Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (12/7/24), μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, προχώρησε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους για Σκόπια, την Κύπρο αλλά και την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Για την βοήθεια στην Ουκρανία είπε ότι καλώς κάνει η κυβέρνηση του και προσφέρει πυρομαχικά και οπλικά συστήματα στην Ουκρανία καθώς όπως είπε πρόκειται περί… «πλεονασματικού υλικού» το οποίο θα λήξει!
Υλικό που όπως είπε θα πληρώναμε για να το καταστρέψουμε! Μόνο που ξέχασε μία σημαντική λεπτομέρεια.
Το υλικό αυτό δεν αντικαταστάθηκε και έχει προκαλέσει κενά στην ελληνική άμυνα.
Αυτό παραδέχτηκε ο ίδιος προχθές το βράδυ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ συγκεκριμένα στο πλαίσιο του NATO Public Forum, όπου παραχώρησε συνέντευξη στη Nadia Schadlow, μέλος του Hudson Institute και πρώην Αναπληρώτριας Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Σχολιάζοντας την αναφορά της Αμερικανίδας ότι η Ελλάδα «έχει κάνει απίστευτα πολλά για την Ουκρανία. Είστε ένα από τα κορυφαία κράτη στην παροχή πυραύλων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε το εξής:
«Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες.
Όσο κι αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη.
Η Ουκρανία έδειξε πόσο σημαντικά είναι, για παράδειγμα, τα βλήματα 155 χιλιοστών και ότι σε έναν σύγχρονο πόλεμο δεν είναι όλα τόσο τεχνολογικά καθοδηγούμενα, όσο πολλοί πίστευαν.
Να διασφαλίσουμε επίσης ότι θα εξορθολογήσουμε την παραγωγή, θα αυξήσουμε τα αποθέματά μας, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε την ικανότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία, είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταπεξέλθουμε».
Συνεπώς, τίθεται ζήτημα ασφαλείας για τη χώρα. Μα αν υπάρχουν κενά στην άμυνα της τότε αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι δεν πρόκειται περί πλεονασματικού υλικού αλλά περί απαραίτητου υλικού!
Για την Ουκρανία σήμερα δήλωσε ότι:
«Η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία… Είναι υλικό που μπορεί να λήγει και σύντομα και θα πληρώναμε και χρήματα για να καταστρέψομε αυτό το υλικό.
Επίσης, ας αξιολογήσουμε τις δυνατότητες των Ενόπλων δυνάμεων και να τις συγκρίνουμε με εκείνες του 2019»…
«Είναι μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για τη δική της αμυντική ικανότητα.
Η Ελλάδα δε διαθέτει F16 αλλά θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αμυνθεί.
Φαντάζομαι είδατε την επίθεση στο παιδιατρικό νοσοκομείο.
Η ειρήνη δε μπορεί να επιτευχθεί με συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο σε αυτή την προσπάθεια της Ουκρανίας».
«Η Ελλάδα δε θα διαθέσει στην Ουκρανία Patriot και S300» επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
Για τα Σκόπια και την επιμονή τους να χρησιμοποιούν ως ονομασία τους τον όρο «Μακεδονία» ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα «μυστικό όπλο» το οποίο δεν προσδιόρισε τι είναι, για να τα αντιμετωπίσει.
Τα Σκόπια αγνοούν την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπων, τι θα κάνει η Αθήνα;
«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλέξει να μην χρησιμοποιεί τι συνταγματικό όνομα έναντι όλων και να αποκαλεί την χώρα του εντός των συνόρων Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Εντός αιθούσης του ΝΑΤΟ δεν ακολούθησε αυτή την τακτική και ακολούθησε τη συνταγματική ονομασία.
Θεωρώ ότι θα αντιληφθούν ότι είναι μια τακτική αντιπαραγωγική.
Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική τους αλλά προϋπόθεση η τήρηση των συμφωνιών.
Πιστεύω ότι η ηγεσία των Σκοπίων θα το αντιληφθεί.
Η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει τα όπλα που έχει στη διάθεση της για να απαντήσει σε μια ενδεχόμενη επιμονή των Σκοπίων σε αυτή την τακτική.
Για συνάντηση με Ερντογάν και για Κυπριακό:
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την ικανοποίηση ότι υπάρχει πρωτοβουλία του ΟΗΕ και η απεσταλμένη έδωσε την αναφορά της στον Γκουτέρες, την οποία δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες.
Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών στην βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ 20/7.
Θα βρεθώ στην Κύπρο στις 20 Ιουνίου προσκεκλημένος του προέδρου κυρίου Χριστοδουλίδη και αύριο θα συζητήσω με ΓΓ ΟΗΕ πως θα μπορεί να εμπλακεί σε μια προσπάθεια να μπορέσει επιτέλους αυτή η πληγή να κλείσει 50 χρόνια μετά την εισβολή, να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί εντός της Ευρωπαϊκής Επικράτειας»
Για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ είπε ότι «συζητήσαμε κοινές προκλήσεις και τα θέματα για την περιοχή των Βαλκανίων».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.