Μετά τις σημερινές αποκαλύψεις του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χ.Τζανερίκου, ότι δηλαδή τον πλησίασαν «κυβερνητικοί παράγοντες» και του ζήτησαν «να βοηθήσει στον αποκλεισμό του “κόμματος Κασιδιάρη” από τις εκλογές με αντάλλαγμα ίσως μία θέση στις Αρχές», τίθεται σοβαρό ζήτημα κατά πόσο οι εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου θα είναι «νόμιμες».
Το κόμμα «Έλληνες» θα μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ακόμα και να εμποδίσει την διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, πάντως σίγουρα να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, εάν τελικά τους απαγορευτεί να συμμετάσχουν σε αυτές.
Γιατί άλλο είναι οι εκλογές με επτά πιθανά κόμματα για την Βουλή και άλλο με έξι. Είναι απλά μαθηματικά.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το κόμμα «Έλληνες» αποσπά ψηφοφόρους από τη… ΝΔ και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Θα παρέμβει εισαγγελέας; Έχει γίνει καταγγελία για κάτι τόσο σοβαρό. Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση των δικαστικών αρχών.
Σε ό,τι αφορά των Ευρωπαϊκό δικαστήριο προχθές ο πρώην υπουργός και συνταγματολόγος Ε.Βενιζέλος, είχε πει ότι:
«Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν πάσχει από αντισυνταγματικότητα, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι το ζήτημα δεν είναι η συνταγματικότητα ή η μη συνταγματικότητα, αλλά γενικότερα η ασφάλεια των επιλογών που κάνουμε, των νομοθετικών ρυθμίσεων.
Οι ρυθμίσεις δεν ελέγχονται μόνο ως προς τη συνταγματικότητα τους, αλλά ενδεχομένως και ως προς την πιθανή αντίθεσή τους με την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Θα αντέξει τη βάσανο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου των ανθρώπων, αλλά ορισμένα επιχειρήματα τα οποία διατυπώνονται δημοσιά και ορισμένα γεγονότα τα οποία καταγράφονται αυτήν την στιγμή στον δημόσιο βίο, θα χρησιμοποιηθούν από τον κύριο Κανελλόπουλο ή οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερόμενο, προκειμένου μετά τις εκλογές, να γίνει η προσφυγή για την ακύρωση των εκλογών στο ανώτατο ειδικό δικαστήριού, το εκλογοδικείο, και να γίνει και μεταξύ πρώτων και ενδεχομένως και δευτέρων εκλογών και ευρωπαϊκή προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων των ανθρώπων.»
Τώρα όμως δεν μιλάμε για κρίση των δικαστών και για ερμηνείες. Έχουμε μία ξεκάθαρη καταγγελία από πρώην ανώτατο δικαστικό ότι του ζητήθηκε να αποκλείσει ένα κόμμα από την εκλογική διαδικασία, με ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ μία θέση στις Ανεξάρτητες Αρχές!
Πλέον υπάρχει μαρτυρία για άμεση παρέμβαση που θα έχει συνέπειες στο αποτέλεσμα των εκλογών.
Τώρα μία προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να σταθεί μια χαρά.
Ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος αποκάλυψε σήμερα ότι κυβερνητικοί παράγοντες του ζήτησαν «να αποκλείσει από τις εκλογές το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, με αντάλλαγμα πιθανή αξιοποίησή του με θέση σε Αρχές»!
«Μετά τις δηλώσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν αντιθεσμική τη δήλωσή μου και δεν παραιτήθηκα αμέσως, όπως είπαν, ενώ άσκησα κριτική στη διάταξη του νόμου για τον Κασιδιάρη, να μας πούνε οι συνταγματολόγοι πόσο θεσμικές είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές!», σημείωσε χαρακτηριστικά ο παραιτηθείς Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος του Α1 Τμήματος.
Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίον έγιναν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που κατήγγειλε, ο κ. Τζανερίκος αρκέστηκε να απαντήσει ότι: «ποτέ δεν θα αποκαλύψω τον τρόπο που έγινε. Αλλά ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας τον γνωρίζει».
Σε ότι αφορά τον ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, ο Χ.Τζανερίκος δεν είπε το όνομά του. Σημειώνουμε όμως ότι λίγες ημέρες πριν την παραίτησή του, ο Χ.Τζανερίκος συναντήθηκε με τον υπουργό επικρατείας Γ.Γεραπετρίτη.
Αυτό το παραδέχτηκε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Οικονόμου.
Όπως παραδέχτηκε ο Γ.Οικονόμου «Eκείνο που συμβαίνει είναι ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, με δεδομένο ότι υπάρχουν και δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του δικαστηρίου, η κυβέρνηση είχε μια προηγούμενη διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου.
Αυτό όμως δεν συνιστά σε καμία περίπτωση την οποιαδήποτε μορφής παρέμβαση, αντίθετα θα έλεγα ότι είναι θεσμικά επιβεβλημένο».
Μετά την πρώτη απάντηση του εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών δημοσιογράφοι του Documento ρώτησαν εάν μία τέτοια συνάντηση θεωρείται «θεσμική».
«Σας είπα ότι η κυβέρνηση θεσμικά ενημέρωσε, υπήρχε διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, και το συγκεκριμένο πλαίσιο της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι το πλαίσιο αυτό είχε και μια σειρά από δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του δικαστηρίου» επέμεινε ο Γ. Οικονόμου, καταλήγοντας και στο… συμπέρασμα πως «οπότε ήταν θεσμικά επιβεβλημένο να υπάρχει μια διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Αυτό ήταν και καμία απολύτως παρέμβαση».
Υπήρξε και νέα ερώτηση εάν υπήρξε κάποια σχετική επίσημη ανακοίνωση, καθώς και με ποια ιδιότητα συναντήθηκε ο Γ. Γεραπετρίτης με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, που λίγες ημέρες αργότερα οδηγήθηκε σε παραίτηση.
«Αυτό που σας είπα είναι ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου ότι υπήρχαν και ζητήματα δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου, είχε διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου» παρέμεινε αμετακίνητος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας απαντήσεις που αφενός επιβεβαιώνουν την ίδια την παρέμβαση, και καταφέρνοντας περισσότερο εκτεθεί.
Πάντως ο Χ.Τζανερίκος καταγγέλλει δεύτερο ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, που είναι άλλο πρόσωπο από τον Γ.Γεραπετρίτη, ο οποίος όπως αναφέρει είναι αυτός που έκανε την παρεμβατική προσέγγιση.