Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο νέος Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης έχουν τις ίδιες απόψεις για το διαδίκτυο και θεωρούν πως πρέπει με κάποιο τρόπο να ελεγχθεί και να «φιμωθεί».
Μάλιστα η άποψη του Τζορτζ Τσούνη λόγω του θεσμικού του ρόλου είναι και άποψη των Δημοκρατικών και άρα και άποψη της νυν κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρέσβης απηύθυνε χαιρετισμό στη «Διεθνή Διάσκεψη: Κυβερνοασφάλεια και Δημοκρατία».
Το συνέδριο συνδιοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, η Πρωτοβουλία για την Κυβερνοασφάλεια του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και το Ινστιτούτο για την προώθηση της Τεχνολογίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.
Το μήνυμα του Τζορτζ Τσούνη ήταν ότι «βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πάλης μεταξύ των δημοκρατικών αξιών και των φωνών της τυραννίας και του αυταρχισμού» και ότι «πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βεβαιωθούμε ότι επιλέγουμε σωστά, επιλέγουμε τη δημοκρατία», δηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
Ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι ο Πούτιν διεξάγει έναν πόλεμο από επιλογή, αμφισβητώντας τα θεμέλια των δημοκρατιών μας και τη διεθνή τάξη και πως «η ρωσική παραπληροφόρηση έχει αναπτυχθεί για να διαδώσει ψέματα σχετικά με την εισβολή και να συγκαλύψει τις φρικαλεότητες στα τρομερά εγκλήματα πολέμου».
Όπως είπε, είναι επιτακτική ανάγκη ΗΠΑ και Ελλάδα, ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας, να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση των ψεμάτων, της παραπληροφόρησης και την προστασία των δημοκρατικών τους ιδανικών.
Αναφέρθηκε στο διαδίκτυο λέγοντας ότι μπορεί να προωθεί τον διάλογο των πολιτών και την ανεκτικότητα, αλλά επίσης ενισχύει τις προκαταλήψεις, την διάδοση της παραπληροφόρησης και της πρόκλησης σύγχυσης «που απειλεί τον ιστό των κοινωνιών μας»!
«Η παραπληροφόρηση αναδεικνύεται ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες μας», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τζορτζ Τσούνης.
Καμία διαφορά από τα όσα έχει πει προσφάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προφανώς δεν αρκεί που η Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου θεωρείται κάτι σαν την Χιλή του Πινοσέτ και μάλιστα και με την «βούλα» (δημοσιεύτηκε έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατατάσσει την Ελλάδα στην 108η θέση παγκοσμίως στην ελευθερία του Τύπου, πίσω από χώρες όπως το Τόγκο και την Μποτσουάνα).
Στο Νταβός σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ Μπόργκε Μπρέντε όπως και πρόσφατα στο Κογκρέσο (κάτι που δείχνει ότι είναι αμερικανική γραμμή για να εξαλειφθούν οι μηχανισμοί που διαδίδουν διαφορετικά πράγματα από την αμερικανική προπαγάνδα), είπε:
«Χρειάζεται να δούμε τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουμε στην πολιτική αντιπαράθεση στη δημόσια σφαίρα. Πώς θα μειώσουμε την τοξικότητα» και πρόσθεσε:
«Εχουμε ηγετικό ρόλο στη ρύθμιση του ψηφιακού οικοσυστήματος, αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να συνεργαστούμε και με τις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας για να διασφαλίσουμε ότι η ρητορική μίσους και η διαστρέβλωση, η παραπληροφόρηση, δεν θα καθίστανται τμήμα του διαδικτυακού διαλόγου».
Επίσης τον Μάρτιο του 2021 στη Βουλή είχε πει για τα social media ότι «δημιουργούν στεγανά έντασης, τα οποία ανατροφοδοτούν τα στερεότυπα τα οποία ήδη έχουν, κι αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας».
Σημειώνεται ότι μία παρόμοια επίθεση ο Κ.Μητσοτάκης την είχε κάνει τον Μάρτιο του 2021 κατά των social media διότι είχαν αναρτηθεί εικόνες βίας από τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.
«Έτσι όπως λειτουργούν σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αλγόριθμοι των μεγάλων πλατφορμών που χρησιμοποιούν στην ουσία αναπαράγουν και επιβραβεύουν τις όποιες απόψεις μπορεί να ήδη έχουν, δημιουργούν στεγανά, στεγανά έντασης, όχι διαλόγου, στεγανά οπού ανατροφοδοτούνται τα στερεότυπα τα οποία έχουμε και αυτό είναι καλό για την Δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας, διότι εγκλωβίζονται με αυτό τον τρόπο οι νέοι στις απόψεις τους χωρίς να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη, χωρίς να αμφισβητούν αυτό το οποίο βλέπουν, αυτό το οποίο οποιοσδήποτε μπορεί αν τους σερβίρει», είπε χαρακτηριστικά ο Κ.Μητσοτάκης, θυμίζοντας Ρ.Τ.Ερντογάν.
Μάλιστα.
Και ποιος θα ορίζει κύριε πρωθυπουργέ και κύριε πρέσβη ποιος λέει ψέματα και ποιος όχι; Εσείς; Όπως σας συμφέρει;
Και εν πάσει περιπτώσει τις δικές τους απόψεις θα αναπαράγουν οι πολίτες, όχι τις δικές σας και σίγουρα όχι του κράτους.
Δηλαδή τι υπονοείτε; Επιβολή των κρατικών απόψεων ως θέσφατων και θεόσταλτων και κατάργηση της γνώμης των ανθρώπων;
Μήπως θα παρεμβαίνετε στο τέλος και στις εκλογικές διαδικασίες; Να βγαίνει αυτός «που πρέπει»; Γιατί και αυτό εύκολα μπορεί να θεωρηθεί «παραπλάνηση του εκλογικού σώματος» αν δεν είναι αρεστή η επιλογή του.
Ή μήπως θα καταργηθούν κιόλας αφού δεν θα χρειάζονται… (εξ’ ορισμού θα εκλέγεται αυτός που «πρέπει»).
Γιατί εκεί οδηγούν τα «πρέπει».
Δεν απέχει πολύ η υπεράσπιση της Δημοκρατίας από την κατάλυσή της. Για την ακρίβεια ακολουθείται πάντα ο ίδιος δρόμος. Για το «καλό μας»…
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.