Ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο Πάτση καθώς ο οικονομικός εισαγγελέας έκανε παρέμβαση, ζητώντας τις δηλώσεις πόθεν έσχες του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Έτσι «φύλλο και φτερό» θα κάνει τα περιουσιακά στοιχεία του βουλευτή ενώ θα διερευνηθεί ακόμα και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Μάλιστα τίθεται και το ζήτημα της ιλιγγιώδους αύξηση των καταθέσεων του αλλά και των δανείων του, από την στιγμή που εξελέγη βουλευτής με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη!
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Χρήστος Μπαρδάκης, έχει υποβάλει σχετικό αίτημα προς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να του διαβιβαστούν τα σχετικά έγγραφα.
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη στο σκάνδαλο Πάτση:
- Είναι αθώα (4%, 674 Votes)
- Ήξερε αλλά προσπαθούσε να διακόψει την δραστηριότητά του (8%, 1.250 Votes)
- Είναι συνένοχη και πρέπει να παραιτηθεί (86%, 14.026 Votes)
- Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (2%, 368 Votes)
Σύνολο ψήφων: 16.318
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σκοπός της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής είναι να διερευνήσει εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης εκ μέρους του Ανδρέα Πάτση αξιόποινων πράξεων όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Μετά και τη συγκεκριμένη εξέλιξη σφίγγει ακόμα περισσότερο ο κλοιός γύρω από τη Νέα Δημοκρατία καθώς εδώ και δύο χρόνια κάλυπταν τον Ανδρέα Πάτση για τις business με τα κόκκινα δάνεια.
Σημειώνουμε ότι είναι αντιμέτωπος με διοικητικές και άλλες ποινές όπως η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα ακόμα και η δίχρονη φυλάκιση είναι ο διαγραφείς από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης μετά το σκάνδαλο με τα δάνεια των πολιτών.
Με βάση το άρθρο 57 του Συντάγματος τα καθήκοντα του βουλευτή είναι «ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία: α) Αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα…».
Η παραβίαση αυτών των διατάξεων συνεπάγεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και ακυρότητα των σχετικών συμβάσεων ή πράξεων.
Εκτός όμως από τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα για περιπτώσεις βουλευτών όπως του Πάτση, δεν είναι απίθανο ο βουλευτής Γρεβενών να αντιμετωπίσει βαριές νομικές ευθύνες για τη συμμετοχή του ως πολιτικό πρόσωπο σε τρεις off shore εταιρείες στην Κύπρο (SIGHTGREEN LTD, DAGORLIA LTD, HORSELORD LTD, σύμφωνα με το πόθεν έσχες του βουλευτή).
Σύμφωνα με τον νόμο 3213 του 2003 και τις τροποποιήσεις για το πόθεν έσχες «η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών ελέγχου για τον Ανδρέα Πάτση, επισημαίνοντας ότι ο νόμος έχει ημερολογιακές προθεσμίες για να υπάρξει έκπτωση βουλευτή από το αξίωμά του και το οποίο δεν θα πρέπει να χαθεί για να μην οδηγηθεί η υπόθεση σε αρχειοθέτηση ή παραγραφή.
Για να προσφύγει όποιος έχει έννομο συμφέρον, είπε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να μην παρέλθουν 30 ημέρες από την ημέρα γνωστοποίησης της υπόθεσης, προκειμένου να γίνει η έκπτωση του.
Σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες Θανάσης Μπούρας, έδωσε εντολή να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή πόθεν έσχες για τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Ανδρέα Πάτση.
Μάλιστα ο γαλάζιος πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης επέρριψε ευθύνες στον ανώτατο δικαστικό λειτουργό που χειρίστηκε το πόθεν έσχες του πρώην βουλευτή της ΝΔ.
Παράλληλα σημειώνει ότι επισπεύδεται ο σχετικός έλεγχος και όταν υπάρξει αναλυτικό πόρισμα θα συνεδριάσει η επιτροπή.
Συγκεκριμένα, σε ενημερωτικό σημείωμα που διανεμήθηκε μετά το σκάνδαλο Πάτση, ο Θανάσης Μπούρας αναφέρει ότι «κατά τον έλεγχο του συγκεκριμένου υπόχρεου, μετά από καταγγελία για τη χρήση του έτους 2019, εντοπίστηκαν από τον αρμόδιο ορκωτό λογιστή που διενήργησε τον έλεγχο στη δήλωση ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του και μη δηλωθείσα επένδυση, οι οποίες συμπληρώθηκαν καθώς προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του που έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του ανώτατου δικαστικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση».