Ούτε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Καθημερινή», δεν μπορεί να καλύψει όλα όσα έχει τάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ξανά αναλάβει τα «ηνία» της χώρας.
Συγκεκριμένα, το οικονομικό ένθετο της εφημερίδας «Money Review», παρουσιάζει τα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), στο πλαίσιο της σφιχτής δημοσιονομικής προσαρμογής με την οποία θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί η χώρα μας από το 2024.
Δε βγαίνουνε, δε βγαίνουνε
Σύμφωνα, λοιπόν με τις εκτιμήσεις της συντάκτριας, οι προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι: 1,3 δισ. ευρώ το 2024, 2 δισ. ευρώ το 2025, 2,5 δισ. ευρώ το 2026 και 3,3 δισ. ευρώ το 2027. Σύνολο 9,1 δις ευρώ.
Οι εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος έχουν να κάνουν τόσο με αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, όσο και σε αύξηση του αφορολόγητου, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ούτω καθεξής.
Θυμίζουμε ότι για όλα αυτά τα μέτρα θα χρειαστεί ο λεγόμενος δημοσιονομικός χώρος τον οποίο η επόμενη κυβέρνηση θα χρειαστεί να δημιουργήσει σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο απαιτούνται δημοσιονομικά πλεονάσματα…
Οι αντίστοιχες προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής: αυξήσεις στο δημόσιο, επαναφορά 13ης σύνταξης, αύξηση συντάξεων ανεξαρτήτως προσωπικής διαφοράς, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα.
Βάσει πάντα των υπολογισμών του Money Review, το κόστος των μέτρων είναι αρκετά μικρότερο από εκείνων που προτείνει η ΝΔ αλλά και πιο κοντά στο δημοσιονομικό στόχο, ύψους 7,7 δις ευρώ. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα ότι ένα από τα δύο προγράμματα είναι πιο υπεύθυνο από το άλλο…
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ θα καταργήσει από 1/1/2024 τη λεγόμενη ρήτρα διαφυγής, εκείνη δηλαδή την εξαίρεση που επέβαλε τον καιρό της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που επέτρεπε στα κράτη-μέλη να ξοδέψουν όσα χρήματα απαιτούσε η αποφυγή της κρίσης, αφήνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους (60% χρέος επί του ΑΕΠ, 3% έλλειμμα) του Συμφώνου Σταθερότητας στην άκρη.
Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να διαχειριστεί μια προσαρμογή της τάξης των 7 δις ευρώ μέχρι το 2026, ενώ θα κληθεί να επιτύχει πλεονάσματα άνω του 2% για τα επόμενα 4 χρόνια.
Εξωπραγματικές προτάσεις
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στείλει τις προτάσεις στην Κομισιόν από τις 30 Απριλίου, σχετικά με το πώς θα επιτύχει την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Σε αυτό προβλέπονται πλεονάσματα ύψους 20 δις από το 2024 μέχρι το 2027, θα πρέπει η Ελλάδα να πετύχει μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας, να αυξήσει το ΑΕΠ της σε ιστορικό ρεκόρ των 253,7 δις (το προηγούμενο ρεκόρ είναι το 2009, με 240 δις, ενώ τα τελευταία στοιχεία υπολογίζουν το τωρινό ΑΕΠ στο 220 δις περίπου) ενώ θα πρέπει η Ελλάδα να μειώσει το λόγο χρέους της προς το ΑΕΠ, τον υψηλότερο στην Ευρώπη, στο 135% του ΑΕΠ.
Για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να αυξάνονται, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατά 10% κάθε χρόνο (!), να αυξάνονται οι εξαγωγές με ταχύτερο ρυθμό από τις εισαγωγές, την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και την τιθάσευση του πληθωρισμού.
Είναι μάλλον βέβαιο ότι μια καινούρια κυβέρνηση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους αυτούς, ώστε να τους φέρει πιο κοντά στην πραγματικότητα.