγε κανείς και πολιτικά απροσπέλαστο.

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου δείχνει ότι θα κρατήσει τις δυνάμεις της και θα μπει σχετικά άνετα στην Βουλή.

Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου δείχνει ότι και αυτή θα μπει στην Βουλή παρά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της.

Οι Σπαρτιάτες βρίσκονται ήδη στο όριο του 3% μέσα σε 10 ημέρες από την απόφαση του Ηλία Κασιδιάρη να στηρίξει το κόμμα και διαθέτουν την δυναμική να «κλειδώσουν» την είσοδό τους στην Βουλή.

Η Νίκη έχει χάσει την δυναμική της καθώς μέρος των δυνητικών ψηφοφόρων μεταφέρεται στους Σπαρτιάτες.

Πολλοί από τους δυνάμενους ψηφοφόρους της Νίκης προέρχονταν από τον χώρο των Ελλήνων του Ηλία Κασιδιάρη.

Από τη στιγμή που ο Η.Κασιδιάρης προσφέρει τη στήριξη του στους Σπαρτιάτες είναι λογικό ότι αρκετοί από αυτούς θα στραφούν προς τα εκεί.

Το ΜέΡΑ25 συνεχίζει να χάνει ψηφοφόρους προς την Πλεύση Ελευθερίας. Δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τα σημάδια εσωστρέφειας που παρουσίασε το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπάρχουν τόσες μετακινήσεις στον χώρο των μικρών κομμάτων που το ενδιαφέρον των δημοσκόπων έχει μετακινηθεί αποκλειστικά εκεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.